Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. března 2023 18:02
Čas čtení 1:05
Kristýna Dobiášová

Alkohol v Česku pije 90 procent studentů, tvrdí průzkum. Kolik za něj měsíčně utratí?

Alkohol v Česku pije 90 procent studentů, tvrdí průzkum. Kolik za něj měsíčně utratí?
Zdroj: Unsplash/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI ALKOHOL ŠKOLA A STUDIUM ZDRAVÍ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Devadesát procent z 1 671 dotázaných studentů pije alkohol. S průzkumem přišla společnost GTS Alive. Většinu naučil pít jí blízký člověk. Abstinenti nejčastěji nepijí proto, že jim alkohol nic nedává nebo nechutná. Zároveň ale upozorňují na tlak okolí.

Alkohol pije až devadesát procent studentů, vyplývá z průzkumu společnosti GTS Alive. Téměř polovina z nich se napije několikrát měsíčně. Stejné množství studujících se s alkoholem setkalo ještě před dosažením plnoletosti. Průzkumu se zúčastnilo 1 671 studentů starších osmnácti let. Společnost o výsledcích průzkumu, který byl uskutečněn při příležitosti tzv. Suchého únoru, informovala v tiskové zprávě.

Doporučeno
„Vždyť se ti to líbilo.“ Mluvili jsme se ženami, které pod vlivem alkoholu prožily negativní sexuální zkušenost „Vždyť se ti to líbilo.“ Mluvili jsme se ženami, které pod vlivem alkoholu prožily negativní sexuální zkušenost 3. března 2023 6:00

Utratí za něj i tisíce korun

Studenti především oceňovali alkoholické nápoje jako prostředek pro uvolnění a zábavu. Mezi negativními jevy vidí kocovinu nebo zkušenost s alkoholiky v rodině. „Vidím spoustu alkoholiků různých věkových kategorií v okolí, a to mě těžce odrazuje,“ uvedl jeden z dotázaných. Většina se naučila pít vlivem kamaráda či kamarádky.

Každý desátý student je schopný za alkohol utratit až 2 500 korun měsíčně, čtvrtina studentů do 500 korun. Nejoblíbenějšími nápoji jsou pivo a víno. 

Přes deset procent studentů se každý měsíc alespoň jednou opije tak, že jim je druhý den zle. Tři procenta studentů se takto opijí každý týden. Většina respondentů ale tvrdí, že by pro ně nebylo těžké představit si svůj život úplně bez alkoholu, kolem třiceti procent studentů pak na alkohol vyjadřuje spíše negativní, nebo dokonce velmi negativní názor.

grafgrafgrafgraf
Zobrazit galerii
(4)

Abstinující se na akcích setkávají s tlakem od blízkých

Abstinenti, kterých bylo ve vzorku deset procent, nepijí proto, že jim pití nic nepřináší nebo nechutná. Polovina z nich však upozornila na tlak, který na ně především na akcích vyvíjí známí.

Podle informací Národní linky pro odvykání je v české populaci celkem 48 procent rizikových konzumentů alkoholu. Alkohol je hlavním rizikovým faktorem předčasné úmrtnosti a invalidity u osob ve věku 15 až 49 let. Představuje deset procent všech úmrtí v této věkové skupině, upozorňuje WHO.

Doporučeno
Děti alkoholiků mívají pocit, že rodičům musí pomáhat. „Ale ne na svůj úkor,“ varuje psycholožka Děti alkoholiků mívají pocit, že rodičům musí pomáhat. „Ale ne na svůj úkor,“ varuje psycholožka 10. února 2023 6:00
Domů
Sdílet
Diskuse