Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. ledna 2023 9:50
Čas čtení 1:37
Kuni Nguyenová

Obědy v Česku za rok zdražily o pětinu. Za kolik se najíš ve svém kraji?

Obědy v Česku za rok zdražily o pětinu. Za kolik se najíš ve svém kraji?
Zdroj: Refresher/Bianka Zubková
GASTRO CENA POTRAVIN EKONOMIKA
Uložit Uložené

Nejlevněji se obědvalo na Vysočině a v Ústeckém kraji, naopak ve Středočeském kraji chyběly čtyři koruny ke dvoustovce. Průměrné ceníky v jednotlivých krajích se dozvíš v našem přehledu.

Za poslední rok se útrata za oběd v restauraci zvýšila o 29 korun, tedy o 19 procent. Zatímco v prosinci 2021 stál 151,20 koruny, v prosinci 2022 už 180,40 koruny. Vyplývá to z plateb stravenkovými kartami Gastro Pass Card od poskytovatele firemních benefitů v ČR Sodexo Benefity.

Nejdražší účet za oběd se v posledním měsíci loňského roku nacházel v Praze za 203,5 koruny nebo ve Středočeském kraji, kde chyběly čtyři koruny ke dvoustovce. Naopak nejlevněji se obědvalo na Vysočině a v Ústeckém kraji, kde cena překročila 161 korun.

Za méně, než je český průměr 180,40 koruny, se najíš už jen v šesti krajích. Které to kromě Vysočiny a Ústeckého kraje jsou? Více se dozvíš v naší mapě. 


Důvodem rostoucích cen za obědy jsou přirozeně rostoucí ceny surovin, nájmů, energií, ale i růst mezd doprovázený nedostatkem pracovních sil v gastro oboru. „Zatímco od začátku loňského roku se ceny meziměsíčně zvyšovaly maximálně o dvě koruny, v září přišel skok o více než pět korun,“ komentoval Jan Michelfeit ze společnosti Sodexo Benefity.

Doporučeno
Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena 1. března 2024 14:00

Provozovatelé restaurací se podle něj po skončení prázdnin odvážili do konečných cen výrazněji promítnout své rostoucí náklady. „Už jim totiž nic jiného nezbývalo. Někteří restauratéři se zdražováním v první polovině roku váhali, aby nepřišli o zákazníky –⁠ o to znatelnější cenový skok museli na podzim učinit,“ doplnil Michelfeit.  

Zdražování obědů bylo přitom palčivé již v období mezi roky 2020 a 2021. „Už v prosinci 2021 byl totiž meziroční růst dvanáctiprocentní. O rok dříve – tedy mezi prosincem 2019 a prosincem 2020 – to přitom bylo jen o 3 procenta,“ připomněl Michelfeit.

Zdražuje hlavně mléko, vejce a cukr

Jak zaznamenali čeští statistici, potraviny se během roku zdražovaly o čtvrtinu (o 27,1 procenta). Zvyšovaly se zejména ceny mouky o 48 procent, polotučného trvanlivého mléka o 53 procent, vajec o 72 procent a cukru o 109 procent. 

Vyšší ceny se ale projevují nejen v běžných restauracích, ale i ve školních jídelnách. Jak jsme tě dříve informovali, rodiče v tomto školním roce platí za obědy svých dětí asi o 15 procent víc než v tom předchozím.

 
A jak to bude s obědy v roce 2023? Ceníky budou podle Michelfeita růst i nadále, avšak zdražování nebude tak drastické. V letošním roce bude podle něj pozvolnější, což souvisí také se zpomalujícím tempem inflace. „Pokles inflace pod desetiprocentní hranici očekáváme v polovině letošního roku. Zároveň platí, že stále více strávníků už není ochotno zvyšující se ceny akceptovat, což na restaurace vytváří tlak z druhé strany,“ řekl Michelfeit.

Domů
Sdílet
Diskuse