Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Ilona Hobzová TASR
20. října 2022 11:23
Čas čtení 1:14

Florida po hurikánu Ian varuje před bakterií požírající maso, zemřelo už jedenáct lidí

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Florida po hurikánu Ian varuje před bakterií požírající maso, zemřelo už jedenáct lidí
Zdroj: TASR/Douglas R. Clifford/Tampa Bay Times via AP

Vibrio vulnificus se může dostat do organizmu přímým kontaktem s infikovanou vodou, například přes otevřené rány.

Úřady na Floridě vydaly ve středu varování před bakterií požírající maso, která se v tomto státě objevila poté, co ho nedávno zasáhl ničivý hurikán Ian. Bakterie se nachází zejména v teplé brakické vodě (smíšené sladké a slané vodě) a může být smrtelná. Informovala o tom agentura TASR.

Pozor na vodu i nedovařené ústřice, varovalo ministerstvo

Představitelé floridského okresu Lee upozornili, že nebezpečná bakterie Vibrio vulnificus, která se živí požíráním masa, infikovala 29 osob, přičemž čtyři lidé nákaze podlehli. Na celé Floridě si bakterie vyžádala už dohromady 11 životů. Vibrio vulnificus se může dostat do organizmu přímým kontaktem s infikovanou vodou, například přes otevřené rány. 

Úřady v okrese Lee už před nějakým časem varovaly obyvatele, kteří mají otevřené rány, aby si dávali pozor a při kontaktu s povodňovou brakickou vodou zasažené místo vydezinfikovali a sledovali, zda se u nich nerozvinou příznaky nákazy nebezpečnou bakterií. 

Podle tiskové zprávy ministerstva zdravotnictví se může nákaza projevit také u lidí, kteří konzumují syrové či nedovařené mořské živočichy, jako jsou ústřice nebo měkkýši. „Každý se může infikovat, zvlášť závažný problém mohou ale mít lidé s oslabeným imunitním systémem, zejména ti, kteří mají chronické onemocnění jater nebo užívají léky, které snižují schopnost těla bojovat s choroboplodnými zárodky,“stojí ve zprávě.

23. dubna 2024 13:00 Čas čtení 4:44 Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě

Hurikán Ian přešel v září nad pevninu na jihozápadě Floridy. Na poloostrově za sebou zanechal ničivé následky. Podle posledních informací si vyžádal nejméně 132 obětí, jejich počet ale nedále roste. Bouře se při své největší síle dostala na úroveň čtyři a vítr vál rychlostí přes 240 kilometrů v hodině. 

Momentálně se jedná o druhý nejničivější hurikán ve Spojených státech od roku 2005. Před zeslábnutím zasáhl také pobřeží Jižní Karolíny, kde způsobil přívalové povodně a materiální škody, nevyžádal si však oběti.

Domů
Sdílet
Diskuse