Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. listopadu 2022 19:26
Čas čtení 1:34
Vojtěch Vanda

Až 84 % Čechů nezvládne jmenovat ani jediného žijícího výtvarného umělce

Až 84 % Čechů nezvládne jmenovat ani jediného žijícího výtvarného umělce
Zdroj: Unsplash.com/Ari He
KULTURA ČESKO
Uložit Uložené

Vzpomeneš si alespoň na jednoho výtvarného umělce, který je stále na světě? Ne? Nejedná se o žádné překvapení. Průzkum, který si nechal zpracovat projekt 100ks.cz, mluví za vše.

Celkem 84 % Čechů nedokáže jmenovat ani jednoho žijícího českého výtvarného umělce, zjistil projekt 100ks.cz, který si nechal zpracovat online průzkum agenturou Behavio. 

Nějaký druh originálního obrazu má však doma hned čtvrtina, mezi níž převažují lidé s vysokoškolským vzděláním. Podle projektu to jen potvrzuje, že výtvarné umění, na rozdíl od jiných kulturních segmentů, není vnímáno nebo nezajímá většinu obyvatel, uvedli zástupci 100ks.cz v tiskové zprávě.

Doporučeno
Dostávám nápovědy ve formě snů, které chci zvěčnit, říká malíř z TikToku Filip Šícha Dostávám nápovědy ve formě snů, které chci zvěčnit, říká malíř z TikToku Filip Šícha 13. listopadu 2022 15:00

V rámci průzkumu se výzkumníci zabývali tím, jestli lidé mají doma něco na stěnách. Pokud tam nějaké umění mají, zajímalo je, kde k němu přišli. Ukázalo se, že převažovaly hlavně dary. Uvedlo to hned 54 % dotázaných, kteří umělecká díla doma mají. Dalších 38 % si je koupilo a 33 % lidí uvedlo, že je podědili.

„Zajímavé je, že to, zda lidé vlastní originál obrazu, nijak výrazně nesouvisí s tím, do jaké příjmové skupiny se řadí,“ komentoval výsledky zadavatel průzkumu a zakladatel projektu 100ks Jakub Svoboda. Důkazem je skutečnost, že hned 24 % vlastníků originálních děl patří do nízkopříjmové skupiny, 30 % do skupiny se středním příjmem a pouze čtvrtina do vyšší příjmové skupiny.

„Naopak nepřekvapivé bylo, že mezi vlastníky uměleckého díla převažovali lidé s dosaženým vysokoškolským vzdělání (37 %), následovali lidé s maturitou (28 %) a těch, kteří nemají maturitu, bylo 19 %,“ dodal Svoboda. Nejčastější suma, kterou jsou lidé za originální umění ochotni zaplatit, je v rozmezí 1001–3000 Kč, více než 5000 Kč by bylo za umění ochotno utratit pouze 10 % respondentů.

Češi umělce neznají

Tristní je však znalost českých žijících výtvarných umělců, kdy 84 % z tázaných nedokázalo jmenovat ani jednoho. Zbylých 16 % si pak vzpomnělo na Davida Černého, Jana Saudka, Kristiana Kodeta, Františka Ringo Čecha, Krištofa Kinteru, Milana Knížáka, Františka Skálu, Pastu Onera či Lénu Brauner, která zde figurovala jako jediná žena.

Doporučeno
Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká 21. dubna 2024 9:00

„Ukazuje se, že současné české umění je stále až příliš uzavřené a hodně nepřístupné,“ dodal Svoboda, který se situaci snaží změnit se svým projektem 100ks.cz. Nepřehlednost se rozhodl vyřešit založením platformy, která nabízí současné české umění vybrané odbornými kurátory v dostupné podobě uměleckých tisků, kterých vždy vzniká pouze 100 kusů.

Všechny jsou očíslované a podepsané autory, jejich hodnota bývá často až dvacetkrát nižší než hodnota originálů, nejlevnější stojí 2820 Kč.

Pokud máš zájem podpořit nejen výtvarné, ale i další české umělce, můžeš to udělat i skrze náš seriál Refresher Art, v jehož rámci vychází story o mladých umělcích. Naposledy jsme například vyprávěli příběh mladého jihočeského malíře Filipa Šíchy, který si můžeš přečíst zde.

Zpět
Sdílet
Diskuse