Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Novosad
15. října 2022 13:30
Čas čtení 4:52

Obavy, že se střelba z Bratislavy zopakuje, jsou namístě, tvrdí expert. Útočník si po vraždách užíval pozornost (Rozhovor)

Kategorie:
Refresher
Uložit Uložené
Obavy, že se střelba z Bratislavy zopakuje, jsou namístě, tvrdí expert. Útočník si po vraždách užíval pozornost (Rozhovor)
Zdroj: Refresher/Ivan Koribanič

Odborník na extremismus a zločiny z nenávisti Miroslav Mareš nám objasnil, jak útočník z Bratislavy přemýšlel a proč napsal 65stránkový manifest.

Útočník, který zavraždil dva muže v Bratislavě, zaplnil svůj 65stránkový manifest rasismem, myšlenkami o nadřazenosti bílé rasy a detailními popisy toho, jak chce svůj útok zrealizovat, proč se neplánuje vzdát a přežít minimálně první noc, aby mohl v útocích pokračovat. Mladík krátce po vraždách komunikoval s lidmi přes svůj Twitter.

„Mám pocit, že si chtěl užít pozornost. On se po střelbě na Twitteru vychvaloval, že konečně, jak to řekl svým jazykem, zabil dvě b**ny. Hádal se tam s lidmi, kteří mu říkali, že spáchal nesmyslný čin. On si chtěl vysloužit úctu za to, co udělal, a teprve následně chtěl spáchat sebevraždu,“ popisuje možné smýšlení útočníka z Bratislavy expert na zločiny z nenávisti a extremismus Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity v Brně.

streľba bratislava
Zdroj: Refresher/Ivan Koribanič

Čtu si o taktice a strategii, připravuji se na útok

Autor manifestu se na útok připravoval od roku 2019. Podle vlastních slov se „pomalu připravoval“, sbíral potenciální cíle, zkoumal je, tato místa opakovaně navštěvoval a monitoroval je. „Čtu si o taktice a strategii,“ napsal útočník v dokumentu.

17. dubna 2024 14:00 Čas čtení 4:25 Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí

Přestože podle manifestu mohl od té doby zaútočit několikrát, vždy z útoku vycouval, protože se prý lekl. Teprve když se letos osmnáctiletý Američan Payton Gendron rozhodl vystřílet deset lidí tmavé pleti v americkém městě Buffalo, tak se podle vlastních slov odhodlal svůj útok uskutečnit.

„Tento samotný čin je důkazem, že online radikalizace probíhá. Viděli jsme to v uplynulých letech zejména v západních zemích Evropy, v USA či na Novém Zélandu. Online radikalizace při takových útocích hraje důležitou roli,“ objasňuje profesor Mareš, který se problematice extremismu věnuje dlouhá léta.

„Dosud se jen ojediněle objevila ve střední a východní Evropě, ale pokud se objevila, tak se ji státním složkám podařilo včas zastavit a nikdy to nedopadlo tak násilně jako v Bratislavě,“ popisuje expert.

Je třeba se bát, že se takový útok extremisty zopakuje?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 123176 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Zda si expert myslí, že se nyní takové útoky zopakují.
  • Proč by policie měla intenzivně monitorovat extremistické skupiny online.
  • Proč útočník sepsal 65stránkový manifest a publikoval ho na Twitteru.
  • Ke kterým ultrapravicovým teroristům se Slovák hlásí manifestem.
  • Jak mohla mladíka zradikalizovat vlastní rodina a polarizovaná společnost.
Domů
Sdílet
Diskuse