Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
13. prosince 2022 v 18:08
Čas čtení 0:58

Danuše Nerudová ovládla studentské volby, kromě ní se velké přízni těší už jen jeden kandidát

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Danuše Nerudová ovládla studentské volby, kromě ní se velké přízni těší už jen jeden kandidát
Zdroj: REFRESHER/David Marcin

Nerudová získala více než padesát procent hlasů.

První kolo studentských voleb jasně ovládla Danuše Nerudová. Prezidentskou volbu nanečisto si v pondělí a úterý vyzkoušelo 76 136 studentů a studentek. Ekonomku a bývalou rektorku Masarykovy univerzity podpořilo 54,1 procenta středoškoláků. Druhý skončil Petr Pavel, avšak s velmi výrazným odstupem za svou protikandidátkou. 

Dvouciferný výsledek měli jen Nerudová a Pavel

Pavla zvolilo 25,7 procenta lidí, třetí skončil Andrej Babiš se ziskem 9,9 %. Následovali Pavel Fischer (3,6 %) a Marek Hilšer (2,6 %). Zbývající čtyři kandidáti Jaroslav Bašta, Josef Středula, Tomáš Zima a Denisa Rohanová dosáhli u studentů méně než 2 % hlasů.

„Velké přízni středoškoláků se celkově těší jen dva prezidentští kandidáti: Danuše Nerudová a Petr Pavel. I mezi nimi je přitom velmi značný rozdíl v počtu získaných hlasů. Na třetím místě je pak s výrazným odstupem Andrej Babiš, který se celkově nedostal ani ke dvoucifernému procentuálnímu výsledku,“okomentoval první kolo voleb Karel Strachota, ředitel vzdělávacího programu JSNS a iniciátor voleb nanečisto.

3. května 2024 v 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Co se týče srovnání hlasování podle typu školy a regionu, je podle Strachoty největší rozdíl právě u Andreje Babiše. „Na gymnáziích dostal celkově 4,9 % hlasů, na odborných učilištích téměř 30 procent, přičemž v Ústeckém kraji na tomto typu škol téměř 50 % hlasů, v Moravskoslezském pak 43 procent. Naopak Danuše Nerudová na učilištích získala 37 procent hlasů, tedy podstatně méně ve srovnání s gymnázii a středními odbornými školami, na kterých má přes 55 procent,“ dodal. Petr Pavel pak dosáhl nejlepších výsledků na gymnáziích ve Středočeském kraji a v Praze, a to kolem 32 procent.

Domů
Sdílet
Diskuse