Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. ledna 2023 12:11
Čas čtení 1:41
Ilona Hobzová

Pekař odmítá vyrábět dorty pro LGBT+ osoby. Jednou mu soud dal za pravdu, nyní ale narazil

Pekař odmítá vyrábět dorty pro LGBT+ osoby. Jednou mu soud dal za pravdu, nyní ale narazil
Zdroj: Pexels/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Soud mu v roce 2018 dal za pravdu v případě odmítnutí svatebního dortu pro homosexuální pár. Nyní se na soud obrátil kvůli dortu na oslavu změny pohlaví.

Pekař a cukrář Jack Phillips ve čtvrtek neuspěl s odvoláním ve svém posledním právním sporu. Ten se týkal Phillipsova odmítnutí objednávky na dort k oslavě tranzice. Pekař se ovšem kvůli odmítnutí podobné objednávky nesoudil poprvé.

Dort není formou projevu, rozhodl soud

Odvolací soud v Coloradu rozhodl o tom, že dort, který si u Phillipse na oslavu tranzice objednala Autumn Scardina a který měl být růžový s modrou polevou, není formou projevu. Rovněž shledal, že státní zákon, který zakazuje odmítnout poskytnutí služeb lidem na základě rasy, náboženství nebo sexuální orientace, neporušuje právo majitelů podniků praktikovat nebo vyjadřovat své náboženství.

„Dospěli jsme k závěru, že vytvoření růžového dortu s modrou polevou není ze své podstaty expresivní a jakékoli sdělení nebo symbolika, kterou poskytuje pozorovateli, by nebyla přičítána pekaři,“ uvedl odvolací soud. Opíral se přitom o závěry denverského soudce v soudním řízení z roku 2021 v tomto sporu.

Podle něj Phillipsův obchod Masterpiece Cakeshop nejprve s výrobou dortu souhlasil. Když mu ale Scardina vysvětlila, že jej hodlá použít na oslavu své tranzice, odmítl.


Pekař ovšem trvá na tom, že dort formou projevu je, a hodlá se znovu odvolat. „Člověk nemusí souhlasit s Jackovými názory, ale měl by souhlasit s tím, že všichni Američané mají mít svobodu říkat, čemu věří,“ uvedl Phillipsův právní zástupce Jake Warner. 

U transgender osoby se skutečný gender (vnitřní pohlavní identita) neztotožňuje s tím, které pohlaví jí bylo určeno po narození. Patří sem trans ženy, které byly po narození prohlášeny za muže, nicméně v průběhu života si uvědomily, že muži nejsou. A také trans muži, tedy muži, kteří byli po narození prohlášeni za ženy, ale s tímto přiděleným pohlavím se neztotožňují.

Tranzice je postupný proces přijímání svého genderu. Může mít mnoho podob, například změny v šatníku či změny jména nebo i chirurgické zákroky.

Phillips naopak uspěl u soudu v roce 2018. V roce 2012 odmítl upéct svatební dort homosexuálnímu páru. Ten to považoval za porušení svých práv a podal na pekaře žalobu u coloradské komise pro občanská práva. Komise dala dvojici za pravdu, pekař se ale obrátil na soud, který se přiklonil na jeho stranu. Uvedl totiž, že Phillips měl na odmítnutí právo kvůli svému náboženskému přesvědčení. 

Doporučeno
Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě 23. dubna 2024 13:00

„Věřím, že bible jasně říká, co má být podle božího záměru manželství –⁠ svazek jednoho muže a jedné ženy. Proto nevytvářím dorty pro svatby osob stejného pohlaví. Nečekám, že s tímto přesvědčením budou všichni souhlasit, jsem zodpovědný pouze za své vlastní svědomí,“ komentoval tehdy pekař své rozhodnutí. Doplnil, že víra ovlivňuje jeho kreativitu jako takovou, nevytvořil by prý ani dort s tematikou Halloweenu, ateismu a čehokoli protirodinného či protiamerického.

Domů
Sdílet
Diskuse