Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti KB Pojišťovna.
1. března 2023 8:41
Čas čtení 3:54
Sponzorovaný obsah

I lyžování má svá pravidla. Jak se vyhnout úrazu a pokutě?

I lyžování má svá pravidla. Jak se vyhnout úrazu a pokutě?
Zdroj: iStock
SPORT LYŽOVÁNÍ ZIMNÍ SPORTY
Uložit Uložené

Ani špičkové lyžařské výkony vám, bohužel, nezajistí bezproblémovou zimní dovolenou. Slunce, sníh a pohoda se mohou lehce zvrtnout, stejně jako počasí na horách. Buďte obezřetní, ohleduplní a pojištění.

Češi a zimní sporty

Lyžování se u Čechů těší velké oblibě. V České republice se mu dle dat uveřejněných v roce 2022 na portálu Seznam Zprávy věnuje téměř 21 % populace. Na svazích se tak rád prohání každý pátý Čech. Ostatně k tomu přispívá i fakt, že v Česku máme na 200 lyžařských středisek.

Za zimními zážitky ale Češi rádi jezdí i za hranice. Itálie, Rakousko, Slovensko, Francie a Švýcarsko – to jsou nejčastější zahraniční destinace pro nadšence do zimních sportů.

Nejčastější karamboly na lyžích

Se zimními sporty se ale bohužel pojí i nebezpečí a nehody. Ať už jsou to rizika vyplývající z toho, jak rychle se ukázkové azuro umí proměnit v bílou tmu, nebo nehody spojené s nerespektováním základních lyžařských pravidel (nejznámější je Desatero FIS) či přeceněním sil. K úrazům ostatně velmi často dochází během poslední jízdy, kdy už jsou hlava i tělo velmi unavené.

K těm vůbec nejčastějším poraněním lyžařů na sjezdovkách podle průzkumů patří:

  • zlomené končetiny nebo prsty
  • podvrtnutí kotníku
  • poranění kolena, menisku a křížových svalů
  • poranění páteře
  • otřesy mozku nebo poranění hlavy
  • vykloubení ramene, zlomení klíční kosti
  • vyražené zuby

Abyste se zdravotním lapáliím vyhnuli, na svahu zbytečně neriskujte, jezděte ohleduplně a předvídejte. Zraněním (případně jejich těžším variantám) předejdete i používáním ochranných pomůcek. Odborníci doporučují bederní pás (chrání před poraněním horní bederní páteře, které je poměrně časté). Helma (ideálně doplněná brýlemi) pak chrání před (vážnými) úrazy hlavy. Nezapomeňte ani na reflexní prvky.

Mimochodem, v ČR není helma povinná, ale její použití se doporučuje, nehledě na věk. Povinnost nosit helmu je například na Slovensku, v Rakousku, Itálii, Polsku, Slovinsku a Chorvatsku – povinnost se dle země týká obvykle dětí do 14 až 18 let.

Od chyb z nepozornosti po záměrný hazard

Je to trochu paradox, protože právě kvalitní výbava dává některým lyžařům pocit nedotknutelnosti a „ponouká“ je k většímu riskování – podvečerní jízdě na neosvětlené sjezdovce, extrémním rychlostem (v diskuzních fórech běžně narazíte na lyžaře, kteří se chlubí překonáním 110 km/h) nebo třeba k lyžování za bezpečnostními sítěmi sjezdovek. To jsou ty nejvážnější prohřešky očima majitelů areálů.

Další časté prohřešky, které mohou skončit i vážným úrazem a se kterými se na svahu pravidelně setkává horská služba, patří:

  • Zastavování na nepřehledných místech. Typicky za horizontem, za hranou cest, které protínají sjezdovky, nebo těsně za zatáčkami.
  • Opětovné rozjíždění bez rozhlédnutí, když se lyžař nebo snowboardista pustí hlava nehlava zase dolů.
  • Traverzování sjezdovky od jednoho kraje k druhému.
  • Nedodržování bezpečné vzdálenosti od ostatních lyžařů. Tady se nabízí přirovnání k řízení vozidla – i v něm si udržujete bezpečný odstup, který vám umožní zastavit, když před vámi někdo prudce změní směr nebo zabrzdí. Horští záchranáři pak doporučují držet si větší rozestupy zejména od dětí.
Před odjezdem do zahraničí si nastudujte pravidla, která na sjezdovkách platí. Na ta vůbec nejpřísnější narazíte v Itálii. Od 1. 1. 2022 je v Itálii povinné i pojištění odpovědnosti za škodu nebo újmu způsobenou třetí osobě. Při kontrole se jím prokazujete, proto ho musíte mít s sebou vytištěné nebo v mobilu. V případě, že se jím nebudete moci prokázat, kontrola může udělit pokutu 100 až 150 €. Nařízení se týká lyžařů a snowboardistů. Pro další zimní sporty není pojistka odpovědnosti povinná a zákonem nejsou nastaveny ani pojistné limity. Odborníci nicméně doporučují – zvláště v zahraničních destinacích – nastavit limity spíše vyšší.

