Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kamila Šebestová
23. listopadu 2022 8:30
Čas čtení 2:25

Slovenský lékař odmítl vyšetřit uprchlici. „Poslal mě za doktorem na Ukrajinu,“ říká 22letá Anna

Kategorie:
Zdraví
Uložit Uložené
Slovenský lékař odmítl vyšetřit uprchlici. „Poslal mě za doktorem na Ukrajinu,“ říká 22letá Anna
Zdroj: Se svolením Laury Dimové

Anna Siedykh potřebovala urgentní pomoc gynekologa. Místo toho, aby jí ji poskytl, řekl, že se mu to finančně nevyplatí. Prý se má vrátit na Ukrajinu za svým lékařem.

Dvaadvacetiletá Anna Siedykh je jednou z mnoha Ukrajinek, které Slovensko považují za svůj druhý domov. Plynule ovládá jazyk, vystudovala zde vysokou školu a po vypuknutí války na Ukrajině se sem vrátila a požádala o status uprchlice. Dnes pracuje v Trnavě a dálkově studuje literaturu v Kyjevě.

Počet osob s uděleným pobytovým oprávněním na Slovensku v souvislosti s válkou na Ukrajině přesahuje podle dat ministerstva vnitra 400 tisíc. Jedno z práv uprchlíků je i bezplatná bezodkladná zdravotní péče.

Když začala mít před pár týdny gynekologické problémy, objednala se k lékaři v trnavské poliklinice Družba. Jelikož už u něj jedno vyšetření absolvovala, spoléhala na bezproblémový průběh.


„Dříve s ním byla naprosto pohodová komunikace,“ vysvětluje Anna. O to víc ji překvapilo, jak zareagoval lékař tentokrát. Když vstoupila do ambulance, pár minut čekala na vyšetření a odpověděla sestřičce na standardní otázky.

Když se zmínila, že má status uprchlíka, z vedlejší místnosti se ozval lékařův hlas: „Jaký má status? Uprchlíka?“ Pak podle Anny nastala absurdní situace. Lékař spustil dlouhý monolog, ve kterém tvrdil, že Annu nevyšetří, neboť se mu to „nevyplatí“, jelikož mu prý vyšetření neuhradí pojišťovna. Podle Anny se lékař choval velmi necitlivě a při rozhovoru se na ni ani nepodíval – slova adresoval spíše sestřičce.

„Jeďte domů na Ukrajinu za svým lékařem,“ řekl nakonec lékař Anně. Ta zamrzla a nevěděla, jak reagovat. Nechápala, proč jí lékař nechce pomoci a posílá ji do země, kde zuří válka. „Byla jsem rozhozená a jen jsem tichounce seděla. Nejsem výbušný typ,“ dodává Anna.

Sestřička nešťastně zachraňovala situaci

„Viděla jsem na sestřičce, že z toho byla úplně hotová a nevěděla, jak reagovat,“ říká nám Anna. Snažila se ukrajinskou studentku utěšit slovy, že pokud bude mít opravdu akutní problém, může přijít. „Jenže já mám akutní problém,“ vysvětlovala jí Anna.

15. února 2024 10:00 Čas čtení 7:56 AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko

Sestřička pak začala Annin zdravotní stav zlehčovat a řekla jí, že by měla počkat. „Vždyť to přejde,“ řekla jí prý. Snažila se Annu přesvědčit, že její zdravotní problém vlastně není problém a nemá ho řešit, dokud se situace výrazně nezhorší.

Nakonec se jí zeptala, zda přece jen nemá možnost jet za svým lékařem na Ukrajinu. Anna přitom pochází z Kyjeva, který v předchozích týdnech opakovaně bombardovali Rusové. Nakonec z ambulance beze slova odešla a příběh zveřejnila na sociální síti.

Ozývají se další

Anna zjevně není jediná. Poté, co zveřejnila příspěvek o incidentu, jí podle jejích slov doslova vybuchl Instagram. „Začalo se mi ozývat mnoho dalších ukrajinských uprchlíků s podobnými zkušenostmi,“ říká Anna. „Proto je důležité o tom mluvit.“

Ukrajinskou studentku dojalo, že jí hned po zveřejnění příběhu nabídla pomoc řada odborníků. Jsou mezi nimi i lékaři, kteří jí navrhují, aby incident nahlásila Slovenské lékařské komoře či Úřadu pro dohled nad zdravotní péčí. Mnoho lidí jí vyjadřuje podporu i v komentářích na Instagramu.

„Jsem lékařka a tohoto ‚kolegu‘ bych nahlásila komoře,“ píše lékařka pod Anniným příspěvkem. Anna se chystá případ nahlásit. Momentálně se rozhoduje, zda zveřejní i jméno lékaře.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa anna s. (@annamely_)


Jak postupovat?

Podle zákona mají rezidenti s dočasným útočištěm nárok na bezodkladnou zdravotní péči. Lékař z polikliniky Družba tedy neměl právo Annu odmítnout. Poškozená v této situaci může dát podnět buď ÚDZS, nebo přímo trnavskému VÚC.

17. července 2023 6:00 Čas čtení 4:18 Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet

Po rozhovoru s Annou jsme se na chování lékaře ptali Úřadu pro dohled nad zdravotní péčí (ÚDZS). Komunikační oddělení nás informovalo o tom, že prý nemá kompetence řešit lékařův přístup. Případ by údajně posunulo na vyšší územní celek (VÚC), který může posuzovat lékařovo chování. S oběma institucemi jsme momentálně v kontaktu a článek budeme aktualizovat o jejich reakce. 

„Stále se ptám sama sebe, co by se stalo, kdyby tam šel někdo, kdo neumí slovensky. Někdo, koho by takové chování lékaře zastrašilo a uvěřil by, že opravdu nemá právo na vyšetření,“ dodává Anna v závěru našeho rozhovoru. 

Domů
Sdílet
Diskuse