Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
11. prosince 2022 15:10
Čas čtení 1:12

Zemřel romský aktivista Čeněk Růžička, snažil se o odškodnění obětí a důstojnou připomínku romských obětí holokaustu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zemřel romský aktivista Čeněk Růžička, snažil se o odškodnění obětí a důstojnou připomínku romských obětí holokaustu
Zdroj: ČTK/Pancer Václav

Předseda Výboru pro odškodnění romského holocaustu zemřel náhle v pátek na srdeční selhání.

Zemřel Čeněk Růžička, romský aktivista a předseda Výboru pro odškodnění romského holocaustu, který se celý život snažil o odškodnění obětí a pozůstalých a důstojnou připomínku romských obětí holokaustu. O jeho smrti informoval web Romea. Růžička měl zemřít náhle v pátek na srdeční selhání. Bylo mu 76 let.

6. prosince 2022 17:39 Čas čtení 0:55 Podmínka pro exposlance Roznera za slova o „neexistujícím pseudokoncentráku“ platí, rozhodl soud Podmínka pro exposlance Roznera za slova o „neexistujícím pseudokoncentráku“ platí, rozhodl soud

Růžička spoluzaložil a byl ve vedení výboru od roku 1997. Sám patřil do rodiny původních českých Romů, kteří žili v Česku několik staletí a byli zasaženi nacistickým holokaustem. Jeho matka, Alžběta Růžičková, prošla koncentračním táborem v Letech u Písku, odkud byla deportována do tábora Auschwitz Birkenau. Většina rodiny mu zemřela.

V roce 2017 dostal od velvyslanectví USA cenu Alice Garrigue Masarykové za práci v oblasti lidských práv. Jeho cílem bylo odstranění vepřína na místě koncentračního tábora v Letech, kde chtěl nechat vybudovat důstojný památník. 

„Neexistující pseudokoncentrák“

Hlas aktivistů, kteří chtěli nechat odstranit vepřín na místě tábora v Letech u Písku, nebyl dlouho slyšet. Ledy se hnuly až v roce 2017, kdy jej paradoxně zviditelnil pro širokou veřejnost bývalý poslanec SPD Miroslav Rozner. Ten na sjezdu SPD v roce 2017 uvedl, že sice „není takový odborník na kulturu jako třeba pan exministr Herman, ale bezesporu by nikdy nevyhodil z okna půl miliardy za likvidaci fungující firmy kvůli neexistujícímu pseudokoncentráku“.

Za označení „neexistující pseudokoncentrák“ měl být Rozner souzen už v roce 2018, jenže v té době měl ještě poslaneckou imunitu a Sněmovna jej nevydala. V loňských volbách však mandát neobhájil, pročež v dubnu dostal půlroční podmínku. Tu mu letos v prosinci potvrdil Městský soud v Praze. Podle pravomocného rozsudku se provinil zpochybňováním genocidy.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Demolice vepřína začala v červenci letošního roku. V koncentračním táboře zemřelo více než 300 Romů, čemuž však nebyl přisouzen status rasové podstaty likvidačního procesu. Žádný proces s dozorci táborů proto neproběhl a desítky let se situace ignorovala. Jak se s místem vyvíjel čas, jsme zmapovali zde.

Zpět
Sdílet
Diskuse