Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. února 2023 7:00
Čas čtení 6:29
Vojtěch Vanda

Ektor na desce Detektor III zní jako smooth criminal. Nejdospělejší část trilogie dokonce potlačila jeho ego (Recenze)

Ektor na desce Detektor III zní jako smooth criminal. Nejdospělejší část trilogie dokonce potlačila jeho ego (Recenze)
Zdroj: Ektor
HUDBA ČESKÝ RAP HUDBA RAP
Uložit Uložené

Sedm let. Tak dlouho museli fanoušci čekat na poslední album od Ektora z trilogie Detektor. Hned po prvním poslechu je jasné, že se u něj věci změnily.

Kdo si počká, ten se dočká. Rapoví fanoušci, a zejména ti, kteří poslouchají Ektora, jsou jistě rádi, že se nepotvrdily spekulace z léta loňského roku a jejich oblíbenec se ze scény nevypařil. Naopak. Minulou neděli dokonce urovnal resty, které se táhly sedm dlouhých let. Druhé album z trilogie Detektor totiž vyšlo v roce 2016.

Hned nás napadla otázka, jak se obrovská hudební trhlina v kontinuitě značky, která Ektora v českém rapu opravdu proslavila, a jeho sdělení projeví.

Doporučeno
Ektor je zpět! Vydává album Detektor III, hostují na něm Sergei Barracuda, Pil C nebo Dollar Prync Ektor je zpět! Vydává album Detektor III, hostují na něm Sergei Barracuda, Pil C nebo Dollar Prync 19. února 2023 19:28

Český rapper s řeckými kořeny vlastně nebyl hudebně pryč moc dlouho, ostatně od desky Original neuteklo tolik času. I přesto se ale v posledním roce o Ektorovi diskutovalo opravdu hodně. Nejednalo se ale o něj jako o hudebníka, nýbrž o Marka Elefteriadise jako fyzickou osobu. Na internetu se začaly objevovat zvěsti, že na tom totiž není finančně dobře, což by bylo prakticky v přímém rozporu se všemi texty jeho písní od roku 2012 včetně toho posledního.

Spekulace začaly ukončením činnosti jeho Instagramu, následným převedením firem z jeho osoby na jinou, diskuzí o prodeji auta nebo pražského bytu v hodnotě 15 milionů korun. Někdo si myslel, že chce s hudbou skončit, někdo zase, že tzv. spadla klec a půjde do vězení. Obě teorie měly něco do sebe; Ektor se netajil svou minulostí spojenou s dealováním drog ani s tím, že by rád jednou odešel do rapového důchodu. Nepotvrdila se ani jedna z nich. 

Konec jedné éry ale nejspíš přichází. Po půlroce tu máme album, které podle umělcova managementu uzavře nejen jedno hudební, ale i životní období. „A co potom? Říkejme tomu třeba nová kapitola s nepopsanými listy,“ maluje jeho PR team budoucnost rappera neurčitým zabarvením s dodatkem, že je Detektor III nejosobnějším albem dosud.

Ektor promo Detektor III
Zdroj: Ektor

Rozdíly mezi Detektory jsou enormní

V první řadě se ale ptáme také na to, proč bylo nutné oživovat značku Detektor po tak dlouhé době a nenechal ji být. Ukončit kapitolu by šlo i bez ní. Když si Detektor II srovnáme s právě vydanou trojkou, je zde vidět rozdíl doslova generační.

Doporučeno
V těchto evropských párty klubech potkáš Rihannu nebo Kendall Jenner. V 90. letech tu probíhaly hédonistické večírky V těchto evropských párty klubech potkáš Rihannu nebo Kendall Jenner. V 90. letech tu probíhaly hédonistické večírky 11. března 2024 16:00

Vše je jinde – od lyriky přes produkci až po samotný zvuk. Myšlenkové rozpoložení, zkušenosti i samotný věk interpreta jsou jinde. Detektor II měl smysl být Detektorem, jelikož se mohl svézt na úspěchu o rok starší jedničky, a proto také, ač se nejedná na Ektorovy standardy o zrovna povedenou desku, získal úspěch. Tato doba je ale prostě pryč a nesedí nám do rapperovy dnešní agendy, která je střízlivější a tak nějak sympatičtější.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 131380 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse