Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
15. prosince 2022 8:51
Čas čtení 2:08

Petr Pavel váhá, zda by v druhém kole proti Babišovi podpořil Nerudovou. Jak reagovala? (Aktualizováno)

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Petr Pavel váhá, zda by v druhém kole proti Babišovi podpořil Nerudovou. Jak reagovala? (Aktualizováno)
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Bývalého armádního generála v souvislosti s Danuší Nerudovou znepokojují některé věci, které se kolem ní objevují.

Aktualizováno 10:25 – Prezidentský kandidát Petr Pavel si není jistý, zda by podpořil svou protikandidátku Danuši Nerudovou v případě, že by se dostala do druhého kola a jejím soupeřem by byl Andrej Babiš (ANO). „Zpočátku jsem měl celkem jasno, ale musím říct, že teď – po tom, co se dozvídám, a také i z častějších osobních kontaktů – bych ještě asi vážil,“uvedl a pro Deník N svá slova ještě vysvětlil. Nerudová velmi brzy reagovala.

Článek byl aktualizován o vyjádření Danuše Nerudové a další slova Petra Pavla.

Vyjádření na adresu Čaputové nebo Zelenského

Pavel se k Nerudové vyjádřil během návštěvy Brna a Židlochovic, kam zavítal v rámci kampaně. Zatím prý nechce kategoricky říkat, zda ekonomku a bývalou rektorku Mendelovy univerzity podpoří, či nikoli. Objevují se kolem ní prý věci, které mu nahání obavy.

Jaké věci myslel, vysvětlil Pavel pro Deník N: „Zaznamenal jsem některé její konkrétní reakce, ať už to byla třeba poznámka mířená na výjezdní zasedání vlády v Kyjevě, konkrétně na prezidenta Zelenského ve vztahu k tomu, že je to komik, nebo poměrně necitlivé vyjádření na adresu prezidentky Čaputové, případně poněkud unáhlený soud na téma raket v Polsku.“

2. května 2024 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Podle Pavla taková vyjádření nabádají k opatrnosti, protože „svědčí o nezkušenosti, až zbrklosti v zahraničních otázkách“. Zmínil také informace, které se začaly objevovat ve vztahu k manželovi Nerudové a působnosti firmy Havel & Partners a některým vztahům s Andrejem Babišem. Robert Neruda totiž podle serveru Seznam Zprávy na přelomu let 2008 a 2009 působil jako místopředseda antimonopolního úřadu a podepsal dohodu, podle níž největší tuzemský koncern Agrofert fúzoval s dvojkou na trhu Agropolem. Andrej Babiš tak ovládl zemědělský holding První Žatecká a mlékárnu Olma.

Pavel pro Deník N doplnil, že v něm výše zmíněné věci vyvolaly nejistotu, zatím ale není schopný odpovědět, zda by Nerudovou podpořil, či nikoli. „Je před námi ještě měsíc času, za ten měsíc se informace určitě posunou a já si budu moct udělat konkrétní obrázek,“ řekl.

Ve čtvrtek Pavel doplnil, že jeho největším soupeřem zůstává populismus a snaha Andreje Babiše orbanizovat Česko. „Proto dnes jedu do Maďarska vyslechnout si konkrétní detaily, jak Orbánův populismus, který Babiš obdivuje, komplikuje životy lidí. Na otázku, zda si myslím, že by Danuše Nerudová byla dobrou prezidentkou, odpovídám upřímně – mám o tom pochybnosti. (...) Obava z toho, co by na Hradě představoval Andrej Babiš, je však stále větší,“napsal na Twitter.

Nerudová by Pavla přes výhrady podpořila

Server Novinky oslovil Nerudovou, aby na Pavlova slova reagovala. „Prezident nebo prezidentka nesmí v klíčových okamžicích lavírovat. Musí udělat, co je v zájmu země. I přes silné výhrady, které vůči panu Pavlovi mám, bych ho v druhém kole proti Andreji Babišovi samozřejmě podpořila,“řekla.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Nerudová v prosinci poprvé ovládla předvolební průzkumy. V prvním kole by ji volilo 28 procent lidí. Babiš by byl druhý se ziskem 26,5 procenta, Pavlovi by svůj hlas dalo 23,5 % lidí. Ekonomku by volilo také nejvíce středoškolských studentů a studentek. Ve studentských volbách získala 54,1 procenta hlasů.

Zprávy z domova najdeš na Refresheru na jednom místě.
Domů
Sdílet
Diskuse