Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
20. října 2022 14:06
Čas čtení 1:00

V Praze proběhne východoevropská stávka za klima

Kategorie:
News
Uložit Uložené
V Praze proběhne východoevropská stávka za klima
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Stávka se bude konat v pátek 21. října na pražském Staroměstském náměstí.

Hnutí Fridays for Future chystá na pátek východoevropskou stávku za klima. Akce odstartuje čtyřdenní program, který bude v Praze probíhat až do 24. října a zúčastní se ho studenti a studentky z celé východní Evropy. Organizátoři požadují konec fosilních paliv a budování soběstačné energetiky. 

Prázdné sliby nevyřeší energetickou ani klimatickou krizi

„Čelíme těžké zimě, mnoho lidí se ocitá v energetické chudobě a my to nesmíme ponechat náhodě. Naši představitelé pojedou zanedlouho do Egypta na klimatickou konferenci COP27, kde budou opět slibovat, jak se všem krizím postavíme. Ale prázdná slova nevyřeší ani krizi energetickou, ani krizi klimatickou,“zdůvodnila organizace páteční stávku.

Jako společného viníka problémů označilo hnutí Fridays for Future fosilní paliva. „Od ruského plynu nechceme přecházet na jiný, který nezaručí bezpečnost, udržitelnost ani samostatnost. Nechceme žádná fosilní paliva, chceme zateplené budovy, obnovitelné zdroje a pomoc těm, kteří to potřebují,“ doplnilo hnutí. V souvislosti se stávkou spustilo také sbírku, v rámci které mohou lidé podpořit akci i finančně. 

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Naposledy vyšli studenti a studentky do pražských ulic v září. Mimo jiné tam promluvili o svém strachu z nadcházející energetické krize a apelovali na co nejrychlejší a nejefektivnější přechod na obnovitelné zdroje energie, na nutnost spravedlivé transformace či podporu komunitní energetiky.

Kdo jsou studenti a studentky, kteří v Praze stávkují za klima, přiblížil Refresher v reportáži. Přinesli jsme také rozhovor s mluvčí Fridays for Future Klárou Bělíčkovou o tom, zda by se mohla přátelit s někým, kdo popírá klimatickou krizi, jak otázky klimatu ovlivňují její úvahy o vlastní budoucnosti nebo co pro ni znamená příroda.

Domů
Sdílet
Diskuse