Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. září 2022 v 6:00
Čas čtení 6:49
Ondřej Jarůšek

Sex, násilí a hrozba pro mládež. Toto je 10 zakázaných a cenzurovaných her

Sex, násilí a hrozba pro mládež. Toto je 10 zakázaných a cenzurovaných her
Zdroj: Epic Games/propagační materiál/volně k užití
TECH HERNÍ ŽEBŘÍČEK ZAKÁZANÉ HRY
Uložit Uložené

Zabíjení bohů, energetické nápoje, ale i sexuální násilí. I z takových důvodů byly hry cenzurovány nebo zcela zakázány. Podívej se, kterých her se to týkalo. Je mezi nimi i jedna česká.

Vývoj her je náročný proces plný nástrah. Kromě toho, že se tvůrci snaží pro hráče v první řadě vytvořit co nejlepší produkt, si občas musí dávat pozor i na pravidla zemí, kde svůj titul chtějí uvést. Co totiž projde na jednom trhu, může být na jiném trhu problém. A tak se občas stává, že daná hra musí být pro danou zemi speciálně upravena, nebo rovnou dostane ban.

V tomto článku ti představíme deset her, které byly zakázány nebo cenzurovány v různých zemích světa z různých důvodů. Jsou přitom mezi nimi i takové, u kterých tě to pravděpodobně velmi překvapí. V některých případech došlo k jejich zákazu i z bizarních, až úsměvných důvodů. A mezi zakázanými tituly najdeš i jednu českou hru.

Zakázaným nebo cenzurovaným hrám jsme se věnovali i v minulosti. Pokud tě proto zajímají další tituly, které dostaly z různých důvodů ban, navštiv náš starší článek. Níže do komentářů nám potom napiš, kterou z uvedených her jsi hrál*a a co si o cenzuře daných titulů myslíš.

Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back

crash bandicoot
Zdroj: Naughty Dog/propagační materiál/volně k užití

Cenzura se zdaleka netýká pouze násilných her nebo stříleček s hektolitry stříkající krve, ale i na první pohled zcela neškodných titulů. Jako je třeba kultovní plošinovka Crash Bandicoot 2 z roku 1997. Ta musela být v Japonsku před vydáním upravena kvůli jedné z animací „smrti“, při které našeho vakojezevce zmáčkne pilíř a zůstane po něm jen hlava s chodidly. Tuto kuriózní situaci popsal Andy Gavin, jeden ze spoluzakladatelů studia Naughty Dog (které slavnou sérii Crash Bandicoot vytvořilo), na svém blogu, kde citoval kolegu Jasona Rubina.

Doporučeno
Hraj, než to zakážou! Tohle jsou příběhy cenzury ve hrách: v jedné střílíš koťátka, v další si vybíráš vzhled genitálií Hraj, než to zakážou! Tohle jsou příběhy cenzury ve hrách: v jedné střílíš koťátka, v další si vybíráš vzhled genitálií 8. července 2024 v 16:45

Pro japonský trh musela být tato scéna upravena kvůli sériovému vrahovi, který ve stejném roce, kdy byla hra vydána, zabil dvě děti ve věku 10 a 11 let. Jednomu z nich ruční pilou uřízl hlavu a zanechal ji společně s botami oběti před školou, kterou zavražděný chlapec navštěvoval. Pachatelem byl 14letý student, který byl v červnu 1997 dopaden a k činu se přiznal. Scéna zmáčknutého Crashe, ze kterého zůstává jen zmíněná hlava s botami, evokovala Japoncům právě tuto tragédii, proto ji tvůrci před vydáním na tamním trhu upravili.

RapeLay

rapelay
Zdroj: Illusion/propagační materiál/volně k užití

Jsou hry, které byly zakázány nebo cenzurovány kvůli politické ideologii dané země, podobnosti s reálnými událostmi, kulturním odlišnostem nebo třeba černému humoru. A pak je hra jako RapeLay, u které je zarážející už jen to, že vůbec vznikla.

Už samotný název je poměrně výmluvný. V tomto titulu japonského studia Illusion se hráč ujímá role sexuálního násilníka (v japonštině takzvaný chikan), který pronásleduje a znásilní dvě nezletilé dívky (12 a 17 let) a jejich matku. Nejmladší z nich se ještě předtím navíc nevhodně dotýká v metru. Ve hře je možné taky jednu z dívek oplodnit a přinutit ji k potratu.

Asi netřeba dodávat, že v různých zemích byla hra přísně zakázána, například na Novém Zélandu, v Malajsii, Indonésii, v Číně, Argentině a dalších státech. Proti hře vystoupili politici, feministické spolky a hnutí či část samotných zákazníků a zákaznic. Prodej zakázal i internetový obchod Amazon.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu REFRESHER+
Dočíst článek
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 121766 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Bělení zubů v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentální hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA nebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse