Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda ČTK
29. září 2022 21:00
Čas čtení 3:38

Policie kontrolovala vozidla na hranicích se Slovenskem. Na Zlínsku zastavily převaděče až výstřely

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Policie kontrolovala vozidla na hranicích se Slovenskem. Na Zlínsku zastavily převaděče až výstřely
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Začala minimálně deset dnů trvající operace na hranicích se Slovenskem, během níž budou policisté kontrolovat 27 bývalých hraničních přechodů včetně zelené hranice země.

Česká policie o půlnoci na dnešek zahájila kontroly na česko-slovenské hranici kvůli vysokému počtu uprchlíků, hlavně Syřanů, kteří přes Česko přecházejí do Německa a Rakouska. Do dnešních 07:00 zkontrolovala přes 2000 vozidel a 3160 lidí, dvacítce nelegálních migrantů odepřela vstup a ve vnitrozemí jich zajistila 99. Zadržela také devět převaděčů. Novinářům to na přechodu ve Starém Hrozenkově řekl policejní prezident Martin Vondrášek.

Převaděče na Zlínsku zastavily až varovné výstřely policistů. Policie bude kontrolovat 27 bývalých hraničních přechodů se Slovenskem i zelenou státní hranici minimálně deset dnů, hranice hlídají stovky policistů.

27. září 2022 8:10 Čas čtení 1:23 Česko dočasně obnoví hraniční kontroly se Slovenskem Česko dočasně obnoví hraniční kontroly se Slovenskem

V návaznosti na Česko ode dneška zahájilo kontroly na hranicích se Slovenskem také Rakousko. Servisní organizace slovenské autodopravy hlásily dopoledne zdržení do 20 minut na některých hraničních přechodech s Českem a Rakouskem. Odpoledne pak slovenská policie upozornila řidiče na kolony o délce tří až pěti kilometrů před hraničním přechodem Brodské/Břeclav ve směru do Česka. Podle Českých drah měly mezistátní vlaky jedoucí ze Slovenska do ČR zpoždění jen minimální, většinou do pěti minut.

Celostátní údaje o výsledcích kontrol bude policie zveřejňovat každé dopoledne, vždy k 07:00. Během dne ale mohou aktuálnější informace poskytnout policisté v krajích. Na jižní Moravě do dnešních 12:00 zadrželi osm převaděčů a odhalili 157 migrantů. Ve Zlínském kraji bylo do dnešních 10:00 zadrženo 56 běženců.

27. září 2022 18:18 Čas čtení 1:12 V parku před pražským hlavním nádražím přespávají desítky uprchlíků. Už nemůžeme, říkají dobrovolníci V parku před pražským hlavním nádražím přespávají desítky uprchlíků. Už nemůžeme, říkají dobrovolníci

Mezi migranty v současné době podle ředitele cizinecké policie Milana Majera převažují Syřané, kteří se většinou dlouhodobě zdržovali v Turecku a nyní míří většinou do Německa. Občané Sýrie jsou z důvodu situace v Sýrii takzvaně nevyhostitelní. „Je jim vydáván příkaz k opuštění České republiky s dobou 30 dnů a jsou poučováni o tom, že pakliže chtějí zůstat na území České republiky, tak mají možnost přes vízum za účelem strpění,“ řekl dnes Majer Radiožurnálu. Doplnil, že s převaděči se koná trestní řízení a hrozí jim sazba odnětí svobody až do pěti let.

Na Zlínsku museli policisté střílet

Policejní prezident k hlídání hranic uvedl, že v jedné směně slouží asi 500 policistů z celé ČR, kterým pomáhá 60 celníků. „Máme oprávnění zastavit vozidlo, provést prohlídku toho vozidla, případně i zavazadla, a udělat všechno pro to, aby na naše území vstupovali pouze cizinci, kteří splňují podmínky pobytu,“ uvedl.

Poblíž hraničního přechodu Brumov-Bylnice na Zlínsku museli dnes ráno policisté použít varovné výstřely, aby zastavili auto převážející 15 migrantů. Převaděče po krátké honičce zadrželi. O incidentu informovala policie na Twitteru.

„V souvislosti se znovuzavedením kontrol na státní hranici se Slovenskou republikou bylo v Sidonii pronásledováno vozidlo, které ve velké rychlosti projelo přes kontrolní bod na hraničním přechodu. Policisté dodávku s maďarskou mezinárodní poznávací značkou stíhali asi půl kilometru,“popsal mluvčí policie Petr Jaroš.

