Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Čteš poslední stranu článku:
Hraj, než to zakážou! Tohle jsou příběhy cenzury ve hrách: v jedné střílíš koťátka, v další si vybíráš vzhled genitálií
Doporučeno
Česká hra Kingdom Come: Deliverance 2 bude událostí roku. Toto je 7 důvodů, proč bude titul lepší než jednička Česká hra Kingdom Come: Deliverance 2 bude událostí roku. Toto je 7 důvodů, proč bude titul lepší než jednička 23. dubna 2024 v 9:00

Titul na Nintendo 64 z roku 1997 se zapsal do historie jako jedna z vůbec nejlepších FPS her, a přestože míra násilí v ní nebyla zdaleka tak přemrštěná jako v jiných střílečkách, v Německu se s ní úřady nepáraly. Obávaly se totiž, že scény zobrazující smrt by byly škodlivé pro mládež. V roce 2021 však byla hra ze seznamu „závadných“ titulů odebrána. Stalo se tak po žádosti Nintenda a jeho evropských partnerů, kterým se Německo rozhodlo vyhovět. Trvalo to sice přes 20 let, ale nakonec se lidé mohli k této kultovní hře dostat legální cestou.

Z dnešního pohledu mohou akce, animace či vizuální efekty ve hře působit pro někoho směšně, koncem 90. let se však úřady skutečně obávaly, že by hra mohla děti ohrozit.

Tell Me Why

tell me why
Zdroj: Don't Nod/propagační materiál

U řady her bývá důvodem zákazu či cenzury prezentace násilí, kontroverzi však mohou v některých zemích vyvolávat i hry, které na první pohled působí docela nevinně. To platí i pro vesměs chválenou adventuru Tell Me Why od týmu ze studia Dontnod Entertainment (autoři mimo jiné i senzační série Life is Strange).

Doporučeno
Český banger a návrat hororové legendy. Toto je 10 nejočekávanějších her druhé poloviny roku 2024 Český banger a návrat hororové legendy. Toto je 10 nejočekávanějších her druhé poloviny roku 2024 30. května 2024 v 8:00

Dějová linka hry pojednává o dvojčatech Tylerovi a Alyson, kteří spolu dokáží telepaticky komunikovat a po letech se spolu shledají v malém městě na Aljašce, aby společně objasnili smrt své matky. Navzdory silnému a dojemnému příběhu je však hra v řadě zemí nedostupná – například v Rusku, Spojených arabských emirátech nebo Číně.

Podle Microsoftu, který Tell Me Why vydal, k jejímu zákazu vedly „různé důvody“, velmi pravděpodobně však za tím stojí fakt, že hra otevřeně zpracovává LGBTQ+ témata. Jednu z hlavních postav navíc nadaboval transgender herec.

Na Západě si tvůrci za svůj přístup vysloužili uznání a hru ocenilo například i neziskové sdružení GLLAD, ovšem v zemích, kde dochází k porušování lidských práv, si kvůli tomu fanoušci a fanynky tuto hru bohužel jen tak nezahrají.

PUBG: Battlegrounds

PUBG
Zdroj: PUBG Corporation/propagační materiál

Battle Royal hra PUBG: Battlegrounds (dříve známá jako PlayerUnknown's Battlegrounds) z roku 2017 byla ve své době obrovským hitem. Zdaleka ne všude se však dočkala vřelého přijetí. V Číně, Pákistánu, Afghánistánu, Nepálu a Indii byla hra zakázána. Úřady to odůvodnily „extrémním násilím“, které se podle nich ve hře objevuje, a obavou, že ohrozí výchovu mládeže.

„Obdrželi jsme spoustu stížností od rodičů, škol a školních organizací ohledně dopadu této hry na děti,“ řekl generální inspektor nepálské policie Dhiraj Pratap Singh s tím, že samotnému zákazu předcházely i rozsáhlé diskuze s psychiatry.

Doporučeno
Vybíráme TOP 5 her ve slevě: do 250 korun koupíš jednu z nejlepších hororovek na trhu i steampunkovou střílečku Vybíráme TOP 5 her ve slevě: do 250 korun koupíš jednu z nejlepších hororovek na trhu i steampunkovou střílečku 18. září 2024 v 11:00

„Rodiče a školy si stěžují, že tato hra negativně ovlivňuje studium dětí a zvyšuje jejich agresivitu. Když jsme mluvili s psychiatry, rovněž řekli, že násilí ve hrách může vést k agresivnímu chování lidí ve skutečném životě,“ dodal.

Nejvyšší soud se však nakonec postavil na stranu hráčů a zákaz v Nepálu zrušil. Porušoval totiž právo na svobodu, kterou lidem zajišťovala ústava.

Satisfactory

satisfactory
Zdroj: Coffee Stain Studios/propagační materiál

Cenzura v sandboxové hře Satisfactory je poměrně unikátní, jedná se tak trochu o žert ze strany autorů. V tomto titulu od Coffee Stain Studios z roku 2019 můžeš potkat a zabít všemožnou vesmírnou havěť, ale místo aby tvůrci ze hry odebrali například krev, se rozhodli do hry přidat speciální mód pro arachnofobiky, kterým střety s pavouky nemusí dělat dobře. Pokud tento mód zapneš, hra nahradí osminohé bestie obrázky roztomilých kočiček. Ano, i takto může vypadat forma herní cenzury.

Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse