Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ondřej Jarůšek
25. září 2022 11:30
Čas čtení 0:55

Kde rostou houby? Najdi ta nejlepší místa díky této nové mapě

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Kde rostou houby? Najdi ta nejlepší místa díky této nové mapě
Zdroj: Wikimedia/George Chernilevsky/volně k užití

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal novou mapu, která ti pomůže najít vhodná místa pro houbaření.

Připravit košíky, nabrousit nožíky. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) nás v neděli čekají nejvyšší denní teploty od 14 do 18 °C, obloha bude spíše oblačná až zatažená, místy se může objevit i déšť nebo přeháňky. Co v takový den dělat, pokud nechceš sedět doma? Meteorologové radí, že vyrazit můžeme třeba na houby. Zároveň také zveřejnili novou mapu, která vyjadřuje vhodnost vláhových podmínek pro jejich růst.

Anketa:
Chodíš na houby?
Ano.
Ne.
Ano.
97 %
7716 Hlasů
Ne.
3 %
218 Hlasů

„Obecně platí, že houby začínají nejvíce růst po vydatných deštích (cca 10 dní po nich) a následném teplém (nikoli však horkém) počasí, nejvíce v rozmezí července a září,“ uvádí ČHMÚ.

22. září 2022 21:30 Čas čtení 3:22 Satan si nezkušení houbaři pletou s modrákem, ale i smrkovým hřibem či „dubáky“. Jak předejít záměně a vyhnout se otravě? Satan si nezkušení houbaři pletou s modrákem, ale i smrkovým hřibem či „dubáky“. Jak předejít záměně a vyhnout se otravě?

Podle nové mapy by největší úroda měla být v pohraničních oblastech republiky, jmenovitě například v Plzeňském, Karlovarském, Libereckém nebo částečně Jihočeském kraji. Dále ale také na Vysočině nebo například v částech Zlínského či východního koutu Moravskoslezského kraje. Naopak nejhůře je na tom Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj a část Středočeského kraje kolem Prahy.

houby
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav/volně k užití
14. září 2022 18:48 Čas čtení 1:20 Mapa úspěšnosti obcí: Podívej se, zda žiješ v úspěšné, nebo naopak opomíjené obci Mapa úspěšnosti obcí: Podívej se, zda žiješ v úspěšné, nebo naopak opomíjené obci

„Klíčovým faktorem pro růst hub je vodní bilance. Zvyšující se teploty spojené s klimatickou změnou zvyšují výpar a tím snižují množství vody dostupné pro houby. V budoucnu lze očekávat negativní dopad tohoto jevu na růst hub,“ vysvětlují meteorologové.

Pokud se rozhodneš na houby vyrazit, nezapomeň pozorně hlídat, co sbíráš. Záludným může být například jedovatý hřib satan, který si i někteří zkušení houbaři mohou splést s modrákem nebo jinými houbami. Jak hřib satan poznat a co by ti případně mohl způsobit, se dozvíš v našem článku.

8. září 2022 14:00 Čas čtení 0:50 KVÍZ: Jak se vyznáš v houbách? KVÍZ: Jak se vyznáš v houbách?
Domů
Sdílet
Diskuse