Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. září 2022 8:30
Čas čtení 12:03
Lucie Kotvalová

Aktivistka Žaneta Sladká: V Česku máme selektivní přístup k lidským právům. Nejsou u nás ani tématem, usínáme na vavřínech

Aktivistka Žaneta Sladká: V Česku máme selektivní přístup k lidským právům. Nejsou u nás ani tématem, usínáme na vavřínech
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová
REFRESHER ABY SE NA SVĚTĚ ŽILO LÍP
Uložit Uložené

S vedoucí kampaní české pobočky Amnesty International a lidskoprávní aktivistkou Žanetou Sladkou o síle diverzity, o tom, jak Češky a Češi přistupují k lidským právům, o empatii i o tom, jak bojovat proti předsudkům.

„Představuji si společnost, kde se lidé vzájemně respektují. Kde ani neexistuje slovo jinakost, protože by nebyly normy, vůči kterým by se jinakost vymezovala. Kde bude diverzita vnímána jako něco pozitivního, protože nás může rozvíjet a posouvat kupředu,“ zamýšlí se v rozhovoru pro Refresher Žaneta Sladká, aktivistka, vystudovaná právnička a vedoucí kampaní v české pobočce neziskové organizace Amnesty International, kde působí šestým rokem.

Jak byste popsala práci v neziskovém sektoru pomocí 3–5 slov?Hodně práce, odhodlání, srdce, rodina, přátelé. Všichni jsme upřednostnili snahu zasadit se o lepší svět místo vydělávání hodně peněz.

Vzhledem k tomu, jak je na neziskové organizace v české společnosti nahlíženo, mohla byste mi ve zkratce popsat, jak fungují? Jaký je jejich smysl a přínos?

To mě vždy zamrzí, protože znám zevnitř, jak fungují. I prezident Zeman se kdysi vyslovil ve smyslu, že neziskovky jsou pijavice státního rozpočtu. Neziskové organizace jsou legitimní součástí každé demokratické společnosti. Stát má omezené kapacity, schopnosti i expertízu – jsou oblasti, které není schopný pokrýt. Od toho jsou tady neziskové organizace.

Doporučeno
Nevypusť duši: Pomoc mladým v oblasti duševního zdraví je v Česku v troskách, stojí opravdové životy (Rozhovor) Nevypusť duši: Pomoc mladým v oblasti duševního zdraví je v Česku v troskách, stojí opravdové životy (Rozhovor) 12. července 2022 7:00

Poskytují služby, které stát není schopný v takové kvalitě a za takové finance poskytnout. Jsou naprosto nenahraditelné. Například systém péče o seniory nebo hendikepované lidi by bez nich zkolaboval. Kdyby se vypnuly finance, které směřují do těchto sociálně orientovaných neziskovek, tak by velká část těchto lidí zůstala bez podpory.

Specifické postavení mají navíc takzvané „genderové“ a environmentální neziskové organizace, které lidi za uši tahají ještě více. Ty to mají ještě těžší, protože někteří lidé je vnímají jako zbytečný výdobytek doby.

My máme pocit, že to, co jsme si vydobyli, budeme mít napořád, a tím pádem není o lidská práva třeba aktivně pečovat. Podle mého ale usínáme na vavřínech.

Jak může můj podpis na Amnesty petici pomoci osvobodit aktivistu z Brazílie či Bangladéše? Jak takové petice fungují? V čem spočívá jejich síla?

Amnesty je hnutí, které působí po celém světě. To znamená, že změnu děláme skrze globální mobilizaci veřejnosti. Za jednu petici se postaví pobočky ze všech zemí, takže je pod ní podepsáno obrovské množství lidí a takto vysoká čísla pak vytváří tlak na dané autority v zemích, kde se bezpráví děje. Někdy to navíc nejsou jen petice, ale dopisy, jako v naší celosvětové každoroční kampani, Maratonu psaní dopisů. Ten tlak je pak umocněný tím, že přijde třeba 4–5 milionů fyzických dopisů. Představuji si, že když máte kancelář metaforicky zaplavenou tolika dopisy, tak je to poměrně otravné. Nejde to ignorovat.

Doporučeno
Oháníme se feminismem, pak si kupujeme oblečení, které vyrobily ženy v novodobém otroctví, říká Karolína Břinková ze Slow Femme Oháníme se feminismem, pak si kupujeme oblečení, které vyrobily ženy v novodobém otroctví, říká Karolína Břinková ze Slow Femme 15. června 2022 7:00

Petice jsou ovšem jen jednou složkou našich kampaní, ty další složky už nejsou vždy tolik vidět. Například rozsáhlá advokační práce, jelikož Amnesty působí při OSN, v řadě dalších mezinárodních organizací, vyjednává s politiky, lobbuje. Vytváří i mediální tlak, protože veřejně otevíráme spoustu kauz a témat, která jsou následně v ideálním případě medializovaná. Je to i do jisté míry investigativní práce, protože si děláme vlastní výzkumy ohledně lidskoprávní situace v daných zemích.

„Vždycky mě hrozně zajímalo, jak to, že se vezmou dva lidé stejného pohlaví, ohrozí tradiční křesťanské manželství. V čem přesně spočívá ten rozklad, jaký to bude mít reálný dopad na životy lidí žijících v manželství a na institut manželství jako takový. To mi doteď nikdo nebyl schopný vysvětlit,“ říká Žaneta Sladká.
„Vždycky mě hrozně zajímalo, jak to, že se vezmou dva lidé stejného pohlaví, ohrozí tradiční křesťanské manželství. V čem přesně spočívá ten rozklad, jaký to bude mít reálný dopad na životy lidí žijících v manželství a na institut manželství jako takový. To mi doteď nikdo nebyl schopný vysvětlit,“ říká Žaneta Sladká. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Jak podle vás Češi a Češky přistupují k tematice lidských práv?

Myslím si, že to u nás pro spoustu lidí není pořádně ani téma. Češi mají často pocit, že jedno velké bezpráví, ze kterého jsme se dostali, už tady bylo a že teď se máme dobře a můžeme řešit už jen taková „nadstavbová“ práva. Chováme se, jako kdyby šlo o nějaký status quo, který nemůže nic ohrozit. Což je hloupost, vidíme to i v Polsku, Slovensku a Maďarsku, kde se stav lidských práv zhoršuje. My máme pocit, že se nám to nemůže stát, že to, co jsme si vydobyli, budeme mít napořád, a tím pádem není o lidská práva třeba aktivně pečovat. Podle mého ale usínáme na vavřínech.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 121808 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dočteš po odemknutí?

  • Jak si podle Žanety stojíme ze zemí Visegrádské čtyřky.
  • U čeho zpozornět –⁠ co může urychlovat negativní společenské změny.
  • V čem je naše země zpátečnická.
  • Do čeho by církev v sekulárním státě neměla mluvit.
  • Jak můžeš i ty pomoct někomu odbourat předsudky.
  • Jaká data nám chybí o realitě LGBTQI+ lidí v Česku.
  • Kterou vlastnost si musíme pěstovat, pokud chceme pozitivně měnit své okolí.
Domů
Sdílet
Diskuse