Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
18. října 2022 v 12:30
Čas čtení 5:40
Tereza Šnajdrová

Češi nakupují v second handech čím dál častěji, ukazuje nový průzkum. Důvodem je cena i životní prostředí, říká analytička

Češi nakupují v second handech čím dál častěji, ukazuje nový průzkum. Důvodem je cena i životní prostředí, říká analytička
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová
MÓDA MÓDA UDRŽITELNOST ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Analytička Klára Zajíčková komentuje nový průzkum o udržitelnosti v oblasti módy a nákupech v second handech.

Výzkumná agentura STEM vypracovala pro neziskovou organizaci Klub svobodných matek průzkum na téma udržitelnosti v oblasti módy. Z něj vyplývá, že až 56 % lidí ve věku od 18 do 29 let kombinuje nákup nového oblečení s tím ze second handu. Pořizování oblečení z druhé ruky se však začíná těšit oblibě i u starších generací, a to především díky jeho nižší ceně. 

Doporučeno
Toto je 8 nejlepších second handů v Praze. Koupíš v nich kousky od Louis Vuitton i trička za 30 korun Toto je 8 nejlepších second handů v Praze. Koupíš v nich kousky od Louis Vuitton i trička za 30 korun 1. května 2022 v 7:00
Výzkum byl vypracován pro neziskovou organizaci Klub svobodných matek. Sběr dat proběhl ve dnech 13. až 30. května 2022 a zapojilo se do něj 1 249 osob starších 18 let. Respondenti byli vybráni na základě kvótního výběru s reprezentativním zastoupením v obcích různé velikosti, ve všech krajích ČR, v různých skupinách podle pohlaví, věku a vzdělání.

Téměř polovina Čechů kombinuje nákup nového oblečení s kousky z druhé ruky

Agentura STEM zkoumala udržitelnost v oblasti módy, zjišťovala, zda je pro spotřebitele důležitější cena, vzhled nebo materiál, a mapovala vztah Čechů k second handům. Z jejích dat pak vyplývá, že téměř polovina Čechů ráda nakupuje jak nové, tak použité oblečení. Nákupům v sekáčích ale „propadají“ spíše mladší generace a lidé do 44 let.

„Až 56 % lidí ve věku 18 až 29 let kombinuje nákup nového oblečení s tím z druhé ruky. Pouze 3 % mladších lidí nakupují výhradně v sekáčích nebo kupují oblečení z druhé ruky. Nakupování oblečení z druhé ruky se ale týká i jiných věkových kategorií, není to jen trend mladších. Nákup v normálních kamenných obchodech s tím v sekáčích s oblibou kombinují také lidé do 44 let. Naopak osoby starší 60 let nakupují převážně jenom nové oblečení,“ řekla pro Refresher analytička STEM Klára Zajíčková.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Zkušební
0 Kč
7 dní zdarma
Přístup k prémiovým článkům
Nejdříve máš předplatné na 7 dní zdarma a následně od 30. 10. 2024 platíš 125 Kč jednou za 4 týdny
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Domů
Sdílet
Diskuse