Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
6. listopadu 2022 17:29
Čas čtení 1:05

NASA pátrá po největších znečišťovatelích Země. Objevila nejméně padesát „superemitorů“ metanu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
NASA pátrá po největších znečišťovatelích Země. Objevila nejméně padesát „superemitorů“ metanu
Zdroj: NASA

Po nejhorších znečišťovatelích klimatu pátrá NASA z výšky 322 kilometrů nad Zemí.

Jen během červencové mise objevili vědci z NASA více než 50 „superemitorů“ metanu, informuje server Independent. Desítky středisek, která metan vypouštějí, se nachází ve střední Asii, na Blízkém východě a na jihozápadě Spojených států.

Zkoumají je z výšky 200 mil (zhruba 322 kilometrů) nad Zemí z Mezinárodní vesmírné stanice pomocí přístroje EMIT. Důkazem jim jsou horké skvrny metanu, které jsou obvykle způsobeny zařízeními a infrastrukturou pro těžbu ropy, plynu a uhlí, skládkami a zemědělstvím. 

„Omezení emisí metanu je klíčem k omezení globálního oteplování. Tento nový nástroj pomůže výzkumníkům nejen lépe určit, odkud úniky metanu pocházejí, ale také poskytne informace o tom, jak je možné je rychle řešit,“ cituje správce NASA Billa Nelsona oficiální web.

29. října 2022 17:16 Čas čtení 0:45 Sluníčko se na nás směje. NASA zachytila fotografii, která baví internet Sluníčko se na nás směje. NASA zachytila fotografii, která baví internet

Kilometry dlouhé chuchvalce zplodin

Přístroj například detekoval asi 3,3 kilometru dlouhý „chuchvalec“ zplodin jihovýchodně od města Carlsbad v Novém Mexiku v USA – konkrétně v Permské pánvi, která patří k největším ropným polím na světě. Metanové zplodiny identifikoval tým také například v Turkmenistánu či v oblasti jižně od íránského Teheránu. Ta je dlouhá nejméně 4,8 kilometru a pochází z velkého komplexu na zpracování odpadu. 

Metan je skleníkový plyn, který má v prvních 20 letech po vstupu do atmosféry více než 80krát vyšší výhřevnost než rozšířenější oxid uhličitý (CO2) – a v porovnání s CO2 tvoří metan jen zlomek emisí skleníkových plynů způsobených lidskou činností. Zatímco CO2 se v atmosféře udrží po staletí, metan vydrží přibližně deset let. To znamená, že snížení jeho emisí může mít dramatický účinek v kratším časovém období. Proto se 100 zemí na konferenci COP26 zavázalo snížit emise metanu o 30 % do roku 2030.

Identifikace bodových zdrojů tohoto skleníkového plynu tak může být klíčovým krokem v boji proti klimatické změně. 

Domů
Sdílet
Diskuse