Pokud jsi milovníkem či milovnicí pizzy, jistě víš, že najít tu pravou, která tě zaručeně nadchne, není vždy snadné. V tomto článku se podíváme na nejlepší pizzy, které si získaly srdce gurmánů a gurmánek z celého světa.
Gastronomický server Taste Atlas se totiž na pizzy zaměřil. Na základě uživatelských recenzí vytvořil žebříček nejlépe hodnocených pizz na světě. My ti teď přinášíme přehled top deseti. Některé druhy tě možná překvapí.
10. místo
Hned desáté místo budí kontroverze, získala ho totiž pizza Calzone. Tento jedinečný druh, který se vyznačuje půlkulatým tvarem, někteří gurmáni vůbec neuznávají jako druh pizzy. Vadí jim, že je Calzone častokrát příliš vlhká a je na ní až moc těsta. Hodnocení Taste Atlas ovšem dokazuje, že pro většinu labužníků se jedná o pochoutku, na níž nedají dopustit.
Calzone se vyrábí přeložením pizzy na polovinu. Tento nezvyklý tvar údajně získala proto, aby se dala snadno konzumovat za chůze nebo ve stoje. Obvykle je plněna masem, salámem nebo šunkou. Chybět nesmí ani sýr, jako je mozzarella, ricotta, parmezán či pecorino.

9. místo
Canotto je poměrně nový styl italské pizzy, který se vyznačuje nafouknutým okrajem s obrovskými bublinami uvnitř. Kůrka nesmí být příliš hustá ani těžká, protože „cornicione“ (okraj) musí být plný vzduchu. Tajemství nadýchaného cornicione spočívá v hydrataci, která se má pohybovat kolem 70 procent.
Pizza se poté obloží požadovanými ingrediencemi a peče se na vysoké teplotě, stejně jako klasická pizza. Purističtí neapolští pizzaioli však nejsou ochotni považovat canotto za pravou neapolskou pizzu, a proto pizzaioli, kteří canotto připravují, ji často nazývají současnou neapolskou pizzou.

8. místo
Rajčatová omáčka, cherry rajčata a mozzarella z buvolího mléka jsou standardní ingredience pro Pizzu Bufalina. Tento specifický druh sýra je známý svou bohatou chutí a jemnou konzistencí, dodává této tradiční pizze její charakteristickou, jedinečnou chuť.
Tato pizza se před podáváním obvykle dochucuje trochou olivového oleje a hrstkou čerstvých lístků bazalky.
