Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
26. září 2022 v 11:04
Čas čtení 0:55

Recept na lepší umístění ve volbách? Stačí mít doktorský titul

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Recept na lepší umístění ve volbách? Stačí mít doktorský titul
Zdroj: Unsplash/Alexandr Podvalny/volně k užití

Lidé svými hlasy dostali do zastupitelstev velkou část lékařů, magistrů, ale také žen.

Křížkování v letošních volbách pomohlo především lékařům, lidem s vysokoškolským vzděláním, ale také některým ženám. Ve své analýze na to upozornil server iRozhlas. Může za to především jejich známost v dané obci i sociální postavení. Lidé si ale stále neuvědomují rozdíl mezi volebním systémem do Sněmovny a zastupitelstev.

Mezi letošní skokany na kandidátních listinách patří především lékaři. Pomáhá jim, že je lidé znají a mají pověst hodného a vzdělaného člověka, který pomáhá ostatním. Dohromady získalo mandát 849 lékařů, z toho 255 pomohlo právě křížkování. 

Dohromady křížkování rozhodlo o 6,6 tisíce mandátů, to je přibližně každé jedenácté křeslo. Podle analýzy rozhodovalo u lékařů 2,8× častěji, než je průměr, 1,3× častěji u lidí s magisterským titulem, naopak u právníků se preferenční hlasy propsaly do konečného výsledku méně. Preferenční hlasy pomohly také ženám, které lidé křížkovali 1,05× častěji než průměr.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Křížkování (@krizkovani)

Lidé ale stále často nechápou rozdíl mezi křížkováním a kroužkováním. Křížky primárně stále pomáhají stranám a lidem, kteří se na kandidátních listinách objevují na vyšších příčkách. 

3. května 2024 v 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

„Pokud chcete udělit hlasy konkrétním osobám, je dobré si uvědomit, že svým křížkem podporujete jednak stranu, jednak jejího lídra a až potom svého kandidáta, pokud nasbírá dostatečný počet těchto křížků. Kvůli tomu může systém fungovat v menších obcích, kde kandidáti mohou potřebnou hranici hlasů překročit, ve velkých městech ale systém fungovat nebude,“popsal pro REFRESHER Matouš Turek z iniciativy Zakroužkuj ženu.

Domů
Sdílet
Diskuse