Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
8. prosince 2022 11:00
Čas čtení 1:09

Kauza Theranos: Exředitel Balwani byl odsouzen ke 13 letům vězení

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Kauza Theranos: Exředitel Balwani byl odsouzen ke 13 letům vězení
Zdroj: Pixabay/volně k užití

Soud v americké Kalifornii odsoudil ve středu bývalého výkonného ředitele společnosti Theranos Rameshe „Sunnyho“ Balwaniho k téměř 13 letům vězení za jeho roli v podvodu, kterého se tato firma dopustila. TASR zprávu převzala ve čtvrtek z agentury AFP.

Společnost Theranos, která byla založena v roce 2003, vyvíjela novou technologii pro laboratorní analýzu, při které by namísto klasických odběrů stačila jediná kapka krve. Společnost tvrdila, že její technologie bude revolucí v medicíně.

Pochybnosti o testech se objevily, když americký deník The Wall Street Journal (WSJ) začal na podzim roku 2015 zveřejňovat sérii článků, ve kterých bývalí zaměstnanci tvrdili, že krevní testy prováděné Theranosem jsou nespolehlivé.

Z podvodů byla kromě Balwaniho obviněna i zakladatelka firmy Elizabeth Holmes, o jejíž vině a trestu soud rozhodl před třemi týdny, odsouzena byla na více než 11 let vězení. Balwani byl v červenci shledán vinným za klamání investorů a ohrožení potenciálních pacientů.

O kauze kolem firmy Theranos, a hlavně o osobnosti jeho zakladatelky jsme tě již informovali. Zde si přečteš, které slavné a bohaté lidi přesvědčila k investování do nefunkčního přístroje. A jestli nechceš skončit ve vězení jako ona nebo Balwani, sepsali jsme pro tebe, jakým 8 základním chybám se při podnikání vyhnout.

Nižší trest

Trest, který nad ním ve středu vynesl soud, je nižší než 15 let, jež žádali federální prokurátoři, kteří ho vykreslovali jako bezcitnou osobnost toužící po moci. Je však podstatně delší než čtyři až deset měsíců, které jako přiměřený trest navrhovali Balwaniho právníci.

6. prosince 2022 6:00 Čas čtení 6:53 Fenomén Radovan Vávra: Investiční influencer nechápal, že je „tak slavný“, že udržoval Xixoio při životě Fenomén Radovan Vávra: Investiční influencer nechápal, že je „tak slavný“, že udržoval Xixoio při životě

Agentura AP připomněla, že Holmes a Balwanimu hrozilo až 20 let vězení. Federální prokurátoři také chtějí, aby soudce nařídil Balwanimu zaplatit podvedeným investorům 804 milionů dolarů. Stejnou částku soud požaduje i od Holmes. Soudy však rozhodnutí v této věci u obou odsouzených odložily na později.

Mezi největší investory Theranosu patřil například mediální magnát Rupert Murdoch, o dalších osobnostech si můžeš přečíst zde.

Kauza Theranos odhalila temnou stránku Silicon Valley a ukázala, jak snadno se jeho kultura, zahrnující velkou medializaci, bombastickou reklamu a bezmezné ambice, může změnit ve lži.

Domů
Sdílet
Diskuse