Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
26. září 2022 11:04
Čas čtení 0:55

Recept na lepší umístění ve volbách? Stačí mít doktorský titul

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Recept na lepší umístění ve volbách? Stačí mít doktorský titul
Zdroj: Unsplash/Alexandr Podvalny/volně k užití

Lidé svými hlasy dostali do zastupitelstev velkou část lékařů, magistrů, ale také žen.

Křížkování v letošních volbách pomohlo především lékařům, lidem s vysokoškolským vzděláním, ale také některým ženám. Ve své analýze na to upozornil server iRozhlas. Může za to především jejich známost v dané obci i sociální postavení. Lidé si ale stále neuvědomují rozdíl mezi volebním systémem do Sněmovny a zastupitelstev.

Mezi letošní skokany na kandidátních listinách patří především lékaři. Pomáhá jim, že je lidé znají a mají pověst hodného a vzdělaného člověka, který pomáhá ostatním. Dohromady získalo mandát 849 lékařů, z toho 255 pomohlo právě křížkování. 

Dohromady křížkování rozhodlo o 6,6 tisíce mandátů, to je přibližně každé jedenácté křeslo. Podle analýzy rozhodovalo u lékařů 2,8× častěji, než je průměr, 1,3× častěji u lidí s magisterským titulem, naopak u právníků se preferenční hlasy propsaly do konečného výsledku méně. Preferenční hlasy pomohly také ženám, které lidé křížkovali 1,05× častěji než průměr.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Křížkování (@krizkovani)

Lidé ale stále často nechápou rozdíl mezi křížkováním a kroužkováním. Křížky primárně stále pomáhají stranám a lidem, kteří se na kandidátních listinách objevují na vyšších příčkách. 

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

„Pokud chcete udělit hlasy konkrétním osobám, je dobré si uvědomit, že svým křížkem podporujete jednak stranu, jednak jejího lídra a až potom svého kandidáta, pokud nasbírá dostatečný počet těchto křížků. Kvůli tomu může systém fungovat v menších obcích, kde kandidáti mohou potřebnou hranici hlasů překročit, ve velkých městech ale systém fungovat nebude,“popsal pro REFRESHER Matouš Turek z iniciativy Zakroužkuj ženu.

Domů
Sdílet
Diskuse