Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. dubna 2021 7:51
Čas čtení 1:01
Marián Mauik Biel

Epic Games plánuje vytvořit virtuální svět pro všechny. Na projekt Metaverse už nasbírali miliardu dolarů

Epic Games plánuje vytvořit virtuální svět pro všechny. Na projekt Metaverse už nasbírali miliardu dolarů
Zdroj: Flickr.com / @marina guimarães
TECH
Uložit Uložené

Začíná se rýsovat plán na stvoření nového světa. Metaverse má být o setkávání, hraní i prezentaci produktů v obrovské virtuální realitě.

Epic Games, herní studio stojící za celosvětovým hitem Fortnite, který má více než 350 milionů registrovaných uživatelů, oznámilo, že na projekt Metaverse se mu podařilo od investorů získat již 1 miliardu dolarů. Nemalá investice ukazuje, že nepůjde o nic malého. Epic Games se chystá vytvořit společný virtuální svět pro všechny.

Výkonný ředitel společnosti Tim Sweeney pro Venture Beat řekl, že o tomto virtuálním vesmíru začal uvažovat v roce 2017 po prvních úspěších jejich hry Fortnite. I díky ní má společnost momentálně tržní hodnotu ve výši 28,7 miliardy dolarů.

Mezi poslední investory se s částkou 200 milionů přidalo Sony.

virtuálna realita
Zdroj: Flickr/Alberto Biscalchin/volně k užití

Metaverse má být společný virtuální prostor nebo vesmír, do kterého budou mít přístup všichni – nejen uživatelé, ale i tvůrci a jiné firmy či značky. „Pokud jste výrobce automobilů, vaše přítomnost v Metaversu nebude ve formě reklam. Bude to místo, kde se na vašich autech bude dát jezdit a mít z nich opravdový zážitek. Máme příležitost vytvářet ještě mnohem, mnohem zajímavější zážitky,“ vysvětluje Sweeney.

Dodává, že to není sci-fi a všechny potřebné technologie už máme dostupné. Nespecifikoval přesnou formu propojení fyzického a virtuálního světa. Ale Facebook, HTC a další firmy už léta prodávají a vyvíjejí brýle na virtuální realitu. Metaverse má být fotorealistický i díky nové generaci Unreal Engine, který vyvíjí také Epic Games.

Šéf firmy říká, že to nebude revoluční skok, ale Metaverse bude o postupném nabalování funkcí a možností pro tvůrce a uživatele. Prvním a primárním úkolem tohoto projektu je vytvořit virtuální svět, kde budeš moci ve formě libovolného avatara potkávat kamarády, spoluhráče, kolegy a trávit s nimi čas čímkoliv. Něco jako internet virtuální reality.

Domů
Sdílet
Diskuse