Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. února 2023 15:00
Čas čtení 5:52
Tereza Šnajdrová

Rimming, lízání řitního otvoru nebo analingus. Toto je vše, co o něm potřebuješ vědět

Rimming, lízání řitního otvoru nebo analingus. Toto je vše, co o něm potřebuješ vědět
Zdroj: Unsplash/We-Vibe WOW Tech/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI SEX SEXUALITA SEXUÁLNÍ POMŮCKY
Uložit Uložené

Rimming neboli orální uspokojení partnerovy či partnerčiny zadnice sice může budit obavy, ale pokud víš, jak na něj, může ti přinést nevídanou rozkoš.

V sexu se meze nekladou. Dovoleno je (samozřejmě se souhlasem obou partnerů) experimentovat, oddávat se nejrůznějším hrátkám a zkoušet nové věci. Jednou z nich by mohl být i rimming. Někdo mu říká anilingus, někdo líbání partnerovy*partnerčiny zadnice a jiní jej označují za orální stimulaci zadku. Co je to rimming, jak na něj a jaké uspokojení ti může přinést? To se dočteš v našem článku, na kterém jsme spolupracovali se sex koučkou Julií Gaiou Poupětovou.

Doporučeno
Anální sex jako tabu i nevídané potěšení. Toto je vše, co o něm potřebuješ vědět Anální sex jako tabu i nevídané potěšení. Toto je vše, co o něm potřebuješ vědět 7. ledna 2023 11:00

Orální uspokojení zadnice jako rozkoš

Rimming, analingus nebo prostě lízání zadku zahrnuje lízání, pronikání jazykem do anusu, sání, líbaní a další orální stimulaci partnerovy*partnerčiny zadnice. Nejedná se o jakýsi pomyslný krok k análními sexu, je to samostatná sexuální aktivita, kterou si mohou užívat lidé všech pohlaví i sexuálních identit. Tedy pokud si to tak přejí. Stejně jako k jakémukoli jinému sexuálnímu aktu je totiž i k rimmingu potřeba souhlas partnera*partnerky.
 
Někteří lidé mohou rimming považovat za hlavní sexuální akt dne, pro jiné je pouze doplňkem, předehrou nebo cestou k análnímu sexu. Záleží na jednotlivci a jeho partnerovi*partnerce a na tom, na co mají oba chuť. Aby se stal rimming příjemnou činností, je potřebná důvěra a komunikace. Pokud se tedy rozhodnete rimming vyzkoušet, vždy si s partnerem*partnerkou dopředu řekněte, co očekáváte, jak toho chcete docílit, a odsouhlaste si, že to tak oba opravdu chcete.

„Rimming je forma orálního sexu, která se týká velmi tabuizované oblasti. Anus bývá často spojen s pocity studu, trestání, viny a samozřejmě i nečistoty atd. Takže obvykle nebývá až tak často cílem orálních hrátek. Na druhou stranu, anální okolí a anální vstup jsou velmi silně protkané nervovými zakončeními. Takže něžná a jemná stimulace v této oblasti může i bez penetrace přinášet hodně rozkoše,“ popsala pro Refresher sex koučka. 


„Přijímání doteků v této oblasti může u partnerů zesílit třeba pocity dominance či submisivity nebo zintenzivnit intimitu, pocity přijetí a lásky. Některým lidem rimming jednoduše funguje proto, že má příchuť zakázaného ovoce,“ pokračovala Julie Gaia Poupětová. 

Řitní otvor je plný nervových zakončení

Ptáš se, proč by vůbec někdo chtěl rimming provozovat? Odpověď je jednoduchá. Konečník a jeho okolí jsou protkány nespočtem nervových zakončení, a jsou tedy velice citlivé. Stimulací řitního otvoru lze snadno dosáhnout orgasmu, a to jak u mužů, tak i u žen. Jazyk je navíc oproti prstům citlivější, a takový rimming ti tak může přinést nevídané uspokojení.

Doporučeno
Jak dosáhnout orgasmu pomocí mačkání stehen? Seznam se se syntribací, netradiční masturbační technikou Jak dosáhnout orgasmu pomocí mačkání stehen? Seznam se se syntribací, netradiční masturbační technikou 20. dubna 2024 8:00

I řitní otvor navíc může být čistý. „Hygiena je většinou úplně první téma, které u rimmingu lidé řeší. A nejde jen o čistotu ve smyslu orální stimulace. Hodně lidí se zároveň obává nepříjemných pachů, které při takových aktivitách očekávají. Takže pokud lidé chtějí provádět čistý rimming, má smysl použít před těmito aktivitami anální sprchu (za nás se tomu normálně říkalo klystýr) k očištění nejbližší části konečníku i zevnitř. Pak je pochopitelně nezbytné pečlivé umytí konečníku zvenku,“ popsala sex koučka.
 
„Vzájemné mytí a péče o anus mohou být klidně součástí partnerské předehry. Zamyslete se také nad ochlupením bezprostředního okolí konečníku, protože i tam se snadněji drží bakterie, které vytváří nechtěné pachy a způsobují další obtíže,“ pokračovala.
 
„Jeden pár, se kterým jsme obdobné téma řešili na sezeních, hledal cestu, jak minimalizovat riziko jakékoliv bakteriální nákazy. Společně jsme proto prodiskutovali kromě zvýšených hygienických pravidel i použití pomůcky, které se běžně říká genital dam. Je to v podstatě takový kondom ve formě latexového kapesníčku, který se rozprostře na genitálie, zde tedy na anus partnera*partnerky, a přes něj můžete dané aktivity zkoušet,“ dodala Julie Gaia Poupětová.

erotické pomôcky, vzťah, muž a žena, sex
Zdroj: Unsplash/We Vibe Toys/volně k užití

Rimming častěji provádějí muži, ukazuje studie

Studií týkajících se rimmingu příliš mnoho neexistuje, ale jednu jsme přece jenom našli. V roce 2019 ji vypracovalo Centrum sexuální zdraví v Melbourne, které zkoumalo, jaké sexuální praktiky provozují jeho návštěvníci. Během tří měsíců pak sesbíralo data od 709 osob, přičemž 333 z nich byli muži a 376 z nich ženy.
 
Ze studie vyplývá, že rimming patří mezi méně obvyklé sexuální aktivity. Takový vaginální sex mělo v posledních třech měsících 95,5 % respondentů, 89,8 % dotazových mělo orální sex a v odpovědích nechyběl ani anální sex.
 
Co se rimmingu týče, v posledních třech měsících jej přijímalo 26,6 % žen a 12,6 % mužů. Rimming pak častěji provádějí muži než ženy. Na 25,5 % mužů odpovědělo, že svou partnerku*partnera v posledních třech měsících potěšili rimmingem, u žen se toto procento pohybovalo pouze kolem 9,3 %. Z průzkumu dále vyplývá, že rimming častěji provozují lidé starší 35 let.

Doporučeno
Bradavkový orgasmus je skutečný. Poradíme ti, jak na něj Bradavkový orgasmus je skutečný. Poradíme ti, jak na něj 6. dubna 2024 9:00

Podle sex koučky rimming upřednostňují dávat spíše muži. „Rozhodně nejde jen o gay aktivitu. Z mé praxe sex kouče nicméně vychází, že tuto aktivitu upřednostňují dávat spíše muži. Nedá se ale říci, že ženy by ji raději přijímaly. V přijímání potěšení na anusu třeba i formou rimmingu (annilingu) či jiných nepenetrativních doteků mají myslím rezervy tak nějak všechny gendery,“ řekla Julie Gaia Poupětová. 

Krok po kroku: Jak na rimming?

