Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. června 2024 v 9:30
Čas čtení 5:06
Ondřej Jarůšek

Zahraj si v reality show komunistů a najdi cestu z hlubokých lesů. Tohle je top 10 českých her, které možná neznáš

Zahraj si v reality show komunistů a najdi cestu z hlubokých lesů. Tohle je top 10 českých her, které možná neznáš
Zdroj: CBE software/volně k užití
TECH GAMING NEJLEPŠÍ HRY TIP NA HRY
Uložit Uložené

V Česku vznikají senzační hry, zdaleka ne všem se však dostává tolik pozornosti, kterou si zaslouží. Přinášíme ti proto výběr 10 super her od českých studií, které možná neznáš.

Herní hity jako Mafia, Kingdom ComeArmA či Beat Saber znají zřejmě všichni. Do výkladní skříně českého herního průmyslu však patří i celá řada dalších klenotů, které třeba pro běžného hráče nejsou tolik známé jako některé zvučnější značky. Právě proto si je teď přiblížíme a podíváme se, které to jsou. Ať už jde o adventury, logické hry, horory, či RPG.

A pár jich je navíc zdarma!

Bzzzt

bzzzt
Zdroj: KO.DLL/volně k užití
Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře znáš legendární sérii Mafia? Těchto 15 otázek prověří tvé znalosti KVÍZ: Jak dobře znáš legendární sérii Mafia? Těchto 15 otázek prověří tvé znalosti 8. června 2024 v 13:00

Karel Matějka (působící pod jménem KO.DLL) je úspěšným sólo vývojářem, který se v minulosti podílel na celé řadě známých českých her, a to včetně Poldy, Mafie, Bran Skeldalu, Operace Flashpoint a mnoha dalších. V roce 2023 se pak podepsal pod vlastní hru, která patří mezi nejlepší počiny, jež u nás loni vyšly. Hra se jmenuje Bzzzt a jedná se o plošinovku, která vizuálně čerpá inspiraci ze starých arkád z osmdesátých let.

Hráč se v této povedené plošinovce stává malým robůtkem ZX8000. „Není sice větší než opékač topinek, zato však dokáže být neskutečně mrštný a vynalézavý,“ popisuje roztomilého hlavního hrdinu autor. Robůtek však stojí před velkým úkolem. Musí překazit plány šíleného vědce Badberta, který hodlá zničit svět. Robůtek musí v tomto nehostinném futuristickém světě překonat zákeřné pasti a nebezpečné nepřátele.

Malebné grafické zpracování jde ruku v ruce s parádním soundtrackem a hratelnost dokáže zaměstnat i zkušené hráče. Pokud tíhneš k trochu náročnějším hrám plným výzev, pak by Bzzzt ve tvé herní knihovně nemělo chybět.

Doporučeno
Obří svět, černý samuraj a vylepšené souboje. Toto je vše, co musíš vědět o ambiciózní hře Assassin's Creed Shadows Obří svět, černý samuraj a vylepšené souboje. Toto je vše, co musíš vědět o ambiciózní hře Assassin's Creed Shadows 22. května 2024 v 14:30

Nebuchadnezzar

Nebuchadnezzar
Zdroj: Nepos Games/volně k užití

Her zasazených do starověké Mezopotámie je jako šafránu, právě do této fascinující historické epochy se však můžeš vydat v budovatelské strategii z dílny českého studia Nepos Games. Tvůrčí tým hrou Nebuchadnezzar navazuje na odkaz klasik tohoto žánru jako Caesar III či Pharaoh z druhé poloviny devadesátých let, takže pokud jsi i ty vyrůstal*a právě na těchto legendách, budeš se cítit jako ryba ve vodě.

Ve hře na tebe čeká kampaň čítající 16 misí, ve kterých můžeš prožít kus historie a poznat trochu blíže mezopotámskou kulturu. V jednoduchosti je tvým úkolem spravovat své město tak, aby prosperovalo. To znamená zajistit vše od produkce surovin, stavění domů a monumentů, vylepšování a využívání všech nástrojů pro zajištění blahobytu a spokojeného života obyvatel. A to rozhodně není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát.

