Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. září 2022 6:00
Čas čtení 8:43
Ondřej Jarůšek

Vybrali jsme 15 nejlepších českých her. Kterou máš nejradši?

TECH NEJLEPŠÍ HRY
Uložit Uložené

Česká republika má spoustu talentovaných herních tvůrců. Vybrali jsme nejlepší hry, které jsme měli možnost si zahrát.

Prvotřídní herní tituly nevznikají jen v obřích firmách v zahraničí, ale i v nadaných týmech z České republiky. Talentu mají čeští vývojáři na rozdávání, a díky tomu jsme se tak během let mohli stát svědky hned celé řady vynikajících her, které si po světě získaly miliony fanoušků.

V novém žebříčku jsme se rozhodli vybrat 15 nejlepších českých her, které nám k srdci přirostly nejvíce, zapsaly se do dějin a domácí průmysl posunuly určitým způsobem vpřed. Na své si přijdou jak fanoušci stříleček a válečných her, tak i řízení, RPG titulů, strategií či adventur.

Na konci článku na tebe čeká anketa, kde můžeš dát hlas svému favoritovi. V komentářích nám také můžeš napsat, jak by vypadal tvůj žebříček nejlepších her. Pojďme tedy na to!

Doporučeno
TOP 10 her, které jsme hráli v roce 2022 TOP 10 her, které jsme hráli v roce 2022 29. června 2022 12:30

15. Bulánci

bulánci
Zdroj: SleepTeam Labs/propagační materiál/volně k užití

Žádného hráče, který vyrůstal na přelomu tisíciletí, nemohl minout fenomén jménem Bulánci. Přestřelky s kamarády v roli vraždících polštářů byly nezbytnou součástí mimoškolních aktivit (často vlastně i ve škole) a dětství by bez nich nebylo kompletní. Hratelnost je přitom velmi jednoduchá. Hra umožňovala hrát v týmech, které proti sobě soupeřily na základní šestici map (později dostali hráči možnost tvořit si mapy vlastní). Každý začínal s obyčejnou pistolí, ale postupně jsme své E.A.P. (extrémně agresivní polštáře) mohli vyzbrojit brokovnicí, samopalem, raketometem nebo minou.

To, o jak kultovní záležitost se jednalo a kolik českých a slovenských hráčů s touto hrou vyrůstalo, se prokázalo i o dvě dekády později, když se v roce 2021 oznámily práce na novém díle Bulánků. Tvůrci ze SleepTeamu na Startovači tehdy požadovali na vznik nové hry 500 tisíc korun, ale od fanoušků vybrali 7 308 770 korun, tedy 1 462 % požadované částky. Vývoj hry stále probíhá, brzy by však měla zamířit do předběžného přístupu, který autoři v kampani slibovali. A dle svých slov udělají vše, co je v jejich silách, aby vysoká očekávání nezklamali. Už brzy bude znovu lítat vzduchem peří!

14. Posel smrti

posel smrti
Zdroj: Unknown Identity/propagační materiál

Česká adventura Posel smrti (v zahraničí prodávaná pod názvem Black Mirror) je docela zajímavý úkaz. Zatímco totiž v zahraničí ji média hodnotila jako přinejlepším mírně nadprůměrný titul, na domácí scéně byla (a je) vnímána daleko pozitivněji. Někdy bývá dokonce označována za jednu z nejlepších českých adventur. Její kouzlo je rozhodně nezaměnitelné.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš počítačovou hru podle obličeje postavičky? KVÍZ: Poznáš počítačovou hru podle obličeje postavičky? 7. března 2024 16:00

Děj se odehrává v minulém století na anglickém panství, kde zemřel dědeček hlavního hrdiny. Protagonista Samuel Gordon je na rozdíl od ostatních přesvědčen, že jeho dědeček byl zavražděn, a tak začíná napínavé pátrání po vrahovi. Po prvním díle vyšly ještě další dvě pokračování, na těch už ale české studio Unknown Identity nepracovalo. V roce 2017 pak byl vydán reboot, který ale kvalit prvního dílu nedosáhl.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 120903 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse