Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. února 2023 6:00
Čas čtení 5:26
Tereza Šnajdrová

Čirý výtok je v pořádku, tampon je nutné měnit každé dvě hodiny. Vysvětlujeme, jak správně pečovat o vagínu

Čirý výtok je v pořádku, tampon je nutné měnit každé dvě hodiny. Vysvětlujeme, jak správně pečovat o vagínu
Zdroj: Refresher/Eliška Kubů
ZDRAVÍ KOSMETIKA A PÉČE O KŮŽI ŽENSKÉ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Kdy je výtok ještě v pořádku, jak je to s holením a jak často chodit na preventivní prohlídku ke gynekologovi? Známe odpověď.

Ve veřejném prostoru je hojně diskutováno, jak důležité je čistit si chrup, na ženy se ze všech stran valí tipy, jak pečovat o svou pleť a tělo, ale jedna oblast bývá často vynechávána. Řeč je o intimních partiích. Péče o vagínu a její okolí je přitom stejně důležitá jako péče o zuby a další části těla. Jak o vagínu pečovat, aby byla zdravá a přinášela ti potěšení? O tom jsme si povídali s doktorem Janem Šnajdrem.

Doporučeno
Rimming, lízání řitního otvoru nebo analingus. Toto je vše, co o něm potřebuješ vědět Rimming, lízání řitního otvoru nebo analingus. Toto je vše, co o něm potřebuješ vědět 18. února 2023 15:00

Každodenní hygiena je důležitá. Na tohle si ale dej pozor

Základem dobré péče o vagínu je správná hygiena. Každá žena by si měla mýt intimní partie jednou denně, v případě menstruace, zdravotních problémů nebo například v létě, kdy jsou tyto partie náchylné k pocení, pak klidně i dvakrát denně.
 
Protože má vagína schopnost „čistit samu sebe“, nemusíš si ji umývat zevnitř. Ba naopak. Zasahování do vagíny a jejího pH by ti mohlo uškodit. Bohatě postačí, když si každý den umyješ vulvu, stydké pysky a klitoris a jeho okolí.
 
U pH vagíny ještě zůstaneme. Většina klasických mýdel, která používáme na tělo, je navržena tak, aby udržovala pH pokožky 5,5. Jenže normální a zdravé pH vagíny se pohybuje v rozmezí 3,5 až 4,5 pH, takže použití běžných mýdel může tvým intimním partiím uškodit. Mohla by narušit přirozenou mikroflóru vagíny, v jejímž prostředí by se pak mohly začít množit bakterie a mohla by sis zadělat na pořádné problémy. Většina odborníků doporučuje, že nejzdravější je umývat vagínu pouze teplou vodou a v případě, že máš pocit, že ti teplá voda nestačí, můžeš sáhnout po mycích gelech určených k mytí intimních partií.

Doporučeno
Kosmetické novinky: Jarní paletka očních stínů za 260 korun, virální balzámy na rty a séra Glow Recipe v Česku Kosmetické novinky: Jarní paletka očních stínů za 260 korun, virální balzámy na rty a séra Glow Recipe v Česku 5. dubna 2024 13:00

„Jak se říká, méně je někdy více, a v případě péče o vagínu to platí dvojnásob. Přehnanou hygienou, parfemovanými mýdly či mytím vagíny zevnitř by si žena mohla uškodit. Nejlepší je umýt si intimní partie jednou denně, pomocí obyčejné vody. Mýdla by mohla narušit mikroflóru a změnit pH vagíny, což by mohlo vést ke zdravotním problémům,“ uvádí doktor Jan Šnajdr.
 
Kromě mýdel by ses také při péči o vagínu měla vyhnout mycím houbám a rukavicím, které na citlivé a jemné kůži v klíně mohou způsobit drobná poranění. K důkladnému umytí vagíny ti postačí ruce a k osušení měkká osuška, která by se měla měnit každé 2 až 3 dny. U utírání také nezapomeň na to, abys osuškou postupovala od vagíny ke konečníku. V opačném případě by sis mohla z konečníku přenést škodlivé bakterie a mohlo by to vést k zánětu močového měchýře či vážnějším komplikacím.
 
Bakterie by se ve tvém intimním prostředí mohly rozšířit také v případě, že by ses neopláchla po sexu. Až se tedy příště budeš oddávat hrátkám se svým partnerem*partnerkou, nezapomeň si potom dojít na malou a umýt si vagínu teplou vodou. Jen tak bude zdravá a bude ti přinášet radost a slast.

menštruačné nohavičky, žena
Zdroj: Unsplash/Inciclo/volně k použití

Holení jako povinnost? Nesmysl

K intimní hygieně se často pojí také holení. Mít oholené intimní partie není povinností a nikdo by to po tobě neměl vyžadovat. Konej jen dle svého úsudku a neber ohledy na veřejnost a reklamy, které nám do hlav tlačí, že jen hladce oholený klín je přípustný.
 

Domů
Sdílet
Diskuse