Vozidlo pak zastavilo a řidič utekl do lesa. „Policisté jej však i za pomoci varovných výstřelů dostihli a zadrželi. S dvacetiletým cizincem, stejně jako s devatenácti migranty, které ve vozidle převážel, nyní provádíme další úkony,“ dodal mluvčí.

29. září 2022 19:40 Čas čtení 1:35 Po vyhlášení mobilizace uteklo už téměř 200 tisíc Rusů, Finsko jim výrazně omezí vstup Po vyhlášení mobilizace uteklo už téměř 200 tisíc Rusů, Finsko jim výrazně omezí vstup

Policisté v Jihomoravském kraji nekontrolují každé auto. „Vytipováváme si závadová, zájmová vozidla, ve kterých by mohl někdo někoho převážet,“ uvedl mluvčí Petr Vala. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v noci na dnešek uvedl, že cílem není komplikovat život občanů České nebo Slovenské republiky.

„Rozhodně to není nějaký silový krok České republiky vůči Slovensku. Tím cílem je jediné: dát i převaděčským skupinám, což jsou ti skuteční zločinci, což jsou ti skuteční obchodníci s lidským neštěstím, jasně najevo, že tady existuje překážka. A tou ty kontroly zavedené na slovensko-české hranici objektivně v této chvíli jsou,“ řekl Rakušan.

Kontroly se týkají 17 silničních, sedmi železničních a tří říčních přechodů. Na jiných místech není možné státní hranice překračovat, policisté začali hlídat i takzvanou zelenou hranici. Turisté se nemohou volně pohybovat po stezkách a cestách, které vedou po státní hranici nebo střídavě na území obou sousedních zemí. Hrozí za to pokuty, na místě až do 5000 korun. Výjimku mají zemědělci, lesníci, myslivci či rybáři při výkonu své práce v pohraničí a složky integrovaného záchranného systému.

Žádná omezení pro občany nejsou, uvedl Rakušan

Rakušan dnes ráno v debatě s obyvateli Žítkové na Uherskohradišťsku uvedl, že žádné omezení českých občanů v pohybu směrem k hranici není. Opatření podle něj nejsou zaváděna vůči českým ani slovenským občanům. Mluvil také o určité toleranci, pokud člověk omylem překročí hranici, situaci je možné vyřešit i domluvou.

29. září 2022 13:12 Čas čtení 0:52 V Praze hořelo Lamborghini. Kriminalisté nevylučují žhářství V Praze hořelo Lamborghini. Kriminalisté nevylučují žhářství

O dočasném zavedení kontrol rozhodla vláda v pondělí. V první fázi podle Rakušana potrvá deset dní, tedy do 8. října. Čas chce využít k jednání se slovenskou stranou, poté vláda situaci vyhodnotí. Slovenský premiér Eduard Heger Českou republiku za její rozhodnutí kritizoval a naznačil, že problém je v zajištění ochrany vnějších hranic schengenského prostoru a volného pohybu osob v Maďarsku.

Podle Rakušanova odhadu je možné, že kontroly potrvají dva měsíce a poté se o nich bude jednat na evropské úrovni. Náklady na desetidenní kontroly jen za policii jsou podle Rakušana kolem 20 milionů korun.

V pondělí se kvůli boji proti nelegální migraci setkají v Budapešti maďarský premiér Viktor Orbán, rakouský kancléř Karl Nehammer a srbský prezident Aleksandar Vučić. Maďarská tisková agentura MTI zároveň připomněla Nehammerovo vyjádření, že s maďarským premiérem a srbským prezidentem by chtěl jednat také o společných krocích proti organizovanému zločinu a pašování.

29. září 2022 8:30 Čas čtení 9:12 Fotoreportáž: Kdo jsou lidé, které na demonstraci na Václavském náměstí přivedlo nespokojení se současnou vládou? Fotoreportáž: Kdo jsou lidé, které na demonstraci na Václavském náměstí přivedlo nespokojení se současnou vládou?

V úterý česká policie uvedla, že od začátku letošního roku zajistili policisté na území republiky téměř 12 000 migrantů. To výrazně překračuje čísla z roku 2015, kdy v Evropě vrcholila migrační krize. Současně zadržela 125 převaděčů, zatímco v minulých letech šlo řádově o jednotky či nižší desítky případů ročně.

Domů
Sdílet
Diskuse