Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Lucie Kotvalová Anna Koucká
29. září 2022 8:30
Čas čtení 9:12

Fotoreportáž: Kdo jsou lidé, které na demonstraci na Václavském náměstí přivedlo nespokojení se současnou vládou?

Kategorie:
Refresher
Uložit Uložené
Fotoreportáž: Kdo jsou lidé, které na demonstraci na Václavském náměstí přivedlo nespokojení se současnou vládou?
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Odpůrci vlády se znovu sešli na Václavském náměstí. Kdo jsou? Co požadují? Čeho se obávají?

„Toto je nové národní obrození. Český národ povstal a bere si svoji zemi zpět.“ Ve středu 28. září se již před 14. hodinou začal na Václavském náměstí objevovat čím dál větší počet českých vlajek. Důvodem ovšem nebyl státní svátek, který na ten den připadl. Uskupení Česká republika na 1. místě zde pořádalo v pořadí druhou demonstraci, jejímž hlavním cílem bylo primárně vyjádření nespokojenosti se současnou vládou.

„Demisi,“ křičel dav (podle policistů dorazily nižší desítky tisíc účastníků).

„Neslyším,“ odpověděl řečník z pódia.

„Demisi!“

„Ještě jednou!“

„Demisi!“

„Výborně. Proto tady jsme,“ vyjasnili na úvod organizátoři akce.

Demonstrace iniciativy Česká republika na 1. místě.Demonstrace iniciativy Česká republika na 1. místě.Demonstrace iniciativy Česká republika na 1. místě.Demonstrace iniciativy Česká republika na 1. místě.
Zobrazit galerii
(22)

Demonstrace odstartovala českou hymnou, kterou na pódiu pod sochou svatého Václava zazpíval zpěvák Tomáš Ortel, kterého například v roce 2015 zmiňovala výroční zpráva z ministerstva vnitra o extremismu. Lidé, kteří postupně i přes nepříznivou předpověď počasí zaplnili celé Václavské náměstí, se přidali ke zpěvu.


Mnoho z nich neúnavně mávalo nejrůznějšími vlajkami: těmi českými, vlajkami s dalšími českými symboly (například stříbrným dvouocasým lvem se zlatou korunou a zlatou zbrojí) či s přeškrtnutou vlajkou Evropské unie. Nechyběla ovšem ani vlajka pirátská. Na cedulích měli napsaná hesla jako „Nejsme ve válce, jsme v p*deli“, „Konec vlád nemocných duchem, rozumem a charakterem“ nebo „Ne válce, ne zelenému fanatismu“.

Demonstrace iniciativy Česká republika na 1. místě.
Demonstrace iniciativy Česká republika na 1. místě. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Podivná mozaika

Podobně jako na první demonstraci, kterou toto uskupení pořádalo, se i ve středu na Václavském náměstí sešli lidé s nejrůznějšími prioritami. Dorazili příznivci KSČM, Volného bloku, Dělnické strany i strany Svobodní, jiní přišli vyjádřit nesouhlas s přístupem vlády k válce na Ukrajině či se Zelenou dohodou pro Evropu a někteří mají o něco osobnější důvody. K žádné politické straně se nehlásí – mají ovšem obavy z rostoucích cen či se současnou vládou cítí přehlíženi.

Překvapivě často zaznívá, že mnoho účastníků není voliči SPD. Tomia Okamuru někteří označují jako představitele řízené opozice, který ve skutečnosti nehájí pravé zájmy České republiky, a kritizují i to, že dnešní demonstraci nepodpořil a společně s celou SPD uspořádal obdobnou protivládní demonstraci v Ostravě. 

26. března 2024 11:00 Čas čtení 6:20 REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard

Právě rozmanitost návštěvníků demonstrace pak vytváří podivnou mozaiku. Na jedné straně stojí hlasití extremisté, kteří protestují proti Evropské unii, NATO či nahlas vyjadřují proruské tendence, na straně druhé stojí lidé, kteří s mnoha názory samotných organizátorů či dalších protestujících nesouhlasí, ale jsou nešťastní ze současné krize, která jim negativně ovlivňuje běžný život.

Ze slov mnoha účastníků tak můžeme cítit, že ačkoliv nesouhlasí s účastí příznivců komunismu ani nejsou stoupenci Putina, jak bývají ve veřejném prostoru označovaní, pod tíhou situace se rozhodli demonstrace zúčastnit, jelikož netuší, jak jinak mohou současný stav české politiky zlepšit.

