Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. ledna 2023 20:38
Čas čtení 2:19
Ondřej Jarůšek

Máš novoroční předsevzetí, ale nedaří se ti ho dodržet? Kouč hvězd radí, jak na to

Máš novoroční předsevzetí, ale nedaří se ti ho dodržet? Kouč hvězd radí, jak na to
Zdroj: se svolením/poskytnuto Vítem Schlesingerem
ZAJÍMAVOSTI DUŠEVNÍ ZDRAVÍ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Vít Schlesinger má rady, jak naplnit novoroční předsevzetí a cíle. Popisuje také, v čem řada lidí chybuje.

S příchodem nového roku se tradičně pojí i předsevzetí, ta se však zdaleka ne každému podaří naplnit. Jednat se může o ambiciózní cíle v soukromém životě či práci nebo o skoncování s každodenními zlozvyky. Mentální a celostní kouč Vít Schlesinger, který pomáhá i českým sportovním hvězdám, radí, jakým způsobem těchto cílů dosáhnout, a zároveň popisuje, proč novoroční předsevzetí často nemívají dlouhé trvání.

Problémem jsou špatně nastavené cíle 

„Drtivá většina lidí své novoroční cíle v daném roce nezvládne naplnit, už v polovině ledna vzdá přes 80 procent lidí svá předsevzetí,“ uvádí Schlesinger. Problém podle něj nastává už v samotném nastavení onoho cíle. Ten by měl být stanoven tak, aby člověka skutečně naplňoval a udělal jej šťastnějším. Tak tomu ale dle jeho slov mnohdy není.

Doporučeno
„Extrémně důležité je nebát se dělat chyby. Být sám sebou vyžaduje odvahu,“ říká kouč hvězd Vít Schlesinger (Rozhovor) „Extrémně důležité je nebát se dělat chyby. Být sám sebou vyžaduje odvahu,“ říká kouč hvězd Vít Schlesinger (Rozhovor) 20. června 2022 7:00

„Cíle jsou zpravidla externí. Všichni chtějí vydělat milion, koupit si ferrari, zažít úspěch v práci a odletět na dovolenou. Jenže to jsou společenské cíle. Ve společnosti se tyto věci obecně považují za úspěch, jenže když se po oněch cílech pídíte hlouběji, mnoho lidí ani nedokáže vysvětlit, proč si dané věci přeje, a ve finále zjistí, že by je to vlastně vůbec nenaplnilo, to je zajímavé,“ dodává.

Vít Schlesinger.
Vít Schlesinger. Zdroj: se svolením/poskytnuto Vítem Schlesingerem

Pomůžou nám i jednoduché rituály

Schlesinger dále vysvětluje, že cíle a předsevzetí by měly odrážet naše vnitřní tužby a hodnoty, nikoliv společenská dogmata. „Je to o sebepoznání, měli bychom se v první řadě snažit zjistit, kým jsme a kým se chceme stát,“ upřesňuje. Takové uvědomění samozřejmě nemusí přijít na přelomu roku, ale i během něj. Začít tedy můžeme kdykoliv.

„Řekněme, že daný člověk má málo energie, což se odráží na jeho výkonu i osobním životě. Cíl je tedy definovaný –⁠ mít více energie a cítit se lépe. V dalším kroku je třeba perfektně popsat aktuální stav. Cítí se vyčerpaný, po práci nezvládá sportovat, nemá chuť a sílu si hrát s dětmi, upadá jeho sexuální život, špatně spí. Pak se zaměříme na jednotlivé rituály, které k tomu stavu vedou, například usínání s telefonem, nedostatek pohybu, přebytek cukrů ve stravě a tak dál. V posledním kroku pak definujeme nové rituály, které pomohou k celkové a dlouhodobé změně, třeba chladová terapie, správná strava, pravidelná fyzická aktivita a další,“ popisuje Schlesinger.

Doporučeno
„Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují 25. dubna 2024 15:00

Pomocí těchto jednoduchých „rituálů“ nebo zdravých návyků pak můžeme náš daný cíl postupně realizovat. Není třeba jej dosáhnout ihned, ale postupně směřovat k jeho naplnění.

Zamysli se, co sám vlastně chceš 

Na samém začátku si však člověk dle Schlesingera musí sám definovat, co skutečně chce. A když začne, musí vytrvat. „Pokud neznám vizi, nikdy nezačnu. Pokud zase nemám konzistenci, nikdy nedojdu k cíli. Vize je tedy potřebná pro začátek, správné návyky, vůle a motivace pak pro dokončení,“ dodává. 

Schlesinger zároveň varuje před tím, aby si člověk nestanovoval cíle podle lidí z okolí nebo třeba oblíbených sportovců. Vycházet musíme sami ze sebe. „Je třeba si uvědomit, že pokud něco funguje vašim oblíbencům nebo kolegům, nemusí to nutně fungovat vám. Proto je tak klíčová stránka sebepoznání a uvědomění si vlastních tužeb. Dlouhodobě totiž nevydržíme dělat to, co nás nebaví a nenaplňuje. Pokud tedy máte na seznamu svých novoročních předsevzetí napsáno ‚denně běhat‘, jen protože to tam má vaše kolegyně z práce, raději to škrtněte,“ uzavírá.

S Vítem Schlesingerem jsme ti v minulosti přinesli obsáhlý rozhovor, ve kterém jsme se věnovali tomu, co je to vlastně celostní přístup a s čím se na něj lidé nejčastěji obrací. Kromě vrcholových manažerů patří mezi jeho klienty i přední sportovci, jako třeba tenista Tomáš Berdych, kterým pomáhá v tom, aby vedli především spokojený život a nebáli se chybovat. Celý rozhovor si můžeš přečíst zde.

Domů
Sdílet
Diskuse