Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. března 2023 10:08
Čas čtení 0:59
Kateřina Viková

Jak funguje mozek chobotnice? Výzkumný tým se snaží zorientovat v „naprosto bizarních“ mozkových signálech

Jak funguje mozek chobotnice? Výzkumný tým se snaží zorientovat v „naprosto bizarních“ mozkových signálech
Zdroj: Flickr/Steve Jurvetson/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI VĚDA ZPRÁVY ZE SVĚTA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Mezinárodní tým výzkumníků přišel na to, jak měřit mozkovou aktivitu volně se pohybujících chobotnic. Objevili nový typ signálů, které jim přijdou bizarní, zatím ale neví, co znamenají.

Neurovědecký tým zkoumal mozky chobotnic pomocí takzvané funkční magnetické resonance (fMRI), která umožňuje vědcům v reálném čase vidět na trojrozměrném modelu, jak se chovají neurony, když zkoumaný tvor přemýšlí nebo se pohybuje. Domestikovaná zvířata lze vycvičit, aby nehybně ležela v hlučném fMRI přístroji a data se tak lépe shromažďovala. U chobotnic to ale není tak jednoduché. 

Doporučeno
Vlci se vrací do Česka, loni tu bylo 24 smeček. Člověk jim ale komplikuje život, říká koordinátorka vlčích hlídek Vlci se vrací do Česka, loni tu bylo 24 smeček. Člověk jim ale komplikuje život, říká koordinátorka vlčích hlídek 26. února 2023 6:00

Mezinárodní tým z Německa, Itálie, Japonska, Švýcarska a Ukrajiny našel způsob, jak zaznamenat mozkovou aktivitu volně se pohybujících chobotnic po dobu až 12 hodin. Jejich studie byla nedávno publikovaná v časopise Current Biology a informoval o ní server Salon. I když byl tento experiment průlomový, není zatím jasné, co přesně tyto signály znamenají.

Mozek chobotnic vypadá a funguje úplně jinak než mozek savců

„Pokud chceme porozumět tomu, jak mozek funguje, chobotnice jsou dokonalým zvířetem ke studiu jako srovnání se savci. Mají velký mozek, unikátní tělo a pokročilé kognitivní schopnosti, které se vyvinuly úplně jinak než u obratlovců,“ řekla hlavní autorka studie, doktorka Tamar Gutnick.

Aby mohli výzkumníci zkoumat mozkové signály chobotnic, implantovali jim zařízení na hlavní mozkové laloky. „Některé mozkové signály modrých chobotnic byly naprosto bizarní. Dlouhotrvající pomalé kmity s velkými amplitudami svědčí o poměrně silné elektrické aktivitě, která dříve nebyla zaznamenána,“ uvádí vědecký kolektiv.

Doporučeno
Měsíc jsem byla na minimální mzdě. Takto se v Praze (ne)žije s tisícovkou na týden Měsíc jsem byla na minimální mzdě. Takto se v Praze (ne)žije s tisícovkou na týden 2. března 2023 6:00

Použití poznatků z neurovědy hlavonožců by mohlo otevřít dveře ke zlepšení lékařského výzkumu, zejména v oblasti strojové inteligence a neuroplasticity, nebo schopnosti mozků se reorganizovat, léčit se a posilovat nervová spojení. Ale pokud jde o pochopení toho, co se děje uvnitř komplexního mozku chobotnice, stále jsme na začátku. 

Domů
Sdílet
Diskuse