Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. září 2022 21:30
Čas čtení 3:22
Eduard Starkbauer

Satan si nezkušení houbaři pletou s modrákem, ale i smrkovým hřibem či „dubáky“. Jak předejít záměně a vyhnout se otravě?

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

V lese, podobně jako na křižovatce, znamená červená Stop!

Sychravý začátek září představuje skvělou příležitost pro ostřílené houbaře k nasbírání jedlých hub. Příjemná teplota, dostatečně vydatné srážky a stále docela dlouhé dny však lákají do lesů i méně zkušené hledače hub, kteří teprve budují své poznatky. Naučit se rozpoznávat všechny houby našich lesů přitom není zdaleka jednoduché.

Mezi tradiční postrachy houbařů patří jedovatý hřib satan. V košíčcích nezkušených houbařů končívá poté, co si ho v dobré vůli zamění s modrákem, dubákem nebo například hřibem smrkovým. I když je satan jedovatý, určitě nepatří mezi nejnebezpečnější houby.  

satan
Zdroj: Flickr/Elahe Dastgheib

Satan, po muchomůrkách asi nejznámější ze stovek jedovatých hub, roste na našem území od července do září. Má rád prostředí prosvětlených listnatých lesů a roste zejména v bukovém, dubovém a habrovém porostu na vápencových podkladech. Kromě Česka a střední Evropy jej najdeme většinou na jihu kontinentu.

Anketa:
Chodíš na houby?
Ano, chodím často.
Zřídka.
Ne, není to pro mě.
Ano, chodím často.
76 %
1391 Hlasů
Zřídka.
21 %
383 Hlasů
Ne, není to pro mě.
3 %
47 Hlasů

Při bližším prozkoumání satany rozpoznáme podle světlého šedobílého klobouku, který může nabývat stříbřitého, případně špinavě olivového zbarvení, a charakteristické síťkované struktury na třeni. Jeho dužina má bělavou barvu, ale při stlačení či proříznutí rychle modrá.

Pošramocená pověst

Hřib satan (Rubroboletus satanas), navzdory nevlídnému označení, nepatří k nejobávanějším zabijákům a neměli bychom jej srovnávat s mnohem jedovatější muchomůrkou zelenou (Amanita phalloides). Na rozdíl od ní je satan navíc jedovatý jen v syrovém stavu.

Domů
Sdílet
Diskuse