Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. ledna 2023 v 9:50
Čas čtení 1:37
Kuni Nguyenová

Obědy v Česku za rok zdražily o pětinu. Za kolik se najíš ve svém kraji?

Obědy v Česku za rok zdražily o pětinu. Za kolik se najíš ve svém kraji?
Zdroj: Refresher/Bianka Zubková
GASTRO CENA POTRAVIN EKONOMIKA
Uložit Uložené

Nejlevněji se obědvalo na Vysočině a v Ústeckém kraji, naopak ve Středočeském kraji chyběly čtyři koruny ke dvoustovce. Průměrné ceníky v jednotlivých krajích se dozvíš v našem přehledu.

Za poslední rok se útrata za oběd v restauraci zvýšila o 29 korun, tedy o 19 procent. Zatímco v prosinci 2021 stál 151,20 koruny, v prosinci 2022 už 180,40 koruny. Vyplývá to z plateb stravenkovými kartami Gastro Pass Card od poskytovatele firemních benefitů v ČR Sodexo Benefity.

Nejdražší účet za oběd se v posledním měsíci loňského roku nacházel v Praze za 203,5 koruny nebo ve Středočeském kraji, kde chyběly čtyři koruny ke dvoustovce. Naopak nejlevněji se obědvalo na Vysočině a v Ústeckém kraji, kde cena překročila 161 korun.

Za méně, než je český průměr 180,40 koruny, se najíš už jen v šesti krajích. Které to kromě Vysočiny a Ústeckého kraje jsou? Více se dozvíš v naší mapě. 


Důvodem rostoucích cen za obědy jsou přirozeně rostoucí ceny surovin, nájmů, energií, ale i růst mezd doprovázený nedostatkem pracovních sil v gastro oboru. „Zatímco od začátku loňského roku se ceny meziměsíčně zvyšovaly maximálně o dvě koruny, v září přišel skok o více než pět korun,“ komentoval Jan Michelfeit ze společnosti Sodexo Benefity.

Doporučeno
Čokoláda za osm korun, pivo IPA za šest. Navštívili jsme nejlepší pražské „zlevněnky“ Čokoláda za osm korun, pivo IPA za šest. Navštívili jsme nejlepší pražské „zlevněnky“ 7. června 2024 v 8:00

Provozovatelé restaurací se podle něj po skončení prázdnin odvážili do konečných cen výrazněji promítnout své rostoucí náklady. „Už jim totiž nic jiného nezbývalo. Někteří restauratéři se zdražováním v první polovině roku váhali, aby nepřišli o zákazníky –⁠ o to znatelnější cenový skok museli na podzim učinit,“ doplnil Michelfeit.  

Zdražování obědů bylo přitom palčivé již v období mezi roky 2020 a 2021. „Už v prosinci 2021 byl totiž meziroční růst dvanáctiprocentní. O rok dříve – tedy mezi prosincem 2019 a prosincem 2020 – to přitom bylo jen o 3 procenta,“ připomněl Michelfeit.

Zdražuje hlavně mléko, vejce a cukr

Jak zaznamenali čeští statistici, potraviny se během roku zdražovaly o čtvrtinu (o 27,1 procenta). Zvyšovaly se zejména ceny mouky o 48 procent, polotučného trvanlivého mléka o 53 procent, vajec o 72 procent a cukru o 109 procent. 

Vyšší ceny se ale projevují nejen v běžných restauracích, ale i ve školních jídelnách. Jak jsme tě dříve informovali, rodiče v tomto školním roce platí za obědy svých dětí asi o 15 procent víc než v tom předchozím.

 
A jak to bude s obědy v roce 2023? Ceníky budou podle Michelfeita růst i nadále, avšak zdražování nebude tak drastické. V letošním roce bude podle něj pozvolnější, což souvisí také se zpomalujícím tempem inflace. „Pokles inflace pod desetiprocentní hranici očekáváme v polovině letošního roku. Zároveň platí, že stále více strávníků už není ochotno zvyšující se ceny akceptovat, což na restaurace vytváří tlak z druhé strany,“ řekl Michelfeit.

Domů
Sdílet
Diskuse