Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
20. února 2023 20:14
Čas čtení 1:21
Ilona Hobzová

Nástroj k šití, nebo starověké dildo? Vědci mají o třicet let později jasnější představu

Nástroj k šití, nebo starověké dildo? Vědci mají o třicet let později jasnější představu
Zdroj: Newcastle University/The Vindolanda Trust
ZAJÍMAVOSTI ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Skupina vědců pracovala s několika teoriemi, podle té nejpravděpodobnější šlo o sexuální pomůcku.

Britští archeologové znovu posoudili dva tisíce let starý předmět, který se našel v roce 1992 v římské pevnosti Vindolanda v Northumberlandu na severu Anglie. Zatímco dříve ho považovali za pomůcku k šití, podle nové analýzy by se mohlo jednat o sexuální pomůcku.

Verzí je hned několik

O pomůcku k šití, jak byl předmět po svém nálezu před více než třiceti lety zařazen, prý rozhodně nejde. „Musím se přiznat, že část mého já je přesvědčená o tom, že se samozřejmě jedná o penis. Nevím, kdo to zapsal jako pomůcku k šití. Možná někdo, komu to bylo nepříjemné nebo nevěřil, že by Římané něco takového dělali,“ uvedl profesor archeologie Rob Collins. Důvodem je možná i to, že byl předmět nalezen v hromadě bot a kožených odřezků.

Dřevěný předmět je šestnáct centimetrů dlouhý, podle vědců byl ale dříve pravděpodobně ještě delší. Dřevo totiž podle nich v průběhu let čelilo deformacím a smršťování. 

Vědci prý pracovali se třemi verzemi, k čemu předmět mohl sloužit. Že šlo o sexuální pomůcku, je podle nich nejpravděpodobnější. Podle Collinse je ale v tomto případě potřeba obezřetnost. Dilda se totiž podle něj nemusela používat jen za účelem sexuálního potěšení, mohla sloužit i k mučení. Pokud by šlo o první možnost, bylo by to první římské dildo, se kterým se archeologové setkali. 

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Podle druhé teorie se předmět používal jako tlouk buď ke kulinářským účelům, nebo k mletí kosmetických či léčivých přísad. Jeho velikost by umožnila snadné použití a tvar by potravinám nebo přísadám propůjčil domnělé magické vlastnosti.

Třetí verzí je, že byl předmět určen k zasunutí do sošky, které se kolemjdoucí dotýkali pro štěstí nebo kvůli aktivaci ochrany před neštěstím. To bylo v celé Římské říši běžné. Pokud by tomu ale tak opravdu bylo, našel by se předmět v blízkosti vchodu do nějaké významné budovy.

Obecně se předměty vyobrazující mužský pohlavní orgán používaly k odhánění zla. Analýza ale ukázala, že předmět nalezený v roce 1992 měl nápadně hladké konce, a byl tak zřejmě používán k jiným účelům. Vědci doufají, že jejich zjištění povedou k hledání podobných předmětů i v jiných sbírkách. 

Domů
Sdílet
Diskuse