Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
9. září 2022 17:34
Čas čtení 1:28

Fridays for Future: Studenti v Praze znovu vyšli do ulic stávkovat za klima

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Fridays for Future: Studenti v Praze znovu vyšli do ulic stávkovat za klima
Zdroj: Fridays for Future/propagační foto

Na páteční stávku naváže celostátní setkání mladých lidí za klima, které pořádá hnutí Fridays For Future pro své členy a členky, ale i široké okolí.

Ulicemi Prahy prošel v pátek v poledne průvod stávkujících studentů a studentek. Stávku za klima pořádalo klimatické hnutí Fridays for Future. Stávkou zároveň odstartoval víkendový SJEZD Fridays For Future – celostátní setkání mladých lidí za klima, na kterém se sejde mnoho bývalých i současných členů hnutí. Hnutí o tom informovalo v tiskové zprávě.

Klimatická krize není fáze, mami

Studenti mimo jiné promluvili o svém strachu z nadcházející energetické krize, apelují na co nejrychlejší a nejefektivnější přechod na obnovitelné zdroje energie, na nutnost spravedlivé transformace či podporu komunitní energetiky. Dav s bannerem „Klimatická krize není fáze, mami!“ prošel z Palackého náměstí přes Karlův most až na Kampu.

„Po několika letech stávkování bychom mohli propadnout pocitu zmaru. Jako studenti a studentky jsme pro záchranu klimatu dělali všechno, zatímco politická reakce byla převážně vlažná a fosilní korporace dál vydělávají na těžbě a spalování fosilních paliv a ničení naší budoucnosti. Absolutní absence jakéhokoliv plánu směřujícího k čisté a lokální energii, namísto špinavých fosilních paliv a ruského plynu, nás navíc absolutně nepřipravila na současnou energetickou krizi,“ řekl spoluzakladatel hnutí Petr Doubravský.

Na páteční stávku naváže celostátní setkání mladých lidí za klima, které pořádá hnutí Fridays For Future pro své členy a členky, ale i široké okolí. Součástí SJEZDu je mnoho workshopů, přednášek a konferencí jak od externistů, tak i od samotných studentů.

Studenti a studentky stávkují za klima pravidelně. Refresher se na jednu ze stávek vydal, aby zjistil, kdo jsou lidé bojující za lepší klima. Přinesli jsme také rozhovor s mluvčí Friday for Future Klárou Bělíčkovou o tom, zda by se mohla přátelit s někým, kdo popírá klimatickou krizi, nebo jak otázky klimatu ovlivňují její úvahy o vlastní budoucnosti.

Domů
Sdílet
Diskuse