Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
29. října 2022 v 14:01
Čas čtení 0:39

Změna času: Končí letní čas, lidé si přispí o hodinu déle

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Změna času: Končí letní čas, lidé si přispí o hodinu déle
Zdroj: Wikimedia Commons/Vberger

Letní čas byl v českých zemích poprvé zaveden v letech 1915 a 1916. Opět se vrátil během druhé světové války v roce 1940 a trval až do roku 1949.

V noci ze soboty na neděli skončí letní čas a začne platit čas středoevropský. Hodiny se tak v rámci změny posunou o hodinu zpět – ze tří hodin ráno na druhou. Cestující, kteří budou například tou dobou v noci cestovat, budou mít o hodinu delší čas dojezdu, ti ostatní si ale zároveň pospí o hodinu déle.

Povinné střídání časů mělo podle plánu Evropské unie skončit, členové Unie se však nedohodli na tom, který čas by měl platit jako výchozí, informuje ČT. Česká vláda kvůli tomu vloni v září schválila nařízení, podle kterého se bude čas měnit ještě dalších pět let. 

Letní čas byl v českých zemích poprvé zaveden v letech 1915 a 1916. Opět se vrátil během druhé světové války v roce 1940 a trval až do roku 1949. Potřetí pak platil na konci 70. let minulého století. Do poloviny 90. let pak trval v Česku letní čas půl roku a roku 1996 se Česko připojilo ke zvyku Evropské unie a časový posun trvá sedm měsíců.

Domů
Sdílet
Diskuse