Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
19. února 2023 v 19:49
Čas čtení 1:11

Žena rozbila skleněnou sošku psa za skoro milion korun. Z díla zůstala hromada střepů

Kategorie:
Kultura
Uložit Uložené
Žena rozbila skleněnou sošku psa za skoro milion korun. Z díla zůstala hromada střepů
Zdroj: Ted Soqui/Corbis via Getty Images

Žena měla dle umělce Stephena Gamsona, který ji viděl při činu, poklepat prstem na jednu ze skleněných plastik ze slavné série balónových psů Jeffa Koonse. Socha za 930 tisíc korun následně spadla a roztříštila se.

To, co se návštěvníkům veletrhu současného umění Art Wynwood v Miami jevilo jako kaskadérský kousek nebo performance art, byla bohužel jen neopatrnost. Žena si během VIP premiéry prohlížela jeden ze známých kousků umělce Jeffa Koonse, konkrétně lesklou modrou skleněnou plastiku ze série balónových psů za 42 tisíc dolarů (zhruba 930 tisíc korun), a rozbila ho na kousky.

14. února 2023 v 8:49 Čas čtení 2:34 Mushroom lamps aka lampy ve tvaru hub. Sedmdesátkový „psychedelický“ trend opět zažívá boom Mushroom lamps aka lampy ve tvaru hub. Sedmdesátkový „psychedelický“ trend opět zažívá boom

O zvláštní nehodě informoval The Guardian. Socha údajně seděla samostatně na akrylovém podstavci, který byl označen Koonsovým příjmením. „Viděl jsem, že tam byla žena, která poklepala na sochu. Pak ta věc spadla a roztříštila se na tisíce kousků,“ řekl umělec Stephen Gamson pro Fox News. Umělec dodal, že si myslel, že žena na „balónek“ poklepala, aby zjistila, jestli se opravdu jedná o jeden z nafukovacích.

Z místa následně vznikla i videa, na nichž zaměstnanci galerie sbírají střepy. Jak uvádí Miami Herald, tento umělecký kus byl jednou z největších ozdob výstavy. Samotný autor na místě nebyl. Žena nicméně škodu uhradí a uvedla, že je jí opravdu líto, že taková situace nastala. Finance na úhradu prý pokryje pojištění.

Jeff Koons je americký umělec, který čerpá inspiraci z předmětů každodenní potřeby. Jeho díla jsou velmi ceněná; některá z nich se vydražila za miliony dolarů. Vůbec nejdražší byla socha s názvem Králík, což je králík z balónků držící mrkev jako nůž, vydražená za 91 milionů dolarů (2,01 miliardy korun).

A co se výše zmíněné balónové série týče, umělcovy sochy, které obvykle stylizuje do tvarů psa, mají různé barvy a velikosti. Nejmenší z nich mají 30 centimetrů, ty největší až 3 metry.

Domů
Sdílet
Diskuse