Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. října 2022 11:00
Čas čtení 5:49
Tereza Šnajdrová

Analýza: Jeffrey Dahmer nás nechal nahlédnout do nitra. Proč sledujeme sériové vrahy a je to morální?

Analýza: Jeffrey Dahmer nás nechal nahlédnout do nitra. Proč sledujeme sériové vrahy a je to morální?
Zdroj: Netflix/propagační materiál
REFRESHER KRIMI KRIMI SERIÁLY
Uložit Uložené

Chování sériových vrahů nás fascinuje a nemusíme se za to stydět. Tvůrci snímků by se však měli zaměřit na rodiny obětí, které se snaží na tragédii zapomenout. Marně.

Už jako malí jsme na dětských táborech sedávali v kroužcích, vyvolávali duchy a vyprávěli si strašidelné historky. S příchodem dostupnějších moderních technologií se strašidelné historky proměnily ve filmy, seriály a dokumenty s krimi tematikou, které v současné době zažívají boom. Netflix svým divákům nabízí jeden dokument o sériových vrazích za druhým a jako by natrefil na zlatou žílu. Sledování krimi dokumentů milujeme a podle odborníků se za to nemusíme stydět.

Doporučeno
Jeffrey Dahmer na Netflixu budí kontroverze. Měli se zeptat, zda natáčení nevadí, říká sestra oběti Jeffrey Dahmer na Netflixu budí kontroverze. Měli se zeptat, zda natáčení nevadí, říká sestra oběti 27. září 2022 17:31

Zlo nás fascinuje

Dokumenty zachycující vražedné běsnění sériových vrahů nám umožňují nahlédnout do mysli lidí, se kterými se (díky bohu) v běžném životě nesetkáme. To nás fascinuje. Jejich pochroumaná mysl, nemorální chování, zvrácenost, zlo i nepřízeň osudu.
 
„Chceme nahlédnout do psychologie vraha, částečně proto, abychom se naučili, jak chránit své rodiny a sami sebe. Ale také proto, že nás prostě fascinuje nenormální chování a cesty, kterými se pochroumaná mysl může ubírat,“ míní autorka knihy Lost Girls Caitlin Rother pro Hopes & Fears.
 
Ostatně propast mezi dobrem a zlem nás přitahuje už od dětství. Většina pohádek poukazuje na rozdíl mezi dobrem a zlem, navádí nás k tomu, abychom sami přišli na to, proč se ten „záporák“ zachoval tak, jak se zachoval, a učí nás, jak se zlu vyhnout. Jenže ne všichni si zvolí tu správnou cestu…
 
Někteří možná zálibu ve sledování true crime snímků odsuzují, ale podle odborníků je „posedlost“ vrahy do určité míry normální. „Vypovídá to o tom, že jsme normální a zdraví. Myslím, že náš zájem o zločin slouží řadě různých zdravých psychologických účelů,“ řekl bývalý hlavní psycholog policejního oddělení v San Diegu Michael Mantell pro NPR. Zároveň však dodal, že existují určité hranice, a pokud jedinec začne sbírat plakáty sériových vrahů a šuplíky bude mít plné vystřižených článků o nich, je na čase vyhledat odbornou pomoc.

Dahmer
Zdroj: Getty Images/Curt Borgwardt/Sygma/Sygma

Významnou roli hrají média

Ačkoli nás zlo fascinuje již od raného věku, za popularitu skutečných zločinů podle psychologa Mantella vděčíme především médiím. „Od padesátých let jsme byli bombardováni kriminálními příběhy. Média brzy pochopila, že strach a krev vedou. Osobní zločiny a vraždy tvoří až 30 % televizních zpráv a právě násilné zločiny spáchané na lidech vedou v seznamu nejčtenějších zpráv,“ uvedl.
 
Zločiny nás fascinují stejně jako další tragédie. Když budeš projíždět kolem dopravní nehody, pravděpodobně neodvrátíš svůj zrak, ale naopak se budeš snažit zachytit byť jen sebemenší střípek toho, co se stalo.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 122777 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se naučíte po odemknutí?

  • Jaké příběhy dle odborníků více přitahují ženy a jaké muže.
  • Proč pro nás může být vyprávění děsivých příběhů paradoxně uklidňující.
  • Jaké filmy či seriály o dobru a zlu bývají nejvyhledávanější.
  • Proč se rádi bojíme.
  • Společnosti často nemyslí na stále žijící rodiny obětí. Co říkají pozůstalí?
Domů
Sdílet
Diskuse