Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kamila Šebestová
23. listopadu 2022 v 8:30
Čas čtení 2:25

Slovenský lékař odmítl vyšetřit uprchlici. „Poslal mě za doktorem na Ukrajinu,“ říká 22letá Anna

Kategorie:
Zdraví
Uložit Uložené
Slovenský lékař odmítl vyšetřit uprchlici. „Poslal mě za doktorem na Ukrajinu,“ říká 22letá Anna
Zdroj: Se svolením Laury Dimové

Anna Siedykh potřebovala urgentní pomoc gynekologa. Místo toho, aby jí ji poskytl, řekl, že se mu to finančně nevyplatí. Prý se má vrátit na Ukrajinu za svým lékařem.

Dvaadvacetiletá Anna Siedykh je jednou z mnoha Ukrajinek, které Slovensko považují za svůj druhý domov. Plynule ovládá jazyk, vystudovala zde vysokou školu a po vypuknutí války na Ukrajině se sem vrátila a požádala o status uprchlice. Dnes pracuje v Trnavě a dálkově studuje literaturu v Kyjevě.

Počet osob s uděleným pobytovým oprávněním na Slovensku v souvislosti s válkou na Ukrajině přesahuje podle dat ministerstva vnitra 400 tisíc. Jedno z práv uprchlíků je i bezplatná bezodkladná zdravotní péče.

Když začala mít před pár týdny gynekologické problémy, objednala se k lékaři v trnavské poliklinice Družba. Jelikož už u něj jedno vyšetření absolvovala, spoléhala na bezproblémový průběh.


„Dříve s ním byla naprosto pohodová komunikace,“ vysvětluje Anna. O to víc ji překvapilo, jak zareagoval lékař tentokrát. Když vstoupila do ambulance, pár minut čekala na vyšetření a odpověděla sestřičce na standardní otázky.

Když se zmínila, že má status uprchlíka, z vedlejší místnosti se ozval lékařův hlas: „Jaký má status? Uprchlíka?“ Pak podle Anny nastala absurdní situace. Lékař spustil dlouhý monolog, ve kterém tvrdil, že Annu nevyšetří, neboť se mu to „nevyplatí“, jelikož mu prý vyšetření neuhradí pojišťovna. Podle Anny se lékař choval velmi necitlivě a při rozhovoru se na ni ani nepodíval – slova adresoval spíše sestřičce.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Domů
Sdílet
Diskuse