Milí vlastenci

Kromě organizátorů akce promluvilo na pódiu několik řečníků, mezi nimi například ekonom a děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze Miroslav Ševčík, který na minulé demonstraci obvinil Německo, že chce ovládnout Českou republiku. Také vystoupil expert v oblasti energetiky a lobbista za ruské zájmy Vladimír Štěpán – demonstranti a demonstrantky oba přivítali nadšeným pokřikem a potleskem.


„Vážení občané České republiky, milí vlastenci,“ začal svůj projev Ševčík, zatímco slovo „České“ významně zdůraznil poklesnutím hlasu. „Nacházíme se v nejsložitější hospodářské situaci v novodobých dějinách České republiky. Zažíváme nejvyšší inflaci, dramatická je energetická krize, kterou zažíváme nejenom my, ale i další země,“ pokračoval. Dav souhlasně pokřikoval.


Řečníci následně kritizovali stropování cen energií, dodávání zbraní na Ukrajinu, v českém kontextu mluvili o cenzuře a totalitě.

Nemohou si koupit ani jídlo

Právě inflaci jmenuje i dvacetišestiletá pošťačka ze Sokolova jako jeden z důvodů, proč se na středeční demonstraci rozhodla přijít. „Současná situace je už neúnosná,“ říká. Na dotaz, zda by svou odpověď mohla rozvést, odpovídá: „To, co se děje s energiemi, co se děje se vším. Jak s námi vláda vymetá.“


Mnohačetné krize (tedy například energetická či ekonomická), ve kterých se Česká republika momentálně nachází, na ni zatím prý přespříliš nedopadají. „Ceny zboží i všeho ostatního samozřejmě ovlivňují všechny, ale nejsem zatím v bankrotu. Ale hodně mých kamarádů i lidí v mém okolí už je. Nemohou si už pořádně koupit ani jídlo.“ Obává se proto budoucnosti? „Jestli to takto půjde dál, tak opravdu nevím, jak to bude dál,“ zamýšlí se. Co se týče politických stran, momentálně prý nijak vyhraněná není. 


Její slova dokládají i data. Počet domácností, které se potýkají s příjmovou chudobou, vzrostl. Zatímco v roce 2021 jich bylo 9 %, v současné době je jejich počet téměř dvakrát vyšší. Momentálně se potýká s příjmem pod hranicí chudoby šestnáct procent domácností. Příjmově chudá je tak nyní každá šestá domácnost. Vyplývá to z dat projektu Život k nezaplacení, na kterém spolupracují Český rozhlas a PAQ Research. Mezi nejohroženější skupiny patří seniorky, senioři, samoživitelky a samoživitelé.

22. března 2024 9:00 Čas čtení 8:14 Kdyby chtěl, zhypnotizuje tě i přes telefon. „Hypnóza je nástroj. Je nezávadná, ale dá se zneužít,“ říká Jakub Kdyby chtěl, zhypnotizuje tě i přes telefon. „Hypnóza je nástroj. Je nezávadná, ale dá se zneužít,“ říká Jakub

Obavy o zajištění základních potřeb pociťuje i mladší žena a matka samoživitelka, která zde pod záštitou sdružení Zlatý špendlík shání podpisy na petici za rok elektřiny zdarma v době krize a zároveň na podporu kandidatury profesora Jaroslava Turánka na prezidentský post. Turánek patří k těm, kteří šířili mnohé dezinformace týkající se covidu-19, včetně teorie, že byl tento virus uměle vytvořen.

Proč se toto sdružení rozhodlo zúčastnit středeční demonstrace? „Kvůli nemístnému jednání současné vlády a naprosté ignoraci nás občanů,“ odpovídá. Co tíží ji osobně? „Z pozice matky samoživitelky mě samozřejmě tíží neschopnost postarat se o ty nejmenší a zastropovat základní potřeby,“ říká. 

Svoboda, změna a zloději

Demonstrantky a demonstranti mezi tím skandují i další jednoslovná hesla „hanba“, „svoboda“, „zloději“ či o něco později „potřebujeme změnu“.


