Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. října 2022 8:00
Čas čtení 5:53
Tereza Šnajdrová

8 nejlepších pokojovek, které dobře vypadají, nestojí moc peněz a jsou vhodné pro začátečníky

8 nejlepších pokojovek, které dobře vypadají, nestojí moc peněz a jsou vhodné pro začátečníky
Zdroj: Unsplash/vadim kaipov/volně k použití
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Přemýšlíš o koupi pokojovky a nevíš, pro kterou se rozhodnout? Přinášíme ti tipy na 8 nejlepších pokojovek, jež dobře vypadají, nestojí moc peněz a péči o ně zvládne každý.

Pokojovky doma nejen dobře vypadají, ale mají také blahodárné účinky – zvlhčují vzduch, pohlcují toxiny a udržují nás v lepší náladě. Jenže péče o ně není tak jednoduchá, jak by se mohlo zdát. Snadno se může stát, že své vysněné kvítko zahubíš. Proto jsme vybrali 8 pokojovek, které nezruinují tvoji peněženku, dobře vypadají a péči o ně zvládne i začátečník.

Doporučeno
Češi nakupují v second handech čím dál častěji, ukazuje nový průzkum. Důvodem je cena i životní prostředí, říká analytička Češi nakupují v second handech čím dál častěji, ukazuje nový průzkum. Důvodem je cena i životní prostředí, říká analytička 18. října 2022 12:30

Královna pokojovek Monstera deliciosa

Monstera deliciosa dříve zdobila snad každý úřad, nemocnici nebo školu. V posledních letech se ale těší oblibě i coby bytový doplněk a její prořízlé velké listy můžeš vidět v mnoha domácnostech. Důvod je jednoduchý – monstera skvěle vypadá a péče o ni není nikterak náročná.
 
Monsteře se nejvíce daří na místě, kde na ni nesvítí přímé slunce, ale zároveň má dostatek světla. Vyhovuje jí pokojová teplota 18 až 25 °C, ale pozor na průvan. Ten by mohl tvé pokojovce ublížit, stejně jako její přelévání. Monsteru stačí zalévat zhruba jednou za dva týdny a než ji znovu potěšíš zálivkou, sáhni do substrátu, zda již stihl proschnout. Žádné další speciální podmínky pro pěstování této krásky splňovat nemusíš.
 

Pozor: Pokud tvé monsteře osychají a hnědnou listy, znamená to, že ji málo zaléváš nebo máš doma příliš suchý vzduch. Pokud jí listy naopak žloutnou, pokojovku přeléváš nebo je napadená škůdci.

Cena monstery se pohybuje od 300 do 500, ale vždy záleží na její velikosti.

monstera
Zdroj: Unsplash/feey/volně k použití

Puntíkatá Begónie maculata

Begónie maculata se vyznačuje zelenými listy se světlými puntíky, které jsou ze spodní strany zbarvené do červena. Jedná se o jednu z nejzajímavějších pokojovek, a pokud se o ni budeš dobře starat, odvděčí se ti krásnými bílo-růžovými kvítky.
 
Begónii na rozdíl od monstery vyhovuje místo u východního okna, ale přežít zvládne i na stanovišti, kde na ni slunce přímo nesvítí. Pestrobarevná pokojovka je lehce náchylná na přelití, takže než ji budeš zalévat, zkontroluj prstem substrát, zda stihl dostatečně proschnout. Begónii stačí zalévat zhruba jednou za 14 dní. Stejně jako její předchůdkyně, i begónie si libuje v pokojové teplotě od 18 do 25 °C a nemá ráda průvan.
 

Pozor: Pokud se listy tvojí begónie svinují a usychají, znamená to, že ji máš na příliš suchém a teplém stanovišti. Hnědé a padající listy naopak značí, že je tvoje pokojovka přelitá.


Cena begónie se odvíjí od její velikosti, ale v průměru ji koupíš za 150 až 600 korun.

begonie
Zdroj: Unsplash/feey/volně k použití

Maranta fascinator si sama řekne, kdy ji máš zalít

Marantě se přezdívá modlivka, neboť přes den jsou její listy svěšené, ale na noc se napřimují, skoro jako ruce k modlitbě. I tato zelená kráska určitě nesmí chybět v tvojí domácnosti, neboť je velmi nenáročná, vyznačuje se rychlým růstem, je vodomilná a sama si svěšením řekne, kdy chce zalít. Na jejích listech navíc vznikají nejrůznější vzory, a každý je tak svým způsobem unikátní.
 

Domů
Sdílet
Diskuse