  • Mluv o tom: Ještě než se s partnerem*partnerkou pustíte do rimmingu, nejprve si o něm s předstihem otevřeně promluvte. Dej svému partnerovi*partnerce dostatek času na rozhodnutí, zda chce rimming vyzkoušet, nebo ne, a nevyvíjej na něj*ni tlak. Promluvte si o tom, co tě na rimmingu vzrušuje, proč jej chceš vyzkoušet, co od něj očekáváš, a proberte i partnerovy*partnerčiny obavy.
  • Hygiena: Jakmile se s partnerem*partnerkou shodnete na tom, že rimming chcete vyzkoušet, je čas se připravit. Abyste si aktivitu oba užili, je dobré se před jejím začátkem důkladně umýt. Když tvůj partner*ka nebo ty budete provádět hrátky s jazykem, je pochopitelné, že nechcete cítit nějakou chuť, zápach a že se chcete zbavit přítomných bakterií a potu. Taková čistota navíc obdarovanému*obdarované pomůže uvolnit se, a čím uvolněnější bude, tím větší potěšení mu*jí rimming přinese.
  • Chraň se: I po důkladném umytí mohou panovat obavy, zda je konečník důkladně čistý a zda přímý kontakt s ním nepovede k přenosu bakterií a pohlavně přenosných chorob. Takové obavy jsou v naprostém pořádku, nemusíš se kvůli nim cítit blbě. A pokud je s partnerem*partnerkou sdílíte, není nic jednoduššího než si pořídit nějakou „bariéru“. Kupte si tenký kofferdam a obdarovaná osoba ucítí vše i bez přímého kontaktu.
  • Lubrikant s příchutí: Všichni víme, že jakýkoli pokrm chutná lépe okořeněný, a to samé můžeš udělat i se svým anusem. Pokapej řitní otvor partnera*partnerky oblíbeným ochuceným lubrikantem a ulev tak jak svým rtům, tak i chuťovým pohárkům.
  • Začni zvenčí: U sexu je důležité myslet na to, že i cesta je cíl. A v případě rimmingu to platí dvojnásob. Začni zvenčí, prozkoumávej, nesoustřeď se jen na to, abys partnera*partnerku dovedl*a k orgasmu. Dráždi, stimuluj a nezaměřuj se hned jen na konečník.
  • Experimentuj: Experimentuj s různými pohyby, tlakem a intenzitou. Někteří lidé milují silné lízání, jiní jemné šimrání špičkou jazyka a někdo upřednostňuje intenzivnější kroužení jazykem kolem řitního otvoru. Každý je jiný, tak zkoušejte, mluvte o tom a najděte způsob, který vám oběma vyhovuje nejvíce.
  • Pozoruj řeč těla partnera*partnerky: Pozoruj řeč těla partnera*partnerky, sleduj a naslouchej, co se mu*jí líbí nejvíce. Neboj se ho*jí zeptat, zda je vše v pořádku, co má raději, a ptej se, zda chce zkusit i něco jiného či zda děláš vše správně.
  • Používej ruce: Pro ještě větší potěšení z rimmingu můžeš také rukama dráždit další partnerovy*partnerčiny erotogenní zóny. Masíruj jeho*její prsa, klitoris, penis či jiná místa, o kterých víš, že ho*ji vzrušují.
  • Najdi si polohu pro rimming: Ať už rimming provádíš, nebo dostáváš, najdi si polohu, ve které ti bude tato sexuální aktivita pohodlná. Mezi nejoblíbenější patří ta, kdy příjemce*příjemkyně leží na zádech, na boku nebo na břiše s polštářem pod boky. Rimming je také příjemný v polohách na čtyřech nebo vsedě na obličeji.
  • Zapoj sexuální hračky: Pokud už jste se všemi výše zmíněnými body komfortní, k rimmingu můžete připojit také sexuální hračky. Třeba anální kolík nebo vibrátor.
sex
Zdroj: Pxhere/Q000024/volně k užití (ilustrační obrázek)

Rizika rimmingu

K rimmingu se také vážou určitá rizika, která by se neměla přehlížet. Během této sexuální aktivity se může přenést žloutenka typu A, herpes, HPV, orální kapavka, syfilis a kapavka. Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí se žloutenka typu A šíří přímo přes výkaly, zatímco syfilis, HPV a herpes se šíří kožním kontaktem.
 
„Pokud se pustíte do rimmingu bez předchozí hygieny, riskujete problémy zejména s bakteriemi E. coli a Salmonelly, které jste nedopatřením při této aktivitě zkonzumovali. Dalším rizikem je, že se bakterie z konečníku dostanou do pochvy (vlastně je jedno, zda je to pochva toho, kdo dává či přijímá). Infekce, které při tom vznikají, také nejsou žádná hitparáda,“ uvedla pro Refresher sex koučka Julie Gaia Poupětová.
 
„Obecně má smysl dělat rimming s někým, koho dobře znáte, a to třeba i po stránce pohlavně přenosných chorob. A opět by se mělo jednat o konsensuální aktivitu, tedy souhlas na všech zúčastněných stranách. Mimochodem, to, že dáváte souhlas k rimmingu, opravdu neznamená, že automaticky souhlasíte i s análním sexem (či jinou formou anální penetrace),“ dodala.
 
Co dělat, abyste při rimmingu snížili pravděpodobnost přenosu pohlavně přenosných chorob? Dejte pozor na řezné ranky či odřeniny, které se mohou stát vstupními body pro infekci a přenos. Pokud chcete, použijte s partnerem*partnerkou kofferdam a zabraňte tak přímému kontaktu úst s řitním otvorem.

Domů
Sdílet
Diskuse