Organizátoři akce navíc opakovaně vyzývali participanty k tomu, aby na jimi řečené telefonní číslo odeslali SMS. Proč? Prý aby se organizátoři dozvěděli, kolik lidí na akci bylo. Prý není ani problém, pokud SMS odešlou až v následujících dnech. „Jeden člověk, jedna SMS,“ pobízeli dav. Kolik daná SMS zpráva stojí, ovšem účastníkům nesdělili.

Česká republika na 1. místě
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

„Na současné vládě mi vadí, že sama o sobě říká, že je pravicová, ale neviděl jsem ani jeden pravicový krok,“ říká jednadvacetiletý student v adidas kšiltovce, který přijel z Brna. S vládou je nespokojený dlouhodobě: „Tato vláda začala v době, kdy běžný občan nemohl bez negativního testu nebo průkazu o očkování ani do restaurace. Ta frustrace stále pokračuje.“ Ve vedení země by rád viděl stranu Svobodných.

15. března 2024 13:00 Čas čtení 3:12 Syrové emoce, teatrálnost a nefalšovaný britský rock. The 1975 se Praze ukázali ve skvělé formě Syrové emoce, teatrálnost a nefalšovaný britský rock. The 1975 se Praze ukázali ve skvělé formě

Má tedy obavy z budoucnosti? „Určitě.“ Zmiňuje obavy z možného přesunu vysokoškolské výuky do online formy, což by dle jeho názoru mohlo vést ke zhoršení její kvality, a bojí se například i zvyšování daní.

Co si myslí o organizátorech této demonstrace? „Se všemi nesouhlasím. V podstatě mohu i paušalizovat a říci, že jakékoli proruské výroky mi osobně vadí. Nejsem tady proto, abych podporoval Rusko. Jsem tu proto, abych podpořil Českou republiku a svobodné demokratické zřízení,“ vysvětluje.

Jsme Češi. Buďme Češi

Podobně smýšlí i šestnáctiletý kudrnatý chlapec v zelené mikině, který na otázku, proč přišel, odpovídá se smíchem: „Jsem tu spíše kvůli tomu, že mě sem dotáhl táta.“ Kvůli nadcházející zimě ale prý pociťuje nejistotu. Se současnou vládou nesouhlasí, ale říká, že nesouhlasil ani s tou předchozí. Kdyby mohl volit, jaké politické straně by dal tedy hlas? „Včera jsem nad tím s kamarádem přemýšlel. Asi bych si nedokázal vybrat. Není tady strana, která by se mi líbila. Ale ani tady na této demonstraci s některými stranami nesouhlasím – třeba s komunisty.“


Jak by vypadala strana dle jeho gusta? „Měla by hájit zájmy většiny. Něco se určitě dělá špatně, když to tady teď vypadá takto,“ říká a ukazuje kolem sebe. Ocenil by ovšem větší neutralitu. Rád by, aby se Česká republika nepřikláněla ani k jedné straně. „Nejsem proruský, ale ani se nepřikláním k Západu. Jsme Češi. Buďme Češi,“ říká.

Ať se vrátí na Ukrajinu

Opodál stojí postarší paní v červené vestě – Marie. Na krku jí visí amulet se staroegyptským Horovým okem, který má symbolizovat ochranu. Kvůli kterým konkrétním věcem zde protestuje? „Aby se změnil život všech těch, kterým osud nepřál. Kteří nepoznali, jaké to je mít milující rodinu. Kteří celý život museli tvrdě dřít. Dřít za ty, kteří se práci vyhýbali. V dnešní době jsou z nich bezdomovci.“


Na otázku, co trápí ji konkrétně a jakým problémům nyní čelí ona, odpovídá: „Vadí mi, že jsou tady Ukrajinci a je jich tu přespříliš. Berou práci těm nejubožejším. Ať se vrátí na Ukrajinu a nechovají se jako zbabělé krysy. Ať bojují za svou zem. Vyžírat Evropu! To není čestné.“


Co ale tedy uprchlíci z Ukrajiny? Těm přece evidentně okolnosti taktéž nepřály. „Znala jsem tři Ukrajinky, které pracovaly v kulturním domě na Vltavské. Všechny tři měly vysokoškolské tituly a na Ukrajině měly nemovitosti. To jsou u vás chudáci?“ křičí rozzlobeně Marie.


Měli jsme na mysli lidi, kteří prchají před válkou. Kteří za minulé měsíce přišli o domovy nebo jim zemřeli příbuzní. „To jsou u mě zbabělé krysy, které zradily svou vlast, protože utekly před nepřítelem. Mají morální povinnost svoji vlast hájit, ne odcházet do jiné země a ničit svou přítomností kvalitu života druhých.“


Marie by byla ráda, aby posílila Komunistická strana. „Když byli u moci komunisté, neexistovala nezaměstnanost. Neexistovalo bezdomovectví. A kdo proti komunistům nešel, toho nechali žít. To je všechno, co bych vám mohla říct,“ zakončuje svou odpověď.

14. března 2024 10:00 Čas čtení 7:32 Porno je snad jediné odvětví, kde muži berou méně peněz. Sex mě baví, ale jsem stydlivá, říká pornoherečka Florane Russell Porno je snad jediné odvětví, kde muži berou méně peněz. Sex mě baví, ale jsem stydlivá, říká pornoherečka Florane Russell

K počínání české vlády ohledně války na Ukrajině má výhrady i volič Dělnické strany Josef z Karlovarska, který oděný v černém a s odznáčkem své oblíbené strany postává poblíž pódia. Ten má pocit, že současná vláda se snaží republiku zatáhnout do nového světového řádu. „Agenda ve všech evropských státech je stejná. Vadí mi to nadnárodní vedení a to, že nás tahají do války, která se nás netýká,“ říká.

Ochotně vysvětluje i to, co přesně myslí novým světovým řádem, kterého je údajně Fialova vláda součástí. „Nový světový řád je vlastně uskupení sionistů a zednářů, kteří si chtějí zotročit lidstvo ve všech národech. Evropu i celý svět řídí Izrael a USA,“ vysvětluje. 

Demonstrace iniciativy Česká republika na 1. místě.
Demonstrace iniciativy Česká republika na 1. místě. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Agrese vůči lidem z Ukrajiny

Právě komentáře k Ukrajině a proruské tendence organizátorů i vystupujících byly terčem kritiky už po minulé demonstraci. Za příslušníky páté ruské kolony označil organizátory akce i premiér Petr Fiala, který se sice omluvil za to, že jako rusofily nazval účastníky celé akce, doposud ale trvá na tomto označení pro organizátory.

„Trvám na svém výroku, který se netýkal demonstrantů, ale organizátorů. Demonstraci organizovali příslušníci ruské páté kolony. Důkazů je dost. Stačí se podívat, kdo stál na pódiu a co říkal,“ uvedl Fiala na Twitteru. Mezi účastníky na minulé demonstraci se totiž například objevil i Žarko Jovanovič z TV Raptor, který otevřeně podporuje ruskou okupační armádu a sám sebe označil na svém facebookovém profilu jako agenta Kremlu. 

10. března 2024 10:00 Čas čtení 5:00 Nejnechutnější případ v historii české kriminalistiky: Mladíci zavraždili dva muže, jejich těla uvařili a rozdrobili do záchodu Nejnechutnější případ v historii české kriminalistiky: Mladíci zavraždili dva muže, jejich těla uvařili a rozdrobili do záchodu

Právě přítomnost podporovatelů Ruska vyvolala na schodech u Národního muzea i kontraprotest, kde o poznání menší skupinka lidí než na Václavském náměstí stála s ukrajinskými vlajkami a nápisem „Putin je v p*deli“ a v obklopení mnoha policistů odolávala nadávkám a výhružkám od skupiny anarchistů, kteří na ně pokřikovali. 

„Protest, který se odehrává dole, vnímám jako vyvolaný proruskými vlivy, imperialismem a proti tomu, co jsou pro mě západní evropské hodnoty, které jsou pro mě bytostně důležité,“ říká dlouhovlasý mladík, který má kolem ramen ukrajinskou vlajku.

Jak se tady, vzhledem k tomu, že jsou tu v menšině, cítí? „Nebyl to dlouho připravovaný protest, věděli jsme, že tady v menšině budeme. Lidi tady začali fyzicky napadat nějakou slečnu, strhávat vlajky, někdo na nás řval, že jsme fašisti. Kromě toho, že se cítíme v menšině, se cítíme na správné straně. Ta verbální i fyzická agrese, kterou tady zažíváme, to podle mě trochu potvrzuje,“ popisuje atmosféru jen chvíli poté, co jeden z dospělých mužů s vyholenou hlavou surově strhl mladé Ukrajince vlajku ze zad a dívka upadla na zem. 