Hra je opravdu komplexní, a tak zpočátku možná zabere trochu času, než se ve všech mechanismech zorientuješ, ale pokud holduješ tomuto žánru, věz, že to stojí za to!

Doporučeno
Nemůžeš se dočkat nového Assassin's Creed? Těchto 7 her z historického Japonska ti zkrátí čas Nemůžeš se dočkat nového Assassin's Creed? Těchto 7 her z historického Japonska ti zkrátí čas 16. května 2024 v 11:00

Someday You'll Return

Someday You'll Return
Zdroj: CBE software/volně k užití

V Česku vznikají i povedené hororové hry. Příkladem toho je titul z produkce brněnského studia CBE Software z roku 2020. Someday You'll Return je psychologický horor, jehož středobodem je napínavý příběh o pátrání po ztracené dceři a prožívání zlověstné atmosféry lesů, ve kterých možná číhá něco temného, co nás na každém kroku sleduje.

Doporučeno
Česká hra Kingdom Come: Deliverance 2 bude událostí roku. Toto je 7 důvodů, proč bude titul lepší než jednička Česká hra Kingdom Come: Deliverance 2 bude událostí roku. Toto je 7 důvodů, proč bude titul lepší než jednička 23. dubna 2024 v 9:00

Hratelnost se skládá zejména z průzkumu a řešení hlavolamů, které dokáží místy potrápit, ale o to lepší pocit hráč má z jejich správného rozlousknutí. Hezkým detailem ve hře je pak tradiční turistické značení, které můžeš znát z procházek po českých lesích a pomáhá ti se ve zdejším světě zorientovat.

Příběh Someday You'll Return navíc nabízí až pět možných konců, což přímo vyzývá k tomu, aby ses do hry po jejím dohrání ponořil*a znovu a strávil*a s ní pár dalších večerů.

Dex

dex
Zdroj: Dreadlocks Ltd./volně k užití

Když tvůrci z českého studia Dreadlocks před zhruba 10 lety vybírali na Kickstarteru 14 tisíc liber na svou novou hru, asi ani nevěděli, jak velký zájem jejich projekt mezi hráči vyvolá. Téměř dva tisíce lidí totiž přispěly více než 30 tisíc liber, svůj cíl tak autoři více než dvojnásobně přesáhli. Výsledkem úspěšné kampaně se pak stalo kyberpunkové RPG v otevřeném světě, které zaujalo i v zahraničí.

Tým se při tvorbě města a zachycení atmosféry inspiroval například kultovním filmem Blade Runner nebo románem Neuromancer od Williama Gibsona. Čekají tě zde akční souboje v reálném čase, objevování zákoutí města nebo interaktivní dialogy. Způsob, jakým se rozhodneš hrát a tvořit svou postavu, je přitom na tobě – ať už preferuješ razit si cestu dopředu silou, nebo všechno ukecat.

Máš-li slabost pro příběhy a dobrodružství v kyberpunkovém světě, není nad čím váhat. Před koupí navíc můžeš vyzkoušet demo zdarma.

Blackhole

blackhole
Zdroj: FiolaSoft Studio/volně k užití

Hardcorová, audiovizuálně úchvatná, nelítostná a zábavná. Tak by se v pár slovech dala popsat 2D plošinovka Blackhole, která vznikla v dílně nezávislého českého FiolaSoft Studia. Příběh vypráví o nehodě vesmírné lodi, která ztroskotá na neznámém objektu připomínajícím planetu, poté co její posádku vcucne černá díra.

Doporučeno
Legendární Mafia a nejděsivější hororovka všech dob! Tyto super hry teď koupíš za méně než 250 korun Legendární Mafia a nejděsivější hororovka všech dob! Tyto super hry teď koupíš za méně než 250 korun 11. června 2024 v 11:00

Hráč se zde musí vypořádat s pořádně těžkými gravitačními hádankami, opravit loď a zachránit kolegy našeho hrdiny. České a slovenské hráče navíc potěší, že hra je plně nadabovaná do češtiny. Dost možná se jedná o jednu z nejtěžších českých her posledních let, dopředu se tedy obrň pevnými nervy.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse