Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. února 2023 v 11:00
Čas čtení 5:06
Tereza Šnajdrová

Kaspar Hauser je jedna z největší záhad v historii. Chlapec byl vězněn v temné komoře, podivuhodná byla i jeho smrt

Kaspar Hauser je jedna z největší záhad v historii. Chlapec byl vězněn v temné komoře, podivuhodná byla i jeho smrt
Zdroj: Wikimedia Commons/Carl Kreul/volně k použití
ZAJÍMAVOSTI KRIMI NEVYŘEŠENÉ VRAŽDY
Uložit Uložené

Životní příběh Kaspara Hausera zůstane navždy zahalen tajemstvím. Stejně jako jeho podivná smrt.

K jedné z největších záhad v historii došlo jen pár kilometrů od českých hranic, v německém Norimberku. Jednoho dne se tam na ulici zjevil chlapec jménem Kaspar Hauser, který měl být dlouhé roky vězněn v tmavé místnosti a nikdy neměl povoleno ji opustit. Uměl pouze pár slov, chodil jako batole a nevěděl, co je to oheň. Jeho život je plný podivných okolností a podivná byla i jeho smrt. 

Doporučeno
Teprve 12letá dívka byla nalezena mrtvá se staženými kalhotkami, otec i matka byli zastřeleni. Trojnásobná vražda stále budí hrůzu Teprve 12letá dívka byla nalezena mrtvá se staženými kalhotkami, otec i matka byli zastřeleni. Trojnásobná vražda stále budí hrůzu 20. ledna 2023 v 13:00

Dva dopisy, jeden rukopis

Dne 26. května 1828 se v ulicích Norimberku zjevil dospívající chlapec Kaspar Hauser, který s sebou nesl dva dopisy. Jeden byl adresovaný kapitánovi 4. eskadrony 6. jezdeckého pluku, von Wessenigovi. Anonymní autor v něm psal, že se k němu Kaspar dostal už jako nemluvně 7. října 1812, naučil jej číst, psát, vedl ho ke křesťanskému náboženství, avšak nikdy jej nenechal udělat ani krok z domu, aby nikdo nevěděl, kdo chlapce vychovává. V dopise se také psalo, že Kaspar by se rád stal kavaleristou, „jako byl jeho otec“, a obsahoval výzvu, aby mu byl jeho sen uskutečněn.

 
Druhý krátký dopis, který měl chlapec s sebou, byl údajně od Kasparovy matky pro jeho předchozího opatrovníka. V něm se uvádělo chlapcovo jméno, datum narození 30. dubna 1812 a také v něm byla napsána informace, že Kasparův otec zemřel.
 
Jak později analytici zjistili, oba dopisy byly psány stejným písmem a informace o tom, že druhé kratší psaní napsala chlapcova matka, tak byla nepravdivá. Dnes již dokonce existují domněnky, že oba dopisy možná napsal sám Kaspar Hauser, ale tato teorie nikdy nebyla potvrzena.
 
Zmateného chlapce se ujal švec jménem Weickmann, kterému Kaspar stále říkal „chci být kavaleristou, jako byl můj otec“, nebo jen opakoval slovo „kůň“. Když s ním Weickmann komunikoval a snažil se z něj dostat další informace, chlapec plakal a tvrdohlavě pořvával „nevím“. Jeho slovní zásoba byla velmi omezená, a protože nedokázal úřadům poskytnout žádné zprávy o svém životě, byl identifikován jako tulák.

Kaspar Hauser
Zdroj: Wikimedia Commons/Johann Georg Laminit/volně k použití

Chodil jako batole a znal jen pár slov

Jako tulák byl Kaspar umístěn do vazby, kde jej policie pozorovala. Konstatovala, že se chlapec skutečně chová jako dítě, chodí jako batole a teprve se učí porozumět každodenním činnostem. Takovým tvrzením policie vyvrátila spekulace, které se zatím začaly šířit veřejností. Obyvatelé Norimberku se totiž domnívali, že je Kaspar podvodník, dospělý muž malého vzrůstu, který se vydává za dítě.  
 

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Domů
Sdílet
Diskuse