Insolvence a milionové dluhy

Iniciativu Česká republika na 1. místě doprovází několik dalších kontroverzí. Jeden z organizátorů akce, Ladislav Vrábel, je v insolvenci, podle investigativních novinářů serveru Aktuálně.cz dluží tři miliony korun a na pořádání předešlé demonstrace vybral statisíce, které skončily na soukromém účtu jeho ženy. Co s darovanými penězi udělal, musí vysvětlit soudu.

7. března 2024 14:00 Čas čtení 12:27 S Hermionou a Petrem jsme podnikli sondu do českého prepperství. „Vědět, co dělat, vás připraví víc než výbava za statisíce“ S Hermionou a Petrem jsme podnikli sondu do českého prepperství. „Vědět, co dělat, vás připraví víc než výbava za statisíce“

Mezi ambice a požadavky iniciativy Česká republika na 1. místě spadá několik bodů, například „zajištění přímé smlouvy s dodavateli plynu za nízké ceny – tedy především s Ruskou federací“, „osvobození od přímé politické poddanosti vůči EU, WHO, OSN“ a „ukončení plánovaného ředění národa“. Dále se domnívá, že „integrita lidského těla musí být zachována, stejně tak jako dobrovolnost očkování, prevence a léčby“ či že „svoboda projevu je v České republice potírána a svoboda slova je zde cenzurována“.


Spolek, jak stojí na jeho webu, podporuje mimo jiné kandidát KSČM na prezidenta Josef Skála, předsedkyně Trikolory Zuzana Majerová Zahradníková, poslanec SPD Jaroslav Foldyna nebo bývalý poslanec Lubomír Volný.

Právě i mnoho řečníků má kolem sebe, podobně jako organizátoři, jisté kontroverze. Například děkan národohospodářské fakulty Miroslav Ševčík je známý tím, že hájí ruské zájmy a publikuje i na proruských dezinformačních platformách, jeho kolegyně z Trikolory Zuzana Majerová Zahradníková zase prohlašuje, že nikdy nebyla žádná koronavirová pandemie

Z politiků se osobně demonstrace zúčastnil i europoslanec a kandidát na prezidenta generál Hynek Blaško. Ten je momentálně bez stranické příslušnosti, ačkoliv ještě do nedávné doby působil v SPD. 

„Není mi jedno, jak to tu vypadá. Je potřeba ukázat naši vůli, že nesouhlasíme s tím, jak se naše vláda nestará o své občany. Pro tuto vládu je primární Ukrajina,“ říká Blaško. Koho by však v případě podání demise rád viděl ve vedení země, neví. „Je tam tolik prapodivných kandidátů, že upřímně nevím. Buď se lidé proberou a zvolí si někoho, kdo se o ně bude starat, anebo si zvolí někoho, kdo ne. Každý národ má prostě takovou vládu, pro jakou se rozhodne,“ říká Blaško.

6. března 2024 16:30 Čas čtení 0:07 KVÍZ: Poznáš ženské postavy z oblíbených českých seriálů? KVÍZ: Poznáš ženské postavy z oblíbených českých seriálů?

Na otázku, zda právě demonstrace, jako ta, která momentálně probíhá na Václavském náměstí, nenapomáhá k rozdělení společnosti, odpovídá rozhodné ne. „Společnost je rozdělená už od covidu,“ dodává pak.

Demonstrace iniciativy Česká republika na 1. místě.
Demonstrace iniciativy Česká republika na 1. místě. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Strach

Jak již bylo popsáno, mnozí demonstranti ze středeční akce s požadavky a cíli organizátorů ani nutně nesouhlasí. Přišli, protože mají strach. Pohnutky lidí, kteří dorazili na první demonstraci tohoto spolku, vysvětlila pro podcast Studio N odbornice na extremismus a politoložka z Katedry politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Petra Mlejnková.

„Pocity, které ti lidé prožívají na individuální úrovni v tuto chvíli, si třeba řada z nás neumí představit, protože nikdy nic takového nezažila. Část společnosti nikdy nezažila, že na konci měsíce nemá na jídlo pro děti. Velmi těžko se do toho vciťuje, pokud nemáme tu zkušenost,“ popsala.

Domů
Sdílet
Diskuse