Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. října 2022 9:30
Čas čtení 7:19
Denisa Šútorová

13 zajímavostí o džínách, které jsi nejspíš neznal/a. Které jsou nejprodávanější a které značky šetří přírodu?

13 zajímavostí o džínách, které jsi nejspíš neznal/a. Které jsou nejprodávanější a které značky šetří přírodu?
Zdroj: Unsplash/Waldemar Brandt
MÓDA MÓDA
Uložit Uložené

Jsou trendy, ale zároveň nadčasové, v dnešní době zazáříš s jejich širokým střihem a vybrat si můžeš z několika slavných značek. Přečti si, proč je kdysi zakázali ve školách a proč nejsou šetrné k životnímu prostředí.

Ikonické modré džíny si v posledních dvou stoletích osvojili horníci, kovbojové, hollywoodské legendy, rebelové z kontrakultury, rockové hvězdy jako Rolling Stones či Elvis Presley nebo designéři high fashion. Dokonalý vynález – snad nejznámější kalhoty světa – změnily i přepsaly historii a dnes si bez nich neumíš představit šatník. Slavný návrhář Yves Saint Laurent o nich řekl: „Často jsem říkal, že bych si přál, abych vynalezl modré džíny právě já. Mají výraz, skromnost, sexappeal, jednoduchost – vše, v co doufám já ve svém oblečení.“

Statisticky každý Američan vlastní v průměru sedm kusů modrých džínů. Ve Spojených státech se kromě toho ročně prodá přibližně 450 milionů párů těchto kalhot.

rihanna, jeans
Zdroj: Getty Images/NCP/Star Max

Zdaleka to s nimi však není až tak růžové, jak se zdá. Nebo v tomto případě „indigově modré“. Přečti si, proč je kdysi zakázali ve školách a proč nejsou šetrné k životnímu prostředí.

V Refresheru ti rádi přinášíme zajímavé příběhy o historii značek a zajímavosti z módního a uměleckého průmyslu.
Více podobných článků najdeš v této sekci.
Pokud se chceš dostat k neomezenému obsahu, staň se členem klubu REFRESHER+.

1. Montérky do pasu

Zrod nejslavnějšího typu kalhot, modrých džínů, se připisuje německému obchodníkovi Levimu Straussovi a krejčímu Jacobu Davisovi, kteří si je společně v roce 1873 dali patentovat v San Francisku.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by LEVI'S VINTAGE CLOTHING (@levis.vintage.clothing)


Strauss se tam přestěhoval během zlaté horečky za vizí splnit si americký sen a otevřel západní pobočku rodinného obchodu s textilem. Jedním z jeho zákazníků byl údajně právě Davis, krejčí z Nevady, který se soustředil na výrobu funkčních předmětů, jako jsou stany, přikrývky pro koně a plachty na vozy.

Doporučeno
Must have kousky pro tohle jaro. Co nesmí chybět ve tvém šatníku? Must have kousky pro tohle jaro. Co nesmí chybět ve tvém šatníku? 20. března 2024 13:00

Celý příběh začal, když si u něj jednoho dne zákazník objednal pracovní kalhoty, které měly být odolné vůči podmínkám v práci. Nejstarší model „levisek“ byl vydražen na nedávné aukci, kterou pořádal lovec vintage denimových oděvů Brit Eaton, a to za téměř 76 000 dolarů.

Davis je vyrobil právě z džínoviny, kterou koupil u Strausse, a zpevnil je umístěním měděných nýtů na kapsy a spodní část zapínání kalhot. Jelikož Davis neměl na podnikání peníze, oslovil právě Strausse, který se s nadšením stal jeho partnerem a poskytl finanční prostředky. Společně si tak dali patentovat džíny, které strukturou a designem známe dnes. V té době však byly známé pod jménem „montérky do pasu“.

2. Riflovina se vyráběla již v 15. století

Riflovina se ale již předtím, než ji zdokonalil Strauss, vyráběla na francouzsko-italském území, a to již v 15. století. Stavitelé a obchodníci v italském Janově používali materiál, který se podobá dnešní džínovině vyráběné z pevné bavlněné látky.


Byl hrubý a pevný, ale zároveň levný a chránil zboží před poškozením. Název jeans – džíny – je proto odvozen od francouzského názvu Gênes (v překladu město Janov), francouzsky se vyslovuje „žen“, anglicky zase „džíns“. Jiný název pro džíny, denim, je zase odvozen od francouzského města Nîmes (čti nym), kde se tento materiál vyskytoval také.

3. Hlavní pracovní oděv horníků a dělníků

V průběhu desetiletí došlo ke zlepšení designu. Strauss na džíny přidal dvojitý oblouk prošívání, aby dosáhl ještě lepšího zpevnění, a také poutka na opasek. Na některých modelech nahradil zipy knoflíky.


Na leviskách se v té době začal objevovat i dobře známý červený štítek, který je poznávacím znamením značky – našitý byl vedle zadní kapsy. Na kalhoty se nejprve používaly dvě hlavní barvy: hnědá a indigová modrá. Právě tento odstín modré se stal bestsellerem, neboť dokonale skrýval nečistoty.

denim, levis
Zdroj: Youtube/Levi's

Začátkem 20. století byly levisky nejpopulárnějším a nejžádanějším mužským pracovním oděvem v USA. Nejenže byla riflovina odolnější a pevnější než ostatní látky, které se dříve využívaly k výrobě pracovních oděvů, ale byla i levnější variantou, píše Vogue.

Doporučeno
Sneakersy, které ti investici brzy oplatí. Vybíráme top 10 Jordanů, jejichž hodnota neustále roste, a poradíme ti, jak je koupit Sneakersy, které ti investici brzy oplatí. Vybíráme top 10 Jordanů, jejichž hodnota neustále roste, a poradíme ti, jak je koupit 18. března 2024 17:00

Nosili je horníci, dělníci, dřevorubci či farmáři. Postupně začali tento kalhotový hit reprodukovat i jiní výrobci pod vlastními značkami. V roce 1895 vstoupil na trh OshKosh B'Gosh zaměřený na dětské oděvy, Blue Bell (dnes znáš pod jménem Wrangler) v roce 1904 a v roce 1911 Lee Marcantile.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 123042 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Proč džíny nosili také američtí vojáci.
  • V jakém outfitu způsobili Justin Timberlake a Britney Spears šílenství na American Music Awards 2001.
  • Který slavný návrhář je dostal poprvé v historii na molo.
  • Která značka džínů je nejlepší na světě.
  • Kdy se džíny dostaly do Česka a kde jsi je mohl koupit.
  • Proč byly džíny symbolem rebelství a zakázali je na středních školách.
  • Co na džíny říkají ekologové.
Domů
Sdílet
Diskuse