Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. února 2023 9:19
Čas čtení 1:00
Kuni Nguyenová

V Japonsku si můžeš pronajmout osobu, která tu prostě bude pro tebe. Jedno setkání stojí 1 600 korun

V Japonsku si můžeš pronajmout osobu, která tu prostě bude pro tebe. Jedno setkání stojí 1 600 korun
Zdroj: Pexels/Anete Lusina
ZAJÍMAVOSTI JAPONSKO PRÁCE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Být tady pro někoho, ale zároveň nemuset nic dělat. Netradiční povolání má své místo v Japonsku již od roku 2018.

Dostat zaplaceno, aniž bys cokoliv dělal*a, zní pro řadu lidí jako sen. V Japonsku se ale může proměnit v realitu. Příkladem je 37letý Shoji Morimoto z Tokia, který se od roku 2018 tímto způsobem nabízí „k pronájmu“. Informoval o tom server Vice.  

Žádosti od lidí přijímá prostřednictvím svého účtu na Twitteru, který čítá přes 418 tisíc sledujících. Každé sezení stojí 10 000 japonských jenů, což je v přepočtu přes 1 600 korun, přičemž za dopravu a jídlo si účtuje poplatky navíc. Morimoto odhaduje, že dosud přijal asi tři tisíce zakázek. V jednom dni se obvykle setká se dvěma až třemi klienty.

Potřeba přítomnosti jedné lidské bytosti

Morimoto pro server Vice upřesnil, jak takové setkání vůbec probíhá. „Během služeb doprovázím své zákazníky na čemkoli, k čemu mě potřebují. Odpovídám na jejich otázky, poslouchám je, přikyvuji, když je potřeba,“ řekl o svém netradičním povolání. „Ze začátku to bylo trochu trapné, ale postupem času jsem si na to zvykl,“ dodal. 

Ačkoliv podle Momorita neexistuje žádný časový limit, obvykle s každým člověkem tráví dvě až tři hodiny. Během pracovního dne se s klienty například dívá na film v kině nebo letí vrtulníkem. Někdy ale nejde jen o zábavu, ale spíše o morální podporu. Řeč je o situacích, kdy svého klienta doprovázel při předkládání rozvodových papírů nebo když navštívil nemocnici, aby zůstal s pacientem, který se právě pokusil o sebevraždu. 

Důvody, proč lidé požadují služby člověka na „nic“, tedy závisí na okolnostech zákazníka. „Myslím, že v dané situaci je potřeba ‚přítomnost jedné lidské bytosti‘,“ míní Momorito. 

Anketa:
Lákala by tě tato práce?
Ano, kdy můžu nastoupit?
Ne, to není nic pro mě.
Ano, kdy můžu nastoupit?
73 %
Ne, to není nic pro mě.
27 %
Domů
Sdílet
Diskuse