Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. listopadu 2022 v 15:00
Čas čtení 9:07
Vojtěch Vanda

Dostávám nápovědy ve formě snů, které chci zvěčnit, říká malíř z TikToku Filip Šícha

Dostávám nápovědy ve formě snů, které chci zvěčnit, říká malíř z TikToku Filip Šícha
Zdroj: se svolením Filipa Šíchy
KULTURA ČESKO REFRESHER ART
Uložit Uložené

Jak idylický je život mladého malíře z jihu Čech? Obrázek, který bychom zasadili spíše do dob národního obrození, je funkční i v dnešní době. Akorát se obrazy prodávají přes Instagram a život mapuje na TikToku. I o tom nám pověděl Filip Šícha.

Příjemný vánek, který rozfoukává vzrostlé stromy. Širé zelené lány polí a luk, mezi nimiž je usazeno několik malých či větších rybníčků. Tu a tam šplouchne voda, ohne se rákosí. A mezi tou romantickou krásou stojí malíř, jenž nepotřebuje nic jiného než trochu času zaznamenat štětcem a barvami tuto hřejivou chvíli. 

Filip Šícha
Zdroj: se svolením Filipa Šíchy

Toto si představíme v případě, když se o někom dozvíme, že je malířem z jižních Čech. Věru, naše rozjímání se opravdu opírá o romantické představy z dob minulých. Proto jsme chtěli zjistit, jaký je tento život doopravdy. K tomu nám pomohl umělec, kterého jsme chtěli v rámci Refresher Art představit. 

Dnes si povíme příběh člověka, který se rozhodl, že se stane malířem. To by asi nebylo nic neobvyklého, kdyby měl za sebou akademickou průpravu, nebo alespoň výtvarné mimoškolní aktivity. Filip Šícha ale nic takového neměl; z elektrikáře se v malíře proměnil doslova během jedné bezesné noci.

Doporučeno
Tatérka se zálesáckou duší NIMIF tattoo miluje opeřence. V jehle pod kůží jsem našla svobodu, říká Tatérka se zálesáckou duší NIMIF tattoo miluje opeřence. V jehle pod kůží jsem našla svobodu, říká 30. září 2022 v 13:00

Čtyřiadvacetiletý mladý muž z jihočeské Volyně je známý zejména ze sociální sítě TikTok, kde natáčí svá videa o tom, jak vypadá jeho denní malířský život, občas také natočí nějaký vtípek, ale hlavně ukazuje svou tvorbu. Vzhledem k tomu, že pochází z malebného, až pohádkového kraje, jsme se jej zeptali, jestli je v dnešní době bytí malířem také taková romantika, jak jsme si to vykreslili.

Filip Šícha
Zdroj: se svolením Filipa Šíchy

„Určitě to romantické je. Nevím, jestli znáš jižní Čechy, ale je to tu hezké. Na druhou stranu je to tu i opuštěné, trochu díra, což zase tak romanticky nezní,“ odpovídá. Krajina ale zajímavá je. „Poslední měsíc nebo dva jsem se vrhnul na plenéry a krajiny, takže to vlastně teprve objevuji, co všechno tu je za místa,“ vysvětluje.

Filip je prakticky stále ještě čerstvým malířem. Pořádně se řemeslu věnuje zhruba 3 roky, cizímu člověku by se však představil jako malíř „čistokrevný“. „Život trávím tím, že vytvářím obrazy. Kdybych se tedy chtěl někomu představit, tak mu ukážu svou práci a obrazy, které jsou samy o sobě vypovídající. Asi jako každý malíř,“ přitakává jednoduše umělec, který se k malování dostal velmi zvláštním způsobem.

Vnuknutí

Blízké spojení s malbou totiž neměl. „V dětství jsem, asi jako každý, kreslil a tvořil. Víc jsem to ale nerozvíjel, protože jsem dělal sporty. Když jsem s nimi skončil, vrhnul jsem se na střední školu a elektro obor. Bylo to ale hodně mimo mě, necítil jsem se tam naplněný. Nějak jsem tušil, že mé místo je jinde, ale netušil jsem, kde přesně,“ vypráví. Pak se zničehonic objevil nápad.

Doporučeno
Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda 25. července 2024 v 7:00

„Měl jsem období nespavosti, kdy jsem skoro do rána čuměl do zdi. Bylo to dost nepříjemné. Během toho čumění mě ale napadlo, že bych mohl vytáhnout starý malířský set. Ve dvě nebo ve tři ráno jsem si jej rozdělal a začal malovat jeden portrét. Zasáhlo mě to takovým způsobem, že následující týden jsem maloval přímo extrémně, každý den. Napadlo mě, že jsem v ten moment našel činnost, kterou mám dělat a ve které se umím vyjádřit,“ popisuje nám osudovou chvilku.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený FILIP ŠÍCHA (@filart.cz)


Filip si byl jistý, že našel svůj smysl života. „Tam, kde jsem byl předtím, jsem nepatřil. Tohle mi ale padlo jak ušité. Respektive možná je to naopak, já jsem ušitý pro tu práci,“ říká a sděluje jeden důležitý fakt, tedy že v rodině existuje předek, který také maloval.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Domů
Sdílet
Diskuse