Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
8. července 2024 v 16:45
Čas čtení 4:48
Ondřej Jarůšek

Hraj, než to zakážou! Tohle jsou příběhy cenzury ve hrách: v jedné střílíš koťátka, v další si vybíráš vzhled genitálií

Hraj, než to zakážou! Tohle jsou příběhy cenzury ve hrách: v jedné střílíš koťátka, v další si vybíráš vzhled genitálií
Zdroj: Larian Studios
TECH GAMING ZAKÁZANÉ HRY
Uložit Uložené

Čeští hráči a hráčky mají to štěstí, že hry se u nás nepotýkají s tak tvrdou regulací ze strany úřadů, jak je tomu stále i dnes v jiných zemích. K cenzuře či zákazu her občas vedou i poměrně bizarní důvody.

V dnešním článku se podíváme na sedm her napříč žánry od začátku 90. let až po současnost, které v různých zemích vyvolaly kontroverzi. Jednou z nich je například i Mafia II nebo nejlepší hra roku 2023. Není to ale zdaleka jen násilí nebo nahota, co úřadům vadí. V některých případech je to například i znázorňování sexuálních menšin nebo nekorektní humor. A pokud tě zajímá více zakázaných her, předchozí díl na toto téma si můžeš přečíst zde.

Doporučeno
Zahraj si v reality show komunistů a najdi cestu z hlubokých lesů. Tohle je top 10 českých her, které možná neznáš Zahraj si v reality show komunistů a najdi cestu z hlubokých lesů. Tohle je top 10 českých her, které možná neznáš 28. června 2024 v 9:30

Baldur's Gate 3

Baldur’s Gate 3
Zdroj: Larian Studios

Velkolepé RPG Baldur's Gate 3 z dílny Larian Studios vyhrálo v roce 2023 cenu pro nejlepší hru roku, stalo se obrovským prodejním hitem a v mnoha ohledech stanovilo nový standard pro celý žánr. V Japonsku však hra budila kontroverze, a to kvůli nahotě, sexu a některým explicitním scénám, které zde můžeš prožít. Před touto hříšností tak byli japonští hráči a hráčky ochráněni. Tvůrci museli vydat hru v cenzurované verzi, aby vyhověli požadavkům tamních úřadů.

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře znáš legendární sérii Mafia? Těchto 15 otázek prověří tvé znalosti KVÍZ: Jak dobře znáš legendární sérii Mafia? Těchto 15 otázek prověří tvé znalosti 8. června 2024 v 13:00

Se zákazem nahoty si však autoři poradili poměrně nápaditě. V japonské verzi hry jsou například genitálie svlečených postav automaticky zakryty malým fíkovým listem (tato možnost je u běžné verze volitelná). To však mezi japonskými hráči spustilo lavinu vtipů. Cenzurovanou verzi hry totiž přirovnávali k parodické písni Yatta japonské chlapecké kapely Happatai (v překladu „zelené listy“), v jejímž klipu vystupují nazí muži s listem zakrývajícím jejich pohlaví.

Z tohoto kreativního řešení autorů hry se tak na japonských sítích stal virál, který paradoxně ještě přispěl k masivní popularitě hry. Všechno zlé tak může být pro něco dobré.

Mafia II

Mafia 2
Zdroj: 2K Games

Druhý díl Mafie patří k legendárním hrám, které pravděpodobně nechybí v herní knihovně žádného českého hráče či hráčky. V Saúdské Arábii však městská akce dostala červenou. Tamní úřady sice oficiálně nezveřejnily konkrétní důvody, proč přistoupily k zákazu hry, není však těžké odhadnout, že na vině bude zřejmě přemíra násilí a částečná nahota, která se ve hře objevuje. Podobný osud v Saúdské Arábii ostatně potkal i mnoho jiných her jako GTA, Dead Island či Saints Row.

Pro zajímavost stojí za to zmínit, že s hrou Mafia II měla problém také italsko-americká organizace UNICO. Podle jejích představitelů hra „umocňovala stereotypy o organizovaném zločinu, který je vykreslován jako doména výhradně Italů a Američanů s italskými kořeny“.

Doporučeno
Obří svět, černý samuraj a vylepšené souboje. Toto je vše, co musíš vědět o ambiciózní hře Assassin's Creed Shadows Obří svět, černý samuraj a vylepšené souboje. Toto je vše, co musíš vědět o ambiciózní hře Assassin's Creed Shadows 22. května 2024 v 14:30

Proti tomuto nařčení se však ohradila společnost Take-Two Interactive, která hru vydávala. „Mafia II vypráví poutavý příběh o organizovaném zločinu v Americe – tématu, které je desítky let zpracováváno ve filmech, televizních pořadech a románech,“ uvedl šéf firmy Strauss Zelnick.

Cruis'n USA

Cruis'n USA
Zdroj: Midway Games/propagační materiíl

Hilary Clinton na bankovce s doutníkem v puse a záběr na Bílý dům, kde Bill Clinton ve vířivce dovádí se dvěma dívkami v bikinách. Takové výjevy by člověk asi v arkádové závodní hře nečekal, v titulu Cruis'n USA z roku 1994 se však skutečně objevily.

Doporučeno
Nemůžeš se dočkat nového Assassin's Creed? Těchto 7 her z historického Japonska ti zkrátí čas Nemůžeš se dočkat nového Assassin's Creed? Těchto 7 her z historického Japonska ti zkrátí čas 16. května 2024 v 11:00

Pro tento styl humoru však neměla pochopení společnost Nintendo, na jejíž konzole se hra dostala v roce 1996. Narážky na tehdejší americký prezidentský pár tak musely být ze hry odstraněny. Pikantní scénu s vrchním velitelem ozbrojených sil USA nahradil pohled na obyčejné otáčející se auto a bankovku s pokuřující první dámou nahradila stodolarovka s Benjaminem Franklinem.

V arkádové verzi se hře dařilo velmi dobře, kvalita konzolové verze se však stala terčem ostré kritiky. V prodejích si však vedla slušně a i po 30 letech je možné na sítích narazit na scény, které byly z původní hry vymazány.

 

GoldenEye 007

goldeneye
Zdroj: Nintendo/propagační materiál

K zákazu či cenzuře her dochází všude po světě a ani Evropa není výjimkou. Pravděpodobně nejpřísnější zemí na starém kontinentu je v tomto směru Německo, které je nechvalně proslulé svým nekompromisním přístupem ke střílečkám či jiným násilným hrám. Do problémů se kvůli tomu dostaly i slavné série jako Wolfenstein nebo bojovka Mortal Kombat. Jsou však případy, kdy po několika desítkách let dojde ke zrušení zákazu hry, která se dlouho nemohla prodávat. Stalo se tak v případě jedné z nejlepších herních adaptací Jamese Bonda – GoldenEye 007.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse