Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
16. listopadu 2022 15:00
Čas čtení 5:10

Mladí lidé ztrácí naději, že může být lépe. Když nás bude víc, tak budoucnost změnit můžeme, říká nejmladší zastupitel

Kategorie:
Refresher
Uložit Uložené
Mladí lidé ztrácí naději, že může být lépe. Když nás bude víc, tak budoucnost změnit můžeme, říká nejmladší zastupitel
Zdroj: se souhlasem Tadeáše Štěpky

Minulý týden složil Tadeáš Štěpka slib zastupitele v Praze, přitom ještě ani nematuroval. V rozhovoru říká, jaké to je být mladým politikem, jak vnímá vyjednávání na magistrátu, ale i to, na co rád chodí do klubu.

„Myslím si, že bez mladých by se na spoustu témat zapomínalo. Dnes se hodně témat opomíjí, ale bez mladých lidí v politice by to bylo mnohem horší,“ říká v rozhovoru nejmladší zastupitel Tadeáš Štěpka (Piráti), který se nově ujal funkce v Praze 18 v Letňanech. V příštích čtyřech letech bude v roli zastupitele dělat rozhodnutí o pražské čtvrti, která v současnosti nekvete. „V Letňanech se před čtrnácti lety postavilo metro a vedlo do pole. Ono teda ve skutečnosti stále vede do pole, i přesto ale i díky němu Letňany potenciál mají,“ dodává Štěpka.

Jsi teď opravdu nejmladší zastupitel?

Určitě jsem z těch nejmladších, ale jsou i někteří další osmnáctiletí, takže kdo z nás je ten nejmladší, netuším.

Jaké to je vstoupit zároveň s dospělostí do skutečné politiky? Neodrazovali tě třeba spolužáci nebo okolí s tím, že politika kazí charakter?To ani úplně ne. Musím říct, že většina hlasů z mého okolí byla podpůrná, takže v tomhle mám pozitivní zkušenost. 


Co podle tebe mladé lidi od vstupu do politiky odrazuje? Moc jich tam totiž není. 

Já sám jsem se s tím částečně setkal a je to odrazování ze strany starších lidí, kteří často používají takový ten klasický argument. „Ty jsi ještě mladej, ty tomu nemůžeš rozumět.“ 

Zároveň politika jako aktivita nemá dobrou pověst, to si myslím, že taky určitě hraje svoji roli. No, a potom si taky myslím, že spousta mladých lidí ztrácí naději, že to tady může být lepší a že něco můžou změnit. To je velká škoda a byl bych moc rád a rád tomu budu svou aktivitou přispívat, aby nás bylo víc, protože si myslím, že když nás víc bude, tak se někam můžeme dostat. 

Co na argument „ty jsi moc mladý a nerozumíš tomu“ říkáš? Proč jsou mladí lidé v politice potřeba? 

To je bohužel takový narativ, který se tady pohybuje v určitých skupinách lidí, a na to jde odpovědět jenom prací a kvalitní aktivitou pro lidi a snahou opravdu něco změnit a dělat věci konstruktivně. Nejde teď jen pouze o politiku, ale i aktivisty či různé organizace, které jsou taky plné mladých lidí. Myslím si, že bez mladých by se na spoustu témat zapomínalo. Dnes se hodně témat opomíjí, ale bez mladých lidí v politice by to bylo mnohem horší. Mladí lidé rozumí zase něčemu jinému, mají jiné hodnoty a myslím, že vidí mnohem víc dopředu. Myslím si, že mladí lidé by měli mít obecně hlas, protože jsou součástí té společnosti. 


Chtěl bys zůstat v komunální úrovni, nebo plánuješ jít do vyšších pater politiky?  

To uvidíme, doufám, že mě teď ty čtyři roky v zastupitelstvu nějak neodradí a neotráví, ale zatím nemám nalajnované plány. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Tadeáš Štěpka (@taadiik_)


Co pro tebe byl ten první impuls začít se zajímat o politiku? 

Já se tak obecně dívám kolem sebe už hodně dlouho a ta politika mě okouzlila už ani nevím čím. Myslím si, že je správné se o to zajímat, a jelikož mně není jedno, co se kolem mě děje, rozhodl jsem se, že to nebudu jenom pasivně sledovat a udělám ten krok naproti. To bylo tak dva tři roky zpátky, když se znovuobnovovala mládežnická organizace Pirátské strany. 

Čím to, že tě lidé v Letňanech zvolili? Měl jsi nějaké výrazné aktivity u vás v Praze 18? 

Je fér říci, že já jsem ten mandát získal až po odstoupení kandidátky, která byla nade mnou. Byla to vědkyně paní Příplatová, která mě těmi křížky ve volbách přeskočila, ale z osobních důvodů odstoupila, takže jsem byl prvním náhradníkem. Obecně si ale myslím, že nás lidé zvolili, protože nebyli spokojení s tím, jak se to u nás v Letňanech v Praze 18 vedlo, a ta naše skupina, která se tady do toho opřela, aktivně vystupovala proti tomu, co se tu dělo. 


Hodně Pražáků vidí Letňany jako místo, kde je v první řadě obchoďák, ne místo, kde by chtěli žít. Jaký mají podle tebe potenciál? 

Letňany mají potenciál ze spousty hledisek velký. Přece jen sem vede to metro. Dřív to byl takový trend, že se nejdřív něco postavilo a až potom se dodělala ta infrastruktura. Tady to bylo ale úplně naopak. Metro se před čtrnácti lety postavilo a vedlo do pole. Ono teda ve skutečnosti stále vede do pole. Stran investorů je velký zájem tu stavět, ale je potřeba to dělat udržitelně. Pokud to bude pořád jen bytová výstavba, tak Letňany nikdy nepřestanou být jen sídlištěm s obchoďákem. Potenciál tu ale je. Máme tu krásný lesopark. 


Mají tam teď mladí lidé možnosti, jak trávit aktivně volný čas? Pamatuju si, že když jsem před deseti lety dospívala, tak trávili čas právě v tom obchoďáku. Změnilo se něco od té doby?

Tohle je obrovskej problém a já to hodně cítím. Hodně jsme to akcentovali i ve volební kampani. Říkali jsme „pojďme tu z toho udělat místo, kde se dá trávit volný čas“. Letňany jsou opravdu pořád jen noclehárna, já bych tu rád viděl skate park nebo nějakou plochu na legální street park nebo nějaké komunitní centrum. To je tu hodně potřeba, aby tam mohli studenti přijít a třeba se učit. Spousta mladých lidí, pokud nemá doma správné prostředí, jezdí studovat do centra, to mi přijde škoda. Je spousta možností, jak udělat Letňany pro mladé lidi atraktivní, ale bohužel to teď tak není. 

Co je tedy ten největší problém Letňan?

Největším problémem Letňan je určitě ta výstavba, která sama o sobě není něčím negativním, ale ty jevy, které jsou s tím spojené, jsou. Je to třeba chybějící infrastruktura. Jsou přeplněné kapacity silnic, škol a školek. Pokud to bude dál pokračovat, tak nebude kapacitně stačit MHD. Tím, že se budují jen byty, tak tu chybí různé služby a možnosti pro trávení volného času. 


Jak se teď díváš na magistrátní vyjednávání o koalici? Neodrazuje tě to, když vidíš, jak se to táhne a strany se nemohou domluvit?

Jak politici rádi říkají, „voliči rozdali karty“, a tou úlohou politiků je s nimi hrát a urvat pro svoje voliče co nejvíc, což je fér, ale uvidíme, jak to dopadne a jak dlouho to bude trvat. Město se teď ale nezboří a já věřím, že to nějakým způsobem dopadne dobře pro Pražany. 

Ty se mimo politiku angažuješ i kulturně, viděla jsem, že jsi spoluzaložil projekt PT productions. O co v něm jde? 

Je to takový náš projekt ještě se třemi kamarády, kdy pořádáme studentské akce hlavně hudebního rázu. Dáváme v nich prostor DJům a rapperům, aby ukázali, co v nich je. Spolupracujeme v rámci toho ale i s organizacemi, které se zabývají klubovou a hudební scénou, a pomáháme šířit osvětu o pohybu na té klubové scéně, hlavně co se týče psychotropních látek.  

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený PT Productions (@projecttada.cz)


Na co rád chodíš do klubu? 

Můj vkus je takový široký, srdcovka je Rammstein, ale co se týče klubové hudby, tak je to určitě drum'n'bass a určitě si hodně potrpím i na psytrance. 


Máš nějaké oblíbené kluby v Praze? 

Určitě bych asi vypíchnul Cross nebo Centrálu. 


Ptám se i proto, že třeba noční život je politické téma. Chtěl by ses tomu třeba také věnovat?

Mně přijde, že klubová scéna, a hlavně ta víc undergroundová se od politiky drží dál a je to tak v pořádku. To, aby se lidi nedívali na různé skupiny lidí a žánry hudby skrz prsty, si myslím, že nezměníme politikou, ale spíš nějakým přístupem společnosti, který se prostě vyvíjí. A věřím, že se brzy vyvine do takového rozpoložení, kdy dredaři, kteří chodí na techno, nebudou automaticky považovaní za feťáky a podobně. 


Takže politiku a tuto svou kulturní činnost odděluješ?

Jo, určitě jo, jediný aspekt, který je tam trošku spojený, se týká těch psychotropních látek. Piráti obecně podporují evidence based přístup v politice ohledně psychotropních látek, k legalizaci a podobně. Tuhle linku se potom snažíme držet i v tom našem hudebním projektu, ale jinak to určitě odděluju.

Domů
Sdílet
Diskuse