Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. března 2023 9:00
Čas čtení 4:18
Dominik Vetrák

Horizon VR: Call of the Mountain je nejlepší 3D virtuální hra na Playstation

Horizon VR: Call of the Mountain je nejlepší 3D virtuální hra na Playstation
Zdroj: Playstation Studios
TECH
Uložit Uložené

Sci-fi svět Horizon se rozšířil díky skvělé hře pro virtuální realitu, ve které můžeš lézt po skalách, bojovat s robotickými dinosaury a užívat si velkolepých momentů ve 3D prostoru.

Horizon VR: Call of the Mountain rozšiřuje sci-fi svět Horizon od Playstationu, ve kterém se hráči pohybují po postapokalyptické Zemi, bojují s robotickými dinosaury a objevují tajemství zničeného světa. Call of the Mountain si můžeš zahrát výhradně přes headset pro virtuální realitu PS VR2, který vychází již 22. února 2023 za zhruba 15 000 korun.

Doporučeno
Epic Games plánuje vytvořit virtuální svět pro všechny. Na projekt Metaverse už nasbírali miliardu dolarů Epic Games plánuje vytvořit virtuální svět pro všechny. Na projekt Metaverse už nasbírali miliardu dolarů 18. dubna 2021 7:51

Ženskou hrdinku Aloy nyní vystřídal muž Ryas, který je v nakládání s lukem stejně zručný. Ve hře se na 5 minut objeví i Aloy, ale robotickým dinosaurům budeš muset čelit úplně sám. Ryas k tomu má dobrou motivaci. Velitel mu slíbí osvobození od jeho zločinů, pokud pro něj splní náročný úkol. Ryas tak musí lézt po obrovských pohořích a skalách a zjistit, proč se robotičtí dinosauři přesouvají po zemi a útočí na lidské osady. 

Akční a pohybová hra

Horizon na nic nečeká, od začátku jde o akční a pohybovou hru. Můžeš ji hrát i vsedě, ale nejvíc si ji užiješ vestoje. Nejedná se o open world, ale několik uzavřených sekcí rozdělených do více samostatných levelů.

Horizon Call of the Mountain
Zdroj: Playstation Studios

Ty jsou přímočaré a sejít z jasně vytyčené cesty můžeš pouze ve dvou levelech, které jsou dost velké. Ve hře navštívíš několik oblastí od pohoří a skalnatých hor přes husté lesy až po zasněžené kopce.

Pokud chceš hru projít celou, zabere ti to asi 7 až 8 hodin. Závisí to na tom, nakolik se do zážitku ve virtuální realitě ponoříš a jak budeš spěchat. Základem hratelnosti je lezení po skalách a horách, k čemuž budeš využívat více nástrojů. Je to tak trochu horolezecká hra, která nabízí i několik zábavných úkolů, v nichž se musíš dostat na vyvýšená místa. 

Lezení po skalách je zábavné

Lezení je intuitivní a velmi plynulé. Jen občas se nám stalo, že VR headset nesledoval pohyb rukou na 100 procent správně a ruce nám ve virtuálním 3D prostoru „létaly“. Několik hodin před zveřejněním recenze ale vyšel velký patch, který snad tyto problémy zredukoval. I předtím to však bylo ojedinělé a vůbec to nekazilo zážitek z hraní.

Horizon Call of the Mountain
Zdroj: Playstation Studios

Ten byl celkově pozitivní, jelikož jsme se ocitli v nádherném virtuálním sci-fi světě. Autoři vytvořili zcela nové prostředí, které jsme ve hrách ještě neviděli, a navrhli skutečně komplexní design úrovní, díky kterému se dostaneš na vysoká a vzdálená místa v levelech a následně můžeš ocenit krásy přírody a zřícenin všude kolem.

Lezení po stěnách a skalách je nesmírně zábavné, můžeš ručkovat po římsách či lanech a objevovat skrytá místa. Potěšilo nás, že se nemusíš vždy držet lan a říms, ale můžeš si dělat zkratky.

Můžeš se například pustit lana či odskočit z římsy a zachytit se na vzdálenějším místě. Když nelezeš, pohybuješ se normálně po zemi, a to pomalu nebo během. Záleží na tom, jak rychle a zeširoka hýbeš rukama, které slouží k pohybu.

Horizon Call of the Mountain
Zdroj: Playstation Studios

Pohyb a komfortnost si ve VR můžeš upravit

Autoři do nastavení hry zapracovali také velké množství možností, jak si upravit pohyb ve virtuální realitě. Pokud někomu například bývá nevolno při strmém a rychlém otáčení se, může si to upravit. Tvůrci si zaslouží velkou pochvalu za to, kolik možností dali hráčům, aby se během hraní cítili co nejkomfortněji.