Patero, jak předejít nehodám na svahu

1. Fyzička

Je-li to možné, posilněte svou fyzickou kondici dřív, než se prvně spustíte dolů. Posilování, běh, pár hodin ve fitness centru před výjezdem na hory by mohly pomoci. A nezapomeňte své svaly před lyžovačkou také protáhnout cviky nebo jógou.

2. Buďte připraveni

Před dovolenou se vyplatí zkontrolovat stav a kompletnost výbavy. Dle destinace se vybavte i bezpečnostními prvky. Jak už jsme zmiňovali výš, někde jsou povinné – až 150 € zaplatíte například v Itálii za absenci helmy u dítěte mladšího 18 let.

3. Naučte se padat

Mrkněte na videa s doporučeními, jak padat na lyžích a snowboardu. Nebo si zaplaťte lekci s instruktorem. Může vám to pomoct zabránit zbytečným zlomeninám a dalším úrazům. Umění padat využijete jistě i mimo lyžařskou sezónu.

4. Mějte oči na stopkách

Nehodám se dá zabránit i obezřetností. Nemusíte být vůbec na vině, ale situaci přece jen můžete odvrátit včasnou reakcí, stejně jako třeba za volantem. Předvídejte.

5. Alkohol má červenou

Je to velmi lákavá představa: Sluncem zalitá sjezdovka, něco teplého ze stánku, co vás příjemně nakopne. Při sportech ale musíme být plně soustředění. Například už sklenka vína nebo malé pivo může ovlivnit vaši pozornost, zpomalit reakce nebo dodat odvahu jít do riskantnějších manévrů. A to na svahu nemusí dobře dopadnout.

U velké části pojišťoven navíc platí výluka z cestovního pojištění při pojistných událostech způsobených pod vlivem alkoholu nebo drog.

Pojištění na hory: Evropský zdravotní průkaz nepokryje všechno

Na základě Evropského zdravotního průkazu máte nárok na neodkladné lékařské ošetření v rozsahu, na který mají nárok pojištěnci země, ve které se nacházíte. Zdarma vám ho vystaví vaše pojišťovna a jde o plastovou modrou kartičku, kterou u sebe nejspíš máte. Platí ve všech státních zdravotních zařízeních ve všech členských zemích EU.

Doporučeno
KVÍZ: Jaký tvar mají carvingové lyže? Ukaž, jestli jsi opravdový fanoušek zimy KVÍZ: Jaký tvar mají carvingové lyže? Ukaž, jestli jsi opravdový fanoušek zimy 1. února 2024 9:51

Nevztahuje se ale na vše. Pokud nemáte sjednané cestovní pojištění, pak bude na vaše náklady například ošetření v soukromém zdravotním zařízení, převoz raněného do Česka, ale i samotné záchranné práce (výjezd a zásah horské služby), v tom nejhorším případě i repatriace. V zahraničí bývá také výrazně vyšší spoluúčast pacienta na úkonech. Nejste-li tedy pojištěni, pak hradíte i celou spoluúčast.

Ke „klasickému“ cestovnímu pojištění se pak vyplatí přidat i pojištění odpovědnosti. Pokud totiž nehodu na sjezdovce způsobíte vy a druhý lyžař nebude moci kvůli úrazu třeba chodit do práce, pojištění odpovědnosti pokryje náklady na léčbu, bolestné i ušlou mzdu poškozeného lyžaře, a tyto náklady tak nebudete muset hradit vy.

Sjednat cestovní pojištění, případně pojištění odpovědnosti není nic složitého a jeho výše je zanedbatelná oproti tomu, před čím vším vás může ochránit. Nastavte si proto dostatečné limity, aby pokryly všechny škody a léčebné výlohy. Ty se mohou v zahraničí vyšplhat i na miliony.

Domů
Sdílet
Diskuse