Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Radka Klučárová TASR
14. února 2023 18:40
Čas čtení 1:26

Putin se bojí o svou bezpečnost. Jezdí obrněným vlakem po síti tajných železničních tratí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Putin se bojí o svou bezpečnost. Jezdí obrněným vlakem po síti tajných železničních tratí
Zdroj: TASR/AP

Putin začal dávat přednost vlakům před letadly, aby se vyhnul možnému sledování svých letů.

Ruský prezident Vladimir Putin využívá pro své oficiální cesty speciálně postavený obrněný vlak, a v blízkosti jeho rezidencí byla dokonce vybudována tajná železniční síť, tvrdí novináři z investigativního portálu Projekt. Informují o tom The Moscow Times a agentura TASR.


Jedna taková tajná železniční stanice a několik železničních tratí byly vybudovány i na území národního parku Valdaj v Novgorodské oblasti na severozápadě Ruska. Nachází se v blízkosti oficiální prezidentské rezidence, kde Putin tráví spoustu času, uvedl portál Projekt.

5. února 2023 20:02 Čas čtení 1:22 „Nemám v úmyslu zabít Zelenského,“ řekl Putin. Slíbit to měl na začátku války izraelskému premiérovi „Nemám v úmyslu zabít Zelenského,“ řekl Putin. Slíbit to měl na začátku války izraelskému premiérovi

Stanice, kterou objevili novináři na podzim loňského roku, má přistávací plochu pro vrtulníky a je přísně střežena. Stanice i tratě byly zřejmě vybudovány v roce 2019.


Ve zprávě Projektu, která obsahuje také satelitní fotografie, se uvádí, že další takové nádraží bylo postaveno v roce 2015 v městečku Novo-Ogariovo u Moskvy. Objekt se nachází ve vzdálenosti asi 400 metrů od Putinovy tamní venkovské rezidence.

U každé Putinovy rezidence

Další speciální železniční nástupiště a trať, které jsou odděleny od ostatních železničních tratí vysokým plotem, byly postaveny v roce 2017 nedaleko Putinovy letní rezidence Bočarov Ručej v černomořském letovisku Soči, uvádí se ve zprávě investigativních novinářů.


Stanice RFE/RL dodala, že s podobným zjištěním přišel v pondělí i další tým investigativních novinářů ze skupiny Dosie, který také uvádí, že Putin upřednostňuje cestování vlakem – a to vlakovou soupravou vyrobenou speciálně pro něj v roce 2015. Vlak je obrněný, táhnou ho proto až tři lokomotivy. Putin ho začal ve velké míře používat v druhé polovině roku 2021, kdy se ruské jednotky začaly připravovat na invazi na Ukrajinu.

14. února 2023 13:13 Čas čtení 1:08 Spojené státy vyzvaly své občany k okamžitému opuštění Ruska. Bojí se o jejich bezpečnost Spojené státy vyzvaly své občany k okamžitému opuštění Ruska. Bojí se o jejich bezpečnost

Podle portálu Dosie začal Putin dávat vlakům přednost před letadly, aby se vyhnul možnému sledování svých letů. Pohyb vlaku je totiž mnohem obtížnější monitorovat, i když jeho přesuny zjevně doprovázejí přísná bezpečnostní opatření.


Tomuto tématu se v pondělí věnoval i ruský zpravodajský portál SOTA, když napsal, že získal informace o rekonstrukci nepoužívané železniční stanice v Moskvě, která má sloužit potřebám Putina a dalších nejvyšších představitelů.


Ve zprávě SOTA se podle RFE/RL uvádí, že nádraží bylo zrekonstruováno několik týdnů předtím, než Rusko koncem února 2022 zahájilo svou rozsáhlou invazi na Ukrajinu.

Domů
Sdílet
Diskuse