Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
1. listopadu 2022 v 15:24
Čas čtení 1:28

Vedení Masarykovy univerzity vyjádřilo znepokojení nad množícími se projevy netolerance a nesnášenlivosti

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Vedení Masarykovy univerzity vyjádřilo znepokojení nad množícími se projevy netolerance a nesnášenlivosti
Zdroj: REFRESHER/Adam Smeták

Kolegium odsoudilo „množící se projevy netolerance a nesnášenlivosti, které lze v současné době pozorovat nejen v české společnosti“, a apelovalo na veřejné činitele, aby k těmto jevům přistupovali „se vší vážností“.

Kolegium rektora Masarykovy univerzity Martina Bareše vyjádřilo hluboké znepokojení nad množícími se projevy netolerance a nesnášenlivosti, které „lze v současné době pozorovat nejen v české společnosti“. Prohlášení bylo zveřejněno v úterý skrze tiskovou zprávu. Kolegium apeluje na veřejné činitele, aby k těmto jevům přistupovali „s plnou vážností a odpovědností“.

15. srpna 2022 v 15:43 Čas čtení 1:34 8 českých vysokých škol se dostalo mezi tisícovku nejlepších univerzit světa 8 českých vysokých škol se dostalo mezi tisícovku nejlepších univerzit světa

Prohlášení přišlo v čase mezi výročím vzniku samostatného Československa a výročími v listopadu 1939 a 1989, a jak píší autoři, „při vědomí odkazu duchovního otce naší univerzity T. G. Masaryka“.

„Kolegium rektora (...) důrazně odsuzuje jakékoliv projevy nenávisti, agrese či násilí, zejména pak vůči menšinám, ať už jde o menšiny národnostní, etnické, náboženské, sociální, sexuální, či jiné (nedávný vražedný útok na Slovensku je v tomto směru velmi varující),“ začalo kolegium své několikabodové prohlášení.

Reagovalo tak na střelbu u bratislavského podniku Tepláreň. Incident, během kterého zemřeli dva lidé, jsme pokryli v tomto vláknu.

Dále kolegium apelovalo na všechny zaměstnance i studenty MUNI, aby byli vůči „populismu a nacionalismu“ pozorní, aby byli ostražití vůči banalizaci veřejné debaty a dezinformacím či verbálním útokům na menšiny. Podle prohlášení kolegia univerzity jakožto společenské instituce je její odpovědností vystupovat „vůči všem jevům a krokům, které ohrožují svobodu v samotných jejích základech“.


„(Kolegium) vyjadřuje své nejhlubší přesvědčení, že každá moderní demokratická a otevřená společnost musí ctít a bránit humanitní ideály, hodnoty a principy; jednou z hlavních funkcí akademické půdy pak je vytvářet svobodné prostředí otevřené diskuze, volné výměny názorů a vzájemného respektu,“ pokračoval za kolegium rektor MUNI Martin Bareš.

25. července 2024 v 7:00 Čas čtení 5:15 Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda

Bareš připomněl myšlenku filozofa Karla Poppera, že „neomezená tolerance vede k vymizení tolerance a že bude-li neomezená tolerance rozšířena na ty, kteří jsou netolerantní, pak hrozí, že sama tolerance bude zničena“.

Demonstrace

V poslední době se množí protivládní demonstrace, na nichž vystupují lidé z tuzemské dezinformátorské scény společně s těmi, kteří požadují konec vlády Petra Fialy (ODS) a chtějí odebírat plyn a ropu z Ruska, a to i přes vyvolání agrese na Ukrajině, kam chtějí přestat posílat pomoc z České republiky. 

V září jsme ti z akce na Václavském náměstí přinesli fotoreport i videoreportáž, v říjnu pak zprávu o akci, na které demonstrovaly nižší desítky tisíc lidí. V reakci na tato setkání se konají i protiakce, jako například nedělní demonstrace spolku Milion chvilek pro demokracii s názvem Česko proti strachu.

Domů
Sdílet
Diskuse