Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. října 2022 8:30
Čas čtení 5:46
Ilona Hobzová

První Čechoslovák, který zdolal Everest, neměl kyslíkový přístroj. Zahynul při zpáteční cestě

První Čechoslovák, který zdolal Everest, neměl kyslíkový přístroj. Zahynul při zpáteční cestě
Zdroj: K2 studio
ZAJÍMAVOSTI OSOBNOSTI ČESKÉHO SPORTU
Uložit Uložené

Přečti si o životě horolezce, jehož jméno vzbuzovalo respekt nejen v Československu, ale i v zahraničí.

Dne 15. října 1984 dosáhlo Československo obrovského úspěchu. Horolezci Zoltán Demján a Jozef Psotka se stali prvními Slováky, kterým se podařilo zdolat Mount Everest. Pro druhého jmenovaného měla být nejvyšší hora světa završením bohaté horolezecké kariéry. Stala se ale místem, kde přišel o život. 

Psotka miloval hory už od dětství 

Jozef Psotka, kterému nikdo neřekl jinak než Juzek, se narodil v roce 1934 jako páté dítě. „Často měl pocit, že je tu navíc. Byl to takový malý, houževnatý chlapec, který se snažil svou existenci potvrdit neustálou aktivitou,“ vzpomínala v dokumentu Pavola Barabáše na bratrovo dětství sestra Eva Mathéová.

Sám Psotka říkával, že hory mu učarovaly už jako dítěti a zážitky z té doby, kdy fascinovaně koukal do výšek, mu zůstaly v podvědomí. Nejprve lezl cvičně, ale brzy jemu a celé skupině, s níž lezl, začaly být skály v Zádielské dolině malé. Vydali se společně do slovenských Tater.

Možná to dělají právě hory, které milujeme, nebo ten pocit svobody mezi nebem a zemí. Pobyt ve výškách je pro nás jakousi očistou, odpoutáním se od země, dostáváme křídla. Bohužel na cestě dolů zase křídla odkládáme. (J. Psotka)

„Jožo trávil v Tatrách každou volnou chvíli,“ okomentoval začátky Psotkovy horolezecké kariéry Ivan Gálfy, v té době vedoucí československých himalájských expedic. Podle horolezce Jána Ďurana byly tenkrát hory jakýmsi azylem, díky kterému se dalo utéct každodennímu životu. „Žili jsme tam svobodně, uzavřená parta. Každý se uvolnil, mohl si říkat, co chtěl, a nikdo na něj nežaloval,“ doplnil.

Doporučeno
Český sport v roce 2023: Zlaté medaile, nečekané tituly i velké premiéry Český sport v roce 2023: Zlaté medaile, nečekané tituly i velké premiéry 31. prosince 2023 16:30

Po maturitě v Košicích se Psotka rozhodl pro studium vysoké školy v Bratislavě, konkrétně pro obor elektrotechnika. Také se oženil a měl dva syny. Ještě během studií se stal členem národní reprezentace. Podnikl několik významných výstupů nejen v Tatrách, ale také v Alpách nebo na Kavkaze. Zároveň byl ale později asistentem právě na elektrotechnické fakultě a otevřela se před ním možnost akademické kariéry. Tehdy si Psotka musel vybrat, jakou cestou se vydá. Vybral si hory.

Tragické události ho na vrchol nejdřív nepustily

V roce 1967 se Psotka s několika přáteli pokusil zdolat jednu ze stěn Matterhornu, sedmé nejvyšší hory Alp, která se tyčí na hranici mezi Švýcarskem a Itálií. Před nimi ji překonal jediný člověk. Jenže uprostřed výstupu došlo k tragédii. Jeden z členů výpravy se zřítil ze skály.

Domů
Sdílet
Diskuse