Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. února 2023 v 20:14
Čas čtení 1:21
Ilona Hobzová

Nástroj k šití, nebo starověké dildo? Vědci mají o třicet let později jasnější představu

Nástroj k šití, nebo starověké dildo? Vědci mají o třicet let později jasnější představu
Zdroj: Newcastle University/The Vindolanda Trust
ZAJÍMAVOSTI ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Skupina vědců pracovala s několika teoriemi, podle té nejpravděpodobnější šlo o sexuální pomůcku.

Britští archeologové znovu posoudili dva tisíce let starý předmět, který se našel v roce 1992 v římské pevnosti Vindolanda v Northumberlandu na severu Anglie. Zatímco dříve ho považovali za pomůcku k šití, podle nové analýzy by se mohlo jednat o sexuální pomůcku.

Verzí je hned několik

O pomůcku k šití, jak byl předmět po svém nálezu před více než třiceti lety zařazen, prý rozhodně nejde. „Musím se přiznat, že část mého já je přesvědčená o tom, že se samozřejmě jedná o penis. Nevím, kdo to zapsal jako pomůcku k šití. Možná někdo, komu to bylo nepříjemné nebo nevěřil, že by Římané něco takového dělali,“ uvedl profesor archeologie Rob Collins. Důvodem je možná i to, že byl předmět nalezen v hromadě bot a kožených odřezků.

Dřevěný předmět je šestnáct centimetrů dlouhý, podle vědců byl ale dříve pravděpodobně ještě delší. Dřevo totiž podle nich v průběhu let čelilo deformacím a smršťování. 

Vědci prý pracovali se třemi verzemi, k čemu předmět mohl sloužit. Že šlo o sexuální pomůcku, je podle nich nejpravděpodobnější. Podle Collinse je ale v tomto případě potřeba obezřetnost. Dilda se totiž podle něj nemusela používat jen za účelem sexuálního potěšení, mohla sloužit i k mučení. Pokud by šlo o první možnost, bylo by to první římské dildo, se kterým se archeologové setkali. 

Doporučeno
Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie 2. května 2024 v 15:42

Podle druhé teorie se předmět používal jako tlouk buď ke kulinářským účelům, nebo k mletí kosmetických či léčivých přísad. Jeho velikost by umožnila snadné použití a tvar by potravinám nebo přísadám propůjčil domnělé magické vlastnosti.

Třetí verzí je, že byl předmět určen k zasunutí do sošky, které se kolemjdoucí dotýkali pro štěstí nebo kvůli aktivaci ochrany před neštěstím. To bylo v celé Římské říši běžné. Pokud by tomu ale tak opravdu bylo, našel by se předmět v blízkosti vchodu do nějaké významné budovy.

Obecně se předměty vyobrazující mužský pohlavní orgán používaly k odhánění zla. Analýza ale ukázala, že předmět nalezený v roce 1992 měl nápadně hladké konce, a byl tak zřejmě používán k jiným účelům. Vědci doufají, že jejich zjištění povedou k hledání podobných předmětů i v jiných sbírkách. 

Domů
Sdílet
Diskuse