Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. června 2022 13:00
Čas čtení 20:06
Lucie Kotvalová

Aktivistka Klára Bělíčková: Byla jsem dítě, které vyrostlo na stromě. S klimatickou krizí se budím i usínám

Aktivistka Klára Bělíčková: Byla jsem dítě, které vyrostlo na stromě. S klimatickou krizí se budím i usínám
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová
REFRESHER ABY SE NA SVĚTĚ ŽILO LÍP
Uložit Uložené

S mluvčí hnutí Fridays For Future Klárou Bělíčkovou o tom, zda by se mohla přátelit s někým, kdo popírá klimatickou krizi, jak otázky klimatu ovlivňují její úvahy o vlastní budoucnosti, proč se jako dítě rvala, jaké má sny a co pro ni znamená příroda.

Klára Bělíčková je již v sedmnácti letech jednou z nejvýraznějších tváří českého klimatického aktivismu –⁠ je členka hnutí Fridays For Future, kde zároveň zastává roli mluvčí. Jak ovšem sama říká, hnutí neformuje jeden člověk, který je vidět v médiích, ale naopak velké množství jednotlivců. 

Studuje pražské gymnázium Na Zatlance a pracuje v Re-setu, platformě pro sociálně ekologickou transformaci. Kam bude pokračovat po střední škole prozatím neví, zřejmě se ovšem bude jednat o humanitní obor – zvažuje sociologii nebo žurnalistiku. „Můj dětský sen byl žít ve filmovém karavanu, ve kterém člověk spí buď s pár lidmi, nebo se zvířetem, a jen jezdí po světě,“ popisuje v rozhovoru pro Refresher.

Píšete si deník, že? Jak často v něm zmiňujete klimatickou krizi? Jak moc vám klimatická krize zasahuje do každodenního prožívání?

Do mého prožívání zasahuje každý den, emocionálně mě ovlivňuje neustále. Je to téma, kterému se věnuji dlouho a vzhledem k mé práci se s ním budím i usínám. Ale do deníku si o ní tolik nepíšu, spíše pokud mě v její souvislosti něco fakt naštve, nebo mi udělá radost.

„Aktivista je člověk, který bojuje za něco, čemu věří. Dává tomu svůj volný čas, energii. Snaží se něco změnit nejenom u sebe, ale i v okolí,“ říká Klára Bělíčková.
„Aktivista je člověk, který bojuje za něco, čemu věří. Dává tomu svůj volný čas, energii. Snaží se něco změnit nejenom u sebe, ale i v okolí,“ říká Klára Bělíčková. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Greta Thunberg v rozhovoru pro Guardian řekla, že jsme jistým způsobem všichni tak trochu popírači klimatické krize, protože se víceméně nikdo z nás nechová, jako kdybychom opravdu čelili skutečné hrozbě. Samozřejmě jí do hlavy nevidím, ovšem i mně se zdá, že v každodenních životech většiny lidí klimatická krize nehraje zase tak velkou roli. Co si o tom myslíte?

V podstatě s ní souhlasím. V některých oblastech života klimatickou krizi popírám i já sama. Je to velmi negativní téma. Třeba v České republice se hodně řeší energetika, což je strašně technokratická záležitost, ovšem v tomto kontextu se často bavíme i o tom, co bude s lidmi v Ústeckém kraji nebo s lidmi z uhelných regionů. A to je jen debata o uhlí. Často je to velmi depresivní téma, takže někdy už mám také tendenci před tím zavírat oči a říkat si „nechci, už ne“.

Doporučeno
Aktivistka Žaneta Sladká: V Česku máme selektivní přístup k lidským právům. Nejsou u nás ani tématem, usínáme na vavřínech Aktivistka Žaneta Sladká: V Česku máme selektivní přístup k lidským právům. Nejsou u nás ani tématem, usínáme na vavřínech 28. září 2022 8:30

Zároveň bývá kladen velký důraz na individuální činy, ačkoli já to vnímám hlavně jako systémový problém. Často se omílá naše uhlíková stopa, takže když si pak koupíte něco, co je z ekologického hlediska trochu problematické, říkáte si, že to možná nebylo nutné. Ale zase z toho máte radost. V tu chvíli jsem tedy ochotná trochu přivřít oči, nebo si řeknu, že dopad jednotlivce není zase tak velký jako to, co děláme systémově.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 116028 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Kdy pociťuje klimatický žal.
  • Jaké emoce v ní vzbuzuje fakt, že se do hloubky zabývá krizí klimatu.
  • Jak klimatická krize ovlivňuje to, jak přemýšlí o budoucnosti.
  • Co ji k jejímu aktivismu motivovalo a motivuje.
Domů
Sdílet
Diskuse