Nám se udělalo jemně nevolno pouze v případech, kdy jsme se otáčeli analogovým tlačítkem R3 do stran během lezení. Normálně se během hraní otáčíš držením tlačítka X a následným pohybem ruky doprava a doleva, ale během lezení tak činíš tlačítkem R3. Směr pohybu udáváš jak tímto otáčením, tak nakláněním hlavy do směru, kam chceš jít. 

Při střílení z luku se budeš cítit jako akční hrdina

Horizon VR není simulací střílení z luku, který je Ryasovou hlavní zbraní. Někdy vidíš, že šíp letí jinam, než kam jsi mířil. Je to asistencí při míření, aby hráč snadněji trefoval své cíle.

V každém levelu jsou rozmístěny skryté terče, které můžeš trefovat, a právě tam to bylo cítit nejvíc. V klasických soubojích s roboty už šípy směřují víceméně přesně tam, kam je zamíříš. I tyto asistence si můžeš upravit v nastavení.

Horizon Call of the Mountain
Zdroj: Playstation Studios

Tvůrci hry skvěle navrhli její tempo, takže tě po každé delší horolezecké části čeká akční pasáž, ve které budeš bojovat proti robotickým dinosaurům. Ve hře najdeš několik typů robotických nepřátel od Watcherů přes Scramblery až po velkolepého Thunderjawa, Stormbirda či Fireclawa.

Užiješ si tak napínavé i náročné souboje, ve kterých se musíš vyhýbat útokům nepřítele a následně ho zasypat různými druhy šípů či bomb. Ve hře postupně nacházíš hořící šípy, šípy nabité elektřinou či šípy určené k odstraňování robotických částí dinosaurů. 

Souboje s robotickými dinosaury jsou podobné jako v původních hrách

Náplň soubojů je tedy k nerozeznání podobná původním hrám. Zrovna v této máš méně pohybu. Dinosaury si můžeš podržením trojúhelníku i na nějakou dobu zpomalit a zvýraznit si části těla, které můžeš oddělit. Někdy je tím poškodíš, jindy jim zase z těla odstraníš zbraň.

Vývojáři do hry zapracovali i několik úžasných a velkolepých momentů, které ve virtuální realitě nabírají na epičnosti, když ti například těsně před tváří proletí obrovský robotický dinosaurus.

Horizon Call of the Mountain
Zdroj: Playstation Studios

Akční a lezecké segmenty můžeš vyvážit hledáním skrytých předmětů či stavěním skal. Ve hře najdeš sedm míst, u kterých musíš postavit skály jednu na druhou a nesmí ti spadnout, což občas potrápí tvé nervy, jelikož skály mají různé tvary.

V této minihře je ale hezky vidět, jak dobře funguje interakce s předměty ve světě a jak přesné je sledování pohybu rukou. V prostředí můžeš chytit a přesouvat spoustu věcí. Hned na začátku hry při plavbě lodí nás překvapilo, když jsme se nahnuli za zneškodněným strojem a vytáhli jsme z něj šíp nebo když jsme sáhli do vody a ovladač zavibroval, aby napodobil pocit, že ruka vniká do kapalného prostoru. 

Malé nedostatky tuto úžasnou VR hru nepotopí

Hra by byla lepší, kdyby v ní bylo o trochu více soubojů a alespoň jeden zbrusu nový druh robotického dinosaura, který ještě v předešlých hrách nebyl. Náročnější systém lezení by se hodil pro lidi zkušenější ve virtuálních hrách, protože lezení neposkytuje téměř žádnou výzvu. Na závěr musíme zkritizovat nezáživný příběh a generické postavy, se kterými si nemusíš vůbec povídat, protože je to ztráta času.

Horizon Call of the Mountain
Zdroj: Playstation Studios

Na druhé straně nás potěšilo, že si kromě klasické příběhové linie můžeš vyzkoušet i výzvy spočívající v trefování terčů či rychlém lezení. V menu si navíc můžeš zvolit adrenalinovou ukázku tohoto světa, ve které budeš cestovat lodí po řece, zatímco kolem tebe budou bojovat robotičtí dinosauři.

Celkově jsme si hru užili a doufáme, že Playstation zainvestuje a bude vydávat přesně takové velké plnohodnotné hry a zážitky ve virtuální realitě, díky kterým se koupě už tak fantastického headsetu PS VR2 vyplatí. Horizon VR: Call of the Mountain od nás dostává 8,5/10. 

Domů
Sdílet